Ambassadør kalder PET-ord for uforståelige

En veteran i udenrigstjenesten finder det trist, at dansk politi greb ind over for Tibet-flag i København

Igen og igen fik danske diplomater besked fra Kina om, at man ikke ønskede "forstyrrelser", da præsident Hu Jintao i 2012 kom på statsbesøg.

For eksempel frabad man sig "megafoner".

Det markante tryk på Danmark er et tema fredag i Tibetkommissionen, hvor Friis Arne Petersen besvarer spørgsmål. Han var Danmarks ambassadør i Beijing, da besøget fandt sted.

Det endte med, at politifolk fik ordre om at sørge for, at stormagtens fornemme gæst i København ikke måtte se for eksempel Tibet-flag.

Udtrykket "tabe ansigt" er et fast omkvæd i det opklaringsarbejde, som Tibetkommissionen er i gang med.

Det optrådte for eksempel i PET's trusselsvurdering til Københavns Politi. Her nævnes kinesernes bekymring for at blive konfronteret med demonstranter.

I den forbindelse hæfter Tibetkommissionen sig ved, at Friis Arne Petersen i en mail 11. maj 2012 skrev til Udenrigsministeriet, Statsministeriet og til hoffet, at "status, prestige, "ansigt" spiller en helt anden og stor rolle for de kinesiske ledere, end vi kender det i Vesten."

- Vi har ikke skrevet om at tabe ansigt fra ambassadens side. Det er vigtigt at holde fast i, siger Friis Arne Petersen.

Faktisk skulle "ansigt" ifølge ambassadøren forstås på en helt anden måde. Det handler om stormagtsprestige - og om Kinas ønske om at blive behandlet på linje med for eksempel USA, fastslår han.

Kommissionen borer i, om der ikke var en risiko for, at hans ord kunne misforstås - fordi de jo på en måde dukkede op i PET's famøse trusselsvurdering, som handlede om, at kineserne ikke ønskede at blive konfronteret med demonstranter.

- Det ville være højst uprofessionelt, hvis man ikke videregav kinesiske ønsker til besøget, siger Friis Arne Petersen. Og modtagerne i København kunne sagtens forstå meningen.

- Jeg må antage, at Statsministeriet er bestykket med folk, der virkelig kan udenrigspolitik og kan dansk lov og ret.

Topdiplomaten giver ikke topkarakter til ordlyden af PET's trusselsvurdering:

- Det er meget uforståeligt, at det er kommet med, siger han.

Måske skyldes det, at PET ikke har forstået, at det især er på lavere kinesisk niveau, at bekymringerne er blevet luftet igen og igen, mener han.

Men hvorfor skrev Udenrigsministeriet overhovedet om den kinesiske frygt for manifestationer, når Danmark jo har en grundlov, der sikrer folks ytringsfrihed, vil kommissionen vide.

- Hvad der skal ske med de oplysninger, er op til de enkelte ressortministerier, svarer Friis Arne Petersen.

Det var en slags diplomatisk pingpong:

- De beder os om noget, der ikke giver mening, men de ved det godt. De føler måske, at de skal sige det, siger han om spillet.

Direkte forespurgt kalder han det "trist", at ytringsfriheden blev knægtet i København.

Året efter var der igen et kinesisk besøg i Danmark.

Trods de triste begivenheder i 2012 skrev en chefkonsulent i Udenrigsministeriet følgende i en mail:

- De gode erfaringer fra det kinesiske statsbesøg sidste år tilsagde, at det ville være muligt at afvikle besøget til alles tilfredshed.

Dette udsagn ønsker Friis Arne Petersen ikke at forholde sig til.

/ritzau/