Amerikansk politi skyder flugtkonge

Den amerikanske flugtkonge David Sweat, der for få uger siden sammen med Richard Matt udførte en spektakulær fangeflugt, er skudt

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Den amerikanske flugtkonge David Sweat der for mere end tre uger siden flygtede fra det sikrede fængsel Clinton Correctional Facility i Dannemora, New York sammen med Richard Matt, er blevet skudt af amerikansk politi.

Det skriver New York Times.

Endnu er det usikkert, hvordan 35-årige Sweats tilstand er nedskydningen, men i følge New York Times skulle flugtkongen være i live og anholdt af politiet.

- Farvel, lød overskriften på Ekstra Bladets reportage i august 1995 om masseflugten fra Vridsløselille Statsfængsel. Tilbageblik Her er de vildeste fangeflugter

Nyheden om David Sweat kommer kun to dage efter, at hans med-flugtkonge Richard Matt, blev skudt og dræbt af politiet, efter at have været jaget vildt siden flugten fra fængslet.

Omkring 1300 betjente har været sat ind i jagten på de to berygtede fanger, efter de gennem en kloak foretog en spektakulær flugt fra Clinton Correctional Facility nær den canadiske grænse nord for New York.

Mere end 1300 betjente har deltaget i jagten på de to (Foto: AP)
Mere end 1300 betjente har deltaget i jagten på de to (Foto: AP)
 

Fik smuglet værktøj ind i fængslet
De to mænds flugt fra fængslet ville gøre selv de mest kreative krimi-forfattere misundelige.

I uge- eller snarere månedsvis havde de to planlagt en udspekuleret plan, hvor de har skullet bruge solidt og tungt værktøj. Blandt andet brød de gennem en stålvæg og fik skåret et metalrør op, inden de til sidste fik åbnet et forseglet kloakdæksel på den anden side af fængselsmuren.

Richard Matt (t.h.) er ikke længere en fri mand, men skudt og dræbt af politiet.  David Sweat (t.v.) jagtes i øjeblikket af hundredvis af betjente. Nyheder Flugtfange skudt og dræbt

Kilder har tidligere oplyst til CNN, at man i forbindelse med mysteriet om de to morderes forsvinden har undersøgt muligheden for, at dele af værktøjet er blevet smuglet ind i frosne hamburgere.

Joyce Mitchell hjalp de to mordere ud i friheden (Foto: AP)
Joyce Mitchell hjalp de to mordere ud i friheden (Foto: AP)
 

Sweat og Matt var såkaldte 'æresfanger' med særlige privilegier grundet god opførsel. Det betød bl.a., at de kunne lave deres egen mad i modsætning til andre fanger, der er tvunget til at spise fælleskøkkenets menu.

Her ses Lyle Mitchell (th.) sammen med sin advokat Peter Dumas (tv.) i tv-showet 'Today' på amerikanske NBC. (Foto: AP) Krimi Hjælp os - eller vi slår din mand ihjel

Efterforskerne mener, at Sweat og Matt har fået smuglet værktøjet ind i kødet, der ikke blev kørt gennem metaldetektorerne. Umiddelbart skulle dette ifølge CNN være sket på opfordring fra den kvindelige fængselsmedarbejder Joyce Mitchell, som allerede er blevet sigtet for at hjælpe dem. I den forbindelse er det kommet frem, at Mitchell havde sex med den ene af de to mænd.

'Have a nice day'
De to undvegne fanger havde celler ved siden af hinanden, og det lykkedes dem at skære et hul i en stålbeklædt bagvæg, hvorfra de i løbet af natten 6. juni krøb ud af deres celler.

Krimi Fængselsansat havde sex med flugtfange

Via en labyrint af tunneler i bygningen lykkedes det mændene at kravle uden for fængslets mure, hvorefter de menes at være sluppet ud i friheden gennem kloaksystemet. De anvendte blandt andet el-værktøj til at skære sig gennem metalstænger og jernrør

Clinton Correctional Facilityer et såkaldt 'maximum-security' fængsel, hvor nogle af de farligste fanger i USA sidder (Foto: AP)
Clinton Correctional Facilityer et såkaldt 'maximum-security' fængsel, hvor nogle af de farligste fanger i USA sidder (Foto: AP)
 

Mens de tålmodigt arbejdede sig vej ud mod friheden, havde de efterladt tøj og andre genstande i deres senge for at give indtryk af, at de lå og sov. Personalet slog først alarm ved daggry, hvor de fandt en seddel, som fangerne havde efterladt, med ordene 'have a nice day'.

Det er første gang, siden fængslet blev bygget i 1865, at det er lykkedes indsatte at bryde ud fra stedet.