Amnesty ser tegn på at dødsstraffen kan få dødsstød i USA

Medicinal beslutning om ikke længere at levere indhold til dødssprøjter kan få stor betydning

Meget tyder på, at det snart kan være slut med at bruge dødssprøjter til henrettelser i USA.

I hvert fald har den amerikanske medicinalgigant Pfizer meddelt, at man ikke længere vil lade virksomhedens medikamenter blive brugt til henrettelser.

Det skriver New York Times fredag, og det skaber stor glæde hos menneskerettighedsorganisationen Amnesty International.

- Det er en utroligt glædelig og positiv nyhed. Det er så vigtigt og godt, at Pfizer tager det her skridt og sender så klart et signal.

- Det er vigtigt, at de her forskellige medicinalfirmaer er med til at gøre en forskel i stedet for ikke at tage ansvar, siger Trine Christensen, der er generalsekretær i Amnestys danske afdeling.

Medicinalvirksomheden har indført restriktioner på syv produkter, der kan bruges, når dødsdømte skal have eksekveret deres straf. Køberne af de pågældende produkter skal blandt andet garantere, at de ikke sælger medicinen videre til fængsler.

Ifølge New York Times er den sidste kendte dør til markedet for henrettelsesmedicin dermed blevet lukket.

Og Trine Christensen tillægger Pfizers beslutning stor værdi.

- Det er en del af en udvikling, som også afspejler en ændring i befolkningen. Jeg tror, at det her er endnu et skridt mod afskaffelsen af dødsstraf i USA.

- Det er en strafform, som tiden er løbet fra. Det er en bestialsk metode, som ikke hører hjemme i et moderne samfund, lyder det fra generalsekretæren.

Flere amerikanske delstater har haft problemer med at henrette fanger på dødsgangen, fordi lagrene med kemikalierne til de dødelige indsprøjtninger er svundet ind.

Det er sket som konsekvens af, at medicinalselskaber på stribe har nægtet at sælge de midler, der indgår i sprøjtens giftblanding.

Blandt dem er også det danske medicinalselskab Lundbeck, der i 2011 indførte en række restriktioner, der gjorde det umuligt for amerikanske fængsler at benytte selskabets produkter til henrettelser.

Antallet af personer, der bliver henrettet i USA, er også faldet de seneste år. I 1999 blev 98 personer henrettet, mens antallet i 2015 var 28.