Ambassade stormet

Den amerikanske ambassade i Irak er tirsdag blevet stormet af vrede demonstranter, der forsøger at sætte ild til bygningen

Vrede demonstranter har tirsdag forsøgt at sætte ild til den amerikanske ambassade i Irak. Video: AP

Rasende demonstranter har tirsdag forsøgt at storme den amerikanske ambassade i Bagdad. Ambassadens personale, herunder ambassadøren, blev evakueret tidligt på dagen, da demonstrationerne begyndte.

Det skriver flere internationale nyhedsbureauer.

De voldsomme protester sker i kølvandet på, at 25 medlemmer af en milits støttet af Iran blev dræbt under amerikanske luftangreb 29. december.

I video på Twitter viser, hvordan demonstranterne har forsøgt at sætte ild til muren foran ambassaden, ligesom det bliver beskrevet, at de kaster med molotovcocktails.

Samtidig er der meldinger om, at irakiske sikkerhedsstyrker skyder med tåregas mod demonstranterne.

- Død over USA, råber demonstranter, som tirsdag kaster sten og vandflasker mod ambassaden.

Præsident Donald Trump siger tirsdag i et tweet, at han forventer Irak anvender dets styrker til at beskytte USA's ambassade i Bagdad.

Ambassaden er evakueret og belejret af demonstranter. Trump siger samtidig, at han holder Iran ansvarlig for angrebet på ambassaden.

'Iran dræbte en amerikaner og sårede mange. Vi slog hårdt igen, og det vil vi altid gøre. Nu står Iran bag et angreb mod USA's ambassade. Vi venter Irak vil beskytte ambassaden'.

Ondsindet angreb
En strøm af demonstranter - mange af dem i uniform - samt en del kvinder, gik tidligere gennem de vejspærringer, som omgiver ambassadebygningen og skaber et sikkerhedsområde omkring den.

De demonstranterne nåede frem til selve bygningen, begyndte de at gøre forsøg på at trænge ind i den.

Iraks regering har fordømt amerikanske luftangreb i weekenden og advarer regeringen i Washington om, at forholdet til USA er på spil.

25 militante blev dræbt og 51 andre såret ved søndagens angreb, oplyser Kataib Hizbollah ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Premierministeren beskrev det amerikanske angreb mod de irakiske væbnede styrker som et uacceptabelt og ondsindet angreb, der vil få farlige konsekvenser, lyder det ifølge nyhedsbureauet Reuters i en udtalelse fra premierminister Adel Abdul Mahdis kontor.

Demonstranterne samlet foran ambassaden i Bagdad. Foto: Ritzau Scanpix
Demonstranterne samlet foran ambassaden i Bagdad. Foto: Ritzau Scanpix

- De amerikanske styrker handlede ud fra deres politiske prioriteter, ikke irakernes, skriver regeringen.

Søndagens angreb 'tvinger Irak til at genoverveje sine relationer og sine sikkerhedsmæssige, politiske og juridiske rammer for at beskytte sin suverænitet', tilføjer regeringen.

USA's militær foretog en række luftangreb i Irak og Syrien mod den militante gruppe Kataib Hizbollah, der støttes af Iran.

Tidligere på måneden beskyldte den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, iranskstøttede grupper for at stå bag angreb på amerikanske baser i Irak.

Han advarede om, at ethvert angreb fra Iran eller fra grupper, som er støttet af Iran, vil blive mødt med "et beslutsomt amerikansk svar".

De amerikanske luftangreb var rettet mod våbenlagre og kontrolcentre, der tilhører den militante bevægelse. Gruppen skal have brugt disse centre til at planlægge angreb.