Anders afslørede skandalesag: Så blev 251 Facebook-venner forvandlet til syv

Forsvarsministeriet er netop idømt i en sag om medvirken til inhuman behandling af 18 irakere. Anders Kærgaard stod frem med den afgørende afslørende video, men det var ikke uden omkostninger

Tilbage i 2012 kunne Ekstra Bladet bringe denne hemmelige optagelse af volden mod civile. I den forbindelse fortalte tidligere danske officer Anders Koustrup Kærgaard - der afslørede historien - om volden over for Ekstra Bladet
Følg Krimi

'Tidligere venner og kolleger kaldte ham forræder og skrev ting som 'Tillykke med dine 15 minutes of fame' og 'Jeg håber fandeme, du brænder i helvede.' Efter 14 dage var 251 Facebook-venner blevet til syv'.

Sådan lød det fra Anders Kærgaard i et interview med Euroman fra 2015.

Tre år forinden havde den tidligere officer valgt at stå frem i Ekstra Bladet i forbindelse med offentliggørelsen af en afslørende video, der dokumenterede, hvordan en gruppe danske soldater så passivt til, mens irakiske sikkerhedsstyrker slog og sparkede civile under Operation Green Dessert i 2004.

15. juni 2018 faldt der dom. 14 år efter. Her blev Forsvarsministeriet idømt for at have medvirket til inhuman behandling af 18 irakere i 2004. De er hver blevet tildelt 30.000 kroner i erstatning.

Men inden, vi nåede så langt, så måtte Anders Kærgaard gå forfærdeligt meget igennem.

Artiklen fortsætter under billedet

Anders Kærgaard optrådte på et pressemøde om sin video. Foto: POLFOTO/Peter Hove Olesen
Anders Kærgaard optrådte på et pressemøde om sin video. Foto: POLFOTO/Peter Hove Olesen
 

Mistede job, venner og familie
Udover at have mistet over 200 venner på Facebook på bare 14 dage, så valgte faderen dengang at slå hånden af sin søn. Faderen mente, at Anders Kærgaard havde svigtet Forsvaret.

Alligevel fortalte han dengang, at han ikke ville tøve med at gøre det igen.

- Men jeg synes, at prisen har været helt urimelig høj, lød det.

Ekstra Bladet har 15. juni talt med Anders Kærgaard, der ikke ønsker at uddybe, hvordan han personligt har det på nuværende tidspunkt.

- I dag handler det om dommen. Udelukkende, siger han til Ekstra Bladet.

Men ligesom for tre år siden i Euroman er han ikke i tvivl. Han ville gøre det samme i dag.

- I dag handler det om staten og dommen. Men hvis du spørger mig om, hvorvidt jeg ville gøre det hele igen, så er svaret helt klart ja. Det her sag har simpelthen været for vigtig, siger Anders Kærgaard til Ekstra Bladet.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil ikke kommentere Østre Landsrets afgørelse i sagen om danske soldaters medansvar ved militæroperationen Green Desert. De har dog meldt ud, at de anker sagen til Højesteret.

Mange års kamp efter Operation Green Desert

Mere end 13 år efter militæroperation i Irak har tre dommere i Østre Landsret afgjort sag om påstået tortur.

Østre Landsret har fredag dømt Forsvarsministeriet i en sag om påstået tortur mod 23 irakere i 2004.

De danske soldater er ikke ansvarlige for tortur, men dømmes for at have skabt rammerne for, at 18 af de 23 irakere blev udsat for inhuman behandling i form af slag og spark. Irakerne får hver 30.000 kroner.

Herunder gennemgås sagens hidtidige forløb.

* November 2004 indleder irakiske, britiske og danske styrker Operation Green Desert i det sydlige Irak. Landsbyen Az Zubayr er mål for aktionen. Den begrundes med en mistanke om, at der findes våben, og at angreb er under forberedelse. Nogle af de tilfangetagne lokale beboere frihedsberøves fra 16 timer til 80 dage.

Flere år senere får en lokal mand, Basim, kontakt til advokat Christian Harlang i København. Basim var selv tilbageholdt og samarbejder i forvejen med et britisk advokatfirma om klager over britiske soldater.

* September 2011 stævner den første af 23 irakere Forsvarsministeriet. De hævder, at de blev udsat for tortur, og at Danmark er ansvarlig.

* Juni 2012 kræver Forsvarsministeriet i Østre Landsret, at sagsøgerne hver stiller sikkerhed på 40.000 kroner for at videreføre sagen og får medhold.

* September 2013 siger Højesteret, at der ikke skal stilles sikkerhed.

Forsvarsministeriet vil have sagen afvist på grund af forældelse.

* August 2016 fastslår landsretten, at sagen kan fortsætte, og at den ikke er forældet.

* November 2017 indledes over 40 retsmøder i landsretten. De 23 mænd, hvoraf en er afgået ved døden, kræver hver 120.001 kroner. Det dækker over tort, for lang sagsbehandlingstid og landsrettens måde at afvikle sagen på. Forsvarsministeriet kræver frifindelse.

To af de seks irakere, som først kom til Danmark for at afgive forklaring, søger om asyl. Derefter hindres de øvrige sagsøgere i at komme til København. En række afhøres i stedet via video til ambassader og andre steder i Beirut, New York og Canberra. Men flere sagsøgere ender med aldrig at komme til orde.

* Juni 2018 afsiger Østre Landsret dom i sagen.

Lavet af Ritzau

En ydre ring
Sagens omdrejningspunkt er episode fra 2004 i byen Az Zubayr i Irak.

Danskerne dannede en såkaldt ydre ring. Men de måtte vide, at de pågrebne hos de irakiske styrker ville være i reel risiko for inhuman behandling i form af slag og spark, mener landsretten.

Imidlertid kunne de danske soldater ikke vide, at de tilbageholdte også ville blive udsat for tortur, sådan som irakerne har hævdet, hedder det i afgørelsen.

Det danske ansvar begrænser dommerne til en viden om, at de tilbageholdte risikerede at blive slået og sparket.

Under retssagen har Forsvarsministeriet sagt, at afgørelsen kan få stor betydning for danske styrkers involvering i missioner i udlandet.

Trukket i retten
Anders Kærgaard stod i oktober 2012 frem i Ekstra Bladet med videoptagelserne af overgrebene i Irak, fordi 36 irakere havde lagt sag an mod den danske stat for medskyldighed i de overgreb, de blev udsat for under og efter den omdiskuterede militæroperation i Irak i 2004.

Efterfølgende valgte Forsvaret at trække Anders Kærgard i retten for at få ham til at sige, hvem han fik den kontroversielle videooptagelse af. Men det nægtede han.

Derfor fik han en bøde på 13.000 kroner i ugebøder.

Foto: Privat
Foto: Privat

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen
 

Seneste nyt

Det er ikke B.T. og Ekstra Bladet, der er de beskidte

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.