Anholdt 16 år efter pige-mord

Norsk mord-mysterium kan være løst med sensationel anholdelse

12-årige Kristin Juel Johannessen skulle mødes med en veninde for at bade - hun blev fundet kvalt i en skov. (Foto: Scanpix/privatfoto)
12-årige Kristin Juel Johannessen skulle mødes med en veninde for at bade - hun blev fundet kvalt i en skov. (Foto: Scanpix/privatfoto)
Følg Krimi

Politiet i Vestfold i Norge har i går foretaget en nærmest sensationel anholdelse. Sensationel, fordi personen der er blevet anholdt er sigtet for et mord begået for 16 år siden.

Det oplyser Vestfold Politi i en pressemeddelelse.

Dengang blev den 12-årige pige Kristin Johannessen dræbt.

Pigen forsvandt den 5. august 1999 på vej til en badesø ved den lille by Mørk ved Larvik. Hendes storesøster havde opdaget, at Kristin havde taget hendes sandaler og irriteret cyklede hun ud for at lede efter lillesøsteren. Her traf hun en veninde, som Kristin skulle have haft mødtes med. Hun fortalte, at Kristin aldrig var dukket op.

Klokken cirka 21 om aftenen slog hendes far alarm. To mænd fra landsbyen havde fundet pigens cykel. Et par timere sener blev den 12-årige Kristin fundet død i skoven. Hun var blevet kvalt.

Politiet har fortalt offentligheden om anholdelsen, men vil ikke gå i detaljer, før en pressekonference om sagen i eftermiddag.

Familiens advokat John Christian Elden siger dog til Dagbladet:

- Familien er lettet over. at det ser ud til, at der er sket et gennembrud. Sagen har været efterforsket løbende takket værende faderens indsats og ingenting vil være bedre om familien nu kan få fred.

To mænd har i følge VG tidligere været sigtet i sagen. Den ene blev også dømt, men efterfølgende blev tiltalen frafaldet op til en ankesag. Det skete efter, at en ny dna-analyse af hår på gerningsstedet viste sig ikke at tilhøre ham.

Sidst sagen blev endevendt var for ti år siden.

Lovændring: Drab aldrig forældet

Men sidste år fik Norge en ændring i loven, der erklærede, at drab begået efter 1989 aldrig bliver forældet.

Også i Danmark er det sådan, at drab er den eneste forbrydelse, der aldrig bliver forældet, så en drabsmand kan ikke vide sig sikker for lovens lange arm.

Kristins far Roal Juel Johannessen har været utrættelig i kampen for at løse datterens mord-gåde.

Han har gennemtrawlet området omkring gerningsstedet og endevendt alle ruter, som gerningsmanden i sin tid kunne være flygtet ad.

- Da vi var i kapellet for at sige farvel til Kristin før begravelsen, lovede jeg hende, at jeg skulle sørge for at finde gerningsmanden koste, hvad det ville. Det har jeg tænkt mig at holde, har han haft sagt til VG.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+