Aller-advokat: Afgørelse gør det svært for kilder

Politiet må se i journalisters mails og telefoner i Se og Hør-sagen, og det går ud over kilder, mener advokat

Allers advokat, Martin Dahl Pedersen, mener, at en kendelse i Højesteret torsdag i Se og Hør-sagen kan få konsekvenser for kilders lyst til at give oplysninger anonymt.

Aller Media taber striden i Højesteret til anklagemyndigheden, og politiet må nu via en dommer søge i beslaglagte mail og telefoner efter ord som "politi" og "sygeplejerske" for at se, om offentligt ansatte har givet ugebladet fortrolige oplysninger.

- Det er ærgerligt, at Højesteret ikke har vægtet kildebeskyttelsen højere, og der er en risiko for, at kendelsen får konsekvenser for samfundet, siger Allers advokat, Martin Dahl Pedersen, til Ritzau.

- Det er svært for kilder i dag at holde styr på, hvilket medie de udtaler sig til, og hvilken vinkel det ender med. Med kendelsen i dag er kilder ikke længere beskyttet, hvis det journalistiske produkt har underholdningsmæssig karakter, siger advokaten.

Anklagemyndigheden mener, at Se og Hør har tilskyndet tys-tys kilden i Nets, offentligt ansatte og en ansat i et flyselskab til uberettiget at udlevere fortrolige oplysninger.

Både byret og landsret gav politiet lov til i mere eller mindre grad at kigge i det beslaglagte materiale. Formålet med at kigge i computerne er at bevise en eventuel forbrydelse i Se og Hør-sagen.

Højesteret stadfæster landsrettens kendelse, så en dommer får lov til at kigge på materialet først, for at afgøre om det er relevant for efterforskningen af sagen. Men den adgang går ud over kilders lyst til at snakke med journalister, mener advokaten.

- Vi er afhængig af anonyme kilder i samfundet, og nu ved de ikke, om de kan garanteres anonymitet, fordi politiet kan få adgang, hvis det ikke har samfundsmæssig betydning, siger Martin Dahl Pedersen.

En proces går nu i gang ved Retten i Glostrup, hvor Aller Media kan gøre indsigelser, hvis det, som dommeren finder, bryder med kildebeskyttelsen.

Tys-tys-kilden, syv ansatte eller tidligere ansatte fra Aller samt selskabet er blevet sigtet i sagen. Der er lavet omkring 80 afhøringer i sagen.