Amerikansk dørmand skuddræbt af politiet

Natten til søndag blev en 26-årig sikkerhedsvagt skudt og dræbt af politiet, efter han trak sin pistol i forbindelse med et skyderi

Jamel Roberson arbejdede som vagt og havde trukket sin pistol, da politiet ankom. Foto: AP
Jamel Roberson arbejdede som vagt og havde trukket sin pistol, da politiet ankom. Foto: AP

En tragedie udspillede sig natten til søndag ved en bar i Robbins nær Chicago i delstaten Illinois.

Den blot 26-årige Jamel Roberson passede sit arbejde som dørmand på baren, da han blev skudt og dræbt af politiet.

Det skriver Washington Post.

Roberson arbejdede som sikkerhedsvagt på baren, da en ukendt person åbnede ild udenfor baren klokken fire om natten. Ved skyderiet blev fire personer såret.

Roberson skulle angiveligt have trukket sin pistol og besvaret skyderiet. Efterfølgende tilbageholdt han personen, indtil politiet ankom kort efter - men da de så den bevæbnede Roberson, reagerede de prompte.

- Dybest set så de en sort mand med en pistol, og så skød de ham, fortalte et vidne WGN.

De nærmere omstændigheder omkring drabet er ikke nærmere præciseret, men politiet i Illinois vil nu igangsætte en undersøgelse, som vil kaste lys over tragedien.

Roberson voksede op Wicker Park, som ligger i det nordlige Chicago. Han var den ældste af fire og drømte ifølge hans venner om at blive politimand. Han var desuden meget involveret i kirken.

Han efterlader sig en søn.

Våbenlov debatteres
Roberson-drabet står ikke alene.

Ifølge Washington Posts database er mindst 840 personer i 2018 blevet skudt og dræbt af politiet i USA. 22 procent af de dræbte er mørke, hvilket må siges at stå i kontrast til, at den generelle mørke befolkning i USA blot er 13 procent.

Drabet på Roberson rammer ned i den aktuelle våbendebat, der kører i USA. Præsident Donald Trump har gentagne gange været fortaler for, at bevæbnede sikkerhedsvagter ville kunne forhindre masseskyderier.

Det standpunkt møder efter søndagens tragedie bekymringer, da det bliver påpeget, at mørke personer, der - som i Robersons tilfælde - helt lovligt bærer våben, sætter deres liv på spil.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Og det er langt fra første gang diskussionen blusser op. I USA sker det med jævne mellemrum, at ubevæbnede sorte mænd bliver skudt - ofte af politiet.

HER KAN DU SE NOGLE AF DE MEST OMDISKUTEREDE EPISODER:

Defekt bremselys: 50-årige Walter Scott blev dræbt af otte skud, da han forsøgte at flygte fra en politimand i South Carolina, der havde stoppet ham, fordi han havde defekt bremselys på bilen.

TV: Politimand dræber sort mand for dårlige bremselygter

Begge hænder i vejret: I december mistede 36-årige Jerame Reid livet efter en konfrontation med politiet. Han havde tilsyneladende begge hænder i vejret, da han blev skudt.

TV: Rakte hænderne op: Her skyder betjent alligevel

Teenage-drab: Inden jul blev en 18-årig, sort mand dødeligt såret af et skud fra en tjenestepistol tilhørende en betjent fra politiet i St. Louis i delstaten Missouri.

TV: Amerikansk politi offentliggør video fra teenage-drab

Kvalt for cigaret-handel: Den 43-årige Eric Garner mistede livet i New York efter at være blevet kvalt under en anholdelse for at have solgt cigaretter på gaden uden tilladelse.

Se video: Betjent tog halsgreb - nu er den anholdte død

Ferguson-drabet: Hvem husker ikke den sorte teenager Michael Brown, 18, der blev dræbt af politiet i Ferguson, Missouri. Da betjenten blev frikendt udløste det voldsomme uroligheder.

Ferguson i brand: Politimanden slap fri