Albinojagt spidser til - folk tror deres knogler er lavet af guld

Flere med albinisme bliver dræbt i Malawai, fordi deres kropsdele bliver brugt i rituel praksis, som folk tror, vil gøre dem rige 

Amnesty International vil have regeringen i Malawi til at lave særlige foranstaltninger, der beskytter Albinoer. Foto: AP
Amnesty International vil have regeringen i Malawi til at lave særlige foranstaltninger, der beskytter Albinoer. Foto: AP

Flere albinoer bliver dræbt i Malawi, så deres kropsdele kan bruges til rituel praksis, afslører ny rapport fra Amnesty International. De sidste to år er angreb mod mennesker med albinisme steget kraftigt. Folk tror, albinoers kropsdele kan gøre dem rige. Det har skabt en menneskejagt.

- Den hidtil usete bølge af brutale angreb mod mennesker med albinisme har skabt et klima af terror for den sårbare gruppe og deres familier, der lever i en konstant frygt for deres liv, siger Deprose Muchena, direktør for Amnesty International i det sydlige Afrika.

Siden november 2014 er 18 mennesker blevet dræbt og mindst fem er bortført og mangler stadig. Alene i april 2016 er fire personer myrdet, heriblandt en baby.

Amnesty International tror, tallet er langt højere. Albinoers knogler bliver solgt til hemmelige ritualer, hvor de bliver brugt til en traditionel medicin, som skulle give rigdom, held og lykke. Nogle tror også, deres knogler indeholder guld.

Politiet gør ikke nok
69 forbrydelser mod mennesker med albinisme kan Malawis politi dokumentere. Men Amnesty International mener ikke, politiet har en god nok uddannelse og færdigheder til at undersøge forbrydelserne.

De mangler transport til at reagere i tide, når forbrydelserne bliver rapporteret, og de har ikke ressourcer til at være synlige i de områder, hvor mange af forbrydelserne finder sted.

Rigsadvokaten indrømmede overfor Amnesty International, at politiets anklagere ikke kender de relevante love, så de kan tage sig af forbrydelser mod mennesker med albinisme.

Familien er gerningsmændene
I Malawi lever mellem 7000 og 10.000 folk som albinoer - og de frygter for deres liv. Mange gemmer sig, da det ofte er familien eller andre slægtninge, der står for forbrydelserne.

Et af de nyest ofre var to år gamle Whiney Chilumpha. Hun blev kidnappet, da hun sov med sin mor i deres hjem. Stykker af hendes kranie, nogle tænder og tøj blev fundet nogle dage senere på en nærliggende bakke. 

Efterfølgende blev fem mænd anholdt. En af dem var pigens far.

- De fleste mennesker, der angriber, er nære slægtninge. Jeg mødte en mor i Chitipa, som gemte sine børn af frygt, fortæller en dame til Amnesty Internatinal.

Ishmael Rashid, som selv er albino i Mawali, fortæller, at folk direkte siger til ham, at de vil sælge ham.

- Engang var der en, der sagde, at jeg var 10.000 dollar værd. Jeg fik det dårligt over, at der kunne sættes et prismærke på mig.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Så hvad laver vi i Guinea?