Anholdt 16 år efter mord: Tidligere dømt og frifundet

Mand anholdt for 16 år gammelt mord på 12-årige Kristin har tidligere været dømt og frifundet i sagen

12-årige Kristin Juel Johannessen blev dræbt i 1999. Nu er hendes formodede morder igen bag tremmer. (Foto: Scanpix/privatfoto)
12-årige Kristin Juel Johannessen blev dræbt i 1999. Nu er hendes formodede morder igen bag tremmer. (Foto: Scanpix/privatfoto)
Følg Krimi

Manden, som i går blev anholdt af politiet i Vestfold for det 16 år gamle mord på 12-årige Kristin Juel Johannessen, har tidligere været dømt og senere frifundet for det selv samme mord.

Det skriver norske VG.

Ifølge avisen er det DNA-analyser, som er årsag til, at manden nu igen er anholdt.

Manden blev første gang pågrebet i maj 2000 og i december 2001 dømt 12 års fængsel for at have kvalt og dræbt den 12-årige pige.

Anholdt 16 år efter pige-mord

Ankesagen blev siden udsat, da ny teknologi gav nye muligheder for at analysere hår, som blev fundet på gerningsstedet. DNA-analysen viste, at hår på pigen ikke stammede fra den dømte mand, men fra en kvinde. Rigsadvokaten valgte derfor at frafalde tiltalen, før sagen kom for en dommer.

- Jeg kan ikke sige noget om sagen. Min klient skal afhøres senere i dag. Han har ikke taget stilling til politiets anklager mod ham, siger mandens forsvarer Søren Ø. Hellenes til VG.

VG spørger også om, hvad den anholdte mand siger til, at han nu igen er anklaget for drabet.

- Vi har ikke snakket sammen om det, siger forsvareren.

Kristins far, Roar Juel Johannessen, er lettet over den nye anholdelse i sagen om drabet på hans datter. (Foto: Helge Mikaelsen, VG)
Kristins far, Roar Juel Johannessen, er lettet over den nye anholdelse i sagen om drabet på hans datter. (Foto: Helge Mikaelsen, VG)

Lettet far

Kristins far, Roar Juel Johannessen, er lettet over den nye anholdelse.

- Nu ser vi resultatet af, at vi aldrig har givet op. Det er vidunderligt, siger han til VG.

Anholdelsen har Roar Juel Johannessen og familien ventet på i 12 år. Han har været utrættelig i kampen for at løse datterens mord-gåde. Han har gennemtrawlet området omkring gerningsstedet og endevendt alle ruter, som gerningsmanden i sin tid kunne være flygtet ad.

- Jeg føler mig nærmest tom indeni. Vi har selv arbejdet hen mod dette siden 2003. Nu er hovedet tomt og kroppen ikke helt i balance, siger Roar Juel Johannessen til VG.

Ifølge avisen er manden, der skulle være i 30'erne, ikke den eneste, der har været sigtet for drabet. Også en udviklingshæmmet mand i 50'erne var i politiets søgelys. Han endte med at få tildelt en erstatning på 700.000 norske kroner.

Forsvandt under cykeltur

Kristin forsvandt den 5. august 1999 på vej til en badesø ved den lille by Mørk ved Larvik. Hendes storesøster havde opdaget, at Kristin havde taget hendes sandaler og irriteret cyklede hun ud for at lede efter lillesøsteren. Her traf hun en veninde, som Kristin skulle have haft mødtes med. Hun fortalte, at Kristin aldrig var dukket op.

Klokken cirka 21 om aftenen slog hendes far alarm. To mænd fra landsbyen havde fundet pigens cykel. Et par timer senere blev den 12-årige Kristin fundet død i skoven. Hun var blevet kvalt.

Loven i Norge blev sidste år ændret, så drab begået efter 1989 aldrig bliver forældet - ligesom i Danmark.

Politiet går i detaljer med anholdelsen på et pressemøde senere i eftermiddag.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+