Angreb fængselsbetjent med slebet kniv: Måtte fylde cellen med gas

Volden stiger stadig i danske fængsler. Risikerer nyt rekordår i 2017

En 26-årig måtte flyttes fra Vestre Fængsel til en sikret psykiatrisk afdeling efter at han gik amok mod en fængselsbetjent med en kniv. Foto: Gorm Olesen/Polfoto
En 26-årig måtte flyttes fra Vestre Fængsel til en sikret psykiatrisk afdeling efter at han gik amok mod en fængselsbetjent med en kniv. Foto: Gorm Olesen/Polfoto
Følg Krimi

Et indsatshold i Vestre Fængsel sendte tåregas ind i cellen til en 26-årig mand, der kort før var gået til angreb på en fængselsbetjent med en kniv.

Kniven var en normal bordkniv, men den indsatte var i gang med at slibe den til mod gulvet i cellen for at gøre kniven skarp og spids.

Fængselsbetjenten hørte larmen fra 'sliberiet' og åbnede døren, men den 26-årige angreb ham straks med kniven, så han fik ridser på halsen og i nakken.

Fængselsbetjenten fik låst døren til cellen, og der blev samlet et indsatshold, der måtte tage gas i brug for at overmande den ophidsede fange.

Den 26-årige, der forinden havde truet med at slå fængselsbetjente eller politifolk ihjel, blev af en læge skønnet sindssyg og tvangsindlagt på en sikret psykiatrisk afdeling på 'røde papirer'. På det psykiatriske hospital gik han også amok og overfaldt tre ansatte, erfarer Ekstra Bladet.

Stadigt stigende vold i fængslerne
Episoden i Vestre Fængsel skete i tirsdags efter klokken 21, og er det seneste eksempel på en voldsom optrapning af vold og trusler mod personalet i de danske fængsler.

På skadestuen blev det konstateret, at fængselsbetjenten heldigvis var sluppet med overfladiske skrammer. Men hvis den 26-årige var nået at blive færdig med at slibe kniven skarp og spids, kunne det være gået meget værre.

Friske tal fra Kriminalforsorgen viser, at den markante stigning i volden i fængslerne fra 2016 fortsætter i 2017.

I første kvartal af 2017 var der 170 episoder med vold og trusler mod Kriminalforsorgens medarbejdere mod 134 episoder i samme periode i 2016.

- Volden er øget markant, skriver Kriminalforsorgen, og hvis udviklingen fortsætter viser en fremskrivning af tallene, at der i 2017 kan blive op mod 800 volds-episoder.

I 2016 var der 619 volds- og trussels-episoder mod personalet mod 401 episoder i 2015. Der var tale om en stigning på 54 procent.

Fanger sætter sig på magten
Fængselsforbundets formand Kim Østerbye mener, at man ikke længere skal have så fine følelser overfor de hårde voldsparate indsatte, som ødelægger forholdene for de øvrige indsatte og personalet.

- Vi bliver nødt til at samle de volds-parate indsatte i mindre afdelinger for at skabe bedre sikkerhed. I et lukket fængsel er der to fængselsbetjente på vagt til 30 indsatte og i et åbent fængsel er der en betjent til 30 indsatte. Det er det samme personale, som vi var for 30 år siden, men de indsatte er slet ikke de samme, som de var dengang, siger Kim Østerbye til Ekstra Bladet.

- I et åbent fængsel som Horserød sætter en gruppe på fem-syv banderelaterede personer sig på magten i fængslet. Hvis vi flytter dem, kommer der blot en ny gruppe. Vi bliver også nødt til i Kriminalforsorgen selv at vurdere, hvem der har bande-relationer, for det er ikke altid at politiets registre er opdaterede, siger Kim Østerbye.

Fængselsforbundet venter også på, at de 17 tiltag til bekæmpelse af vold i fængslerne, som regeringen har iværksat, kommer til at virke: - Det handler blandt andet om indkøb af udstyr, og det bliver et langt sejt træk. Men vi kommer ikke udenom at se på vores bemanding. Vi bliver nødt til at have flere folk, hvis vi skal skabe bedre sikkerhed. Fængselsbetjente går alene alt for mange steder, siger Kim Østerbye.

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind