Anholdt for 12 drab og 51 voldtægter: 'En rar, gammel bedstefar'

Den mistænkte seriemorder levede i et stille nabolag i Californien. Nu risikerer han dødsstraf for en række drab og sexforbrydelser

Hør om efterforskningen og anholdelsen fra anklager Anne Marie Schubert og sherif Scott Jones her (Video: AP)

En 72-årige mand, som ifølge amerikansk politi er en af landets værste seriemordere, levede frem til sin anholdelse onsdag i et fredeligt nabolag i det nordlige Californien.

Naboerne beskriver Joseph James DeAngelo som en lidt sær, men anstændig nabo i Sacramento-forstaden Citrus Heights. Hans hus var altid velholdt og hans plæne kortklippet.

- Han lignede en rar, gammel bedstefar, siger naboen Natalia Bedes-Correnti til Associated Press.

- Du kunne se, at han kan lide ro og orden. Hans hus var altid perfekt malet. Hans plæne altid slået, siger nabo Kevin Tapia.

Men myndighederne er overbeviste om, at Joseph James DeAngelo, en tidligere soldat og betjent, bærer på en dyster hemmelighed.

'En nål i en høstak'
Politiet mener, at DeAngelo er identisk med den notoriske seriemorder The Golden State Killer, der sættes i forbindelse med mindst 12 drab og 51 voldtægter.

- Vi har altid vidst, at vi ledte efter en nål i en høstak, men vi har også altid vidst, at nålen var der. Vi fandt nålen i høstakken, og den var lige her i Sacramento, siger anklager Anne Marie Schubert på et pressemøde.

Joseph James DeAngelo, 72, er ifølge politiet identisk med den notoriske seriemorder. Foto: AP
Joseph James DeAngelo, 72, er ifølge politiet identisk med den notoriske seriemorder. Foto: AP
 

Forbrydelserne blev begået over en tiårig periode i 1970’erne og 1980’erne, og politiet har i 40 år været på bar bund i sagerne.

Trods tusinder af tip gennem årene er DeAngelos navn aldrig kommet i politiets søgelys. Han formåede at slette sine spor, men dna-teknologien har nu indhentet ham, siger politiet.

Fældet af dna-spor
Myndighederne holder efterforskningen tæt til kroppen og vil ikke oplyse, hvordan den 72-årige bedstefar blev mistænkt i sagen.

Men for seks dage siden, kom politiet på sporet af Joseph James DeAngelo.

- Vi overvågede ham og fik noget af hans dna, som vi undersøgte. Der var et match, fortæller sherif Scott Jones på pressemødet.

Joseph James DeAngelo holdt altid sit hus pænt og vedlige i Sacramento-forstaden Citrus Heights. Foto: AP
Joseph James DeAngelo holdt altid sit hus pænt og vedlige i Sacramento-forstaden Citrus Heights. Foto: AP
 

Det er over 40 år siden, at The Golden State Killer begik sit første seksuelle overgreb. Det skete i 1976, og i de efterfølgende år terroriserede han det nordlige Californien.

I de første par år tog han ingen menneskeliv, og hans fremgangsmåde var ofte den samme:

Bevæbnet og maskeret sneg han sig om natten ind gennem et vindue og overrumplede de sovende ofre, der var i alderen fra 13 til 41 år.

Bandt ægtemanden
Gerningsmanden havde en helt særlig teknik, når han havde at gøre med et ægtepar. Ved flere lejligheder bandt han manden og stablede tallerkner på hans ryg.

Han truede med at dræbe dem begge, hvis han hørte tallerkner falde på gulvet, mens han voldtog konen.

Katie Maggiore og hendes mand Brian Maggiore blev dræbt af den formodede seriemorder. Foto: AP
Katie Maggiore og hendes mand Brian Maggiore blev dræbt af den formodede seriemorder. Foto: AP
 

Først senere begyndte han at slå ihjel. De første drabsofre var Robert Offerman og Debra Manning, der blev dræbt i Goleta i 1979. Yderligere 10 personer blev dræbt i de næste år.

Men i 1986 - 10 år efter gerningsmandens første voldtægt – stoppede han ifølge politiet sine ugerninger. Årsagen er ukendt.

- Vi har ingen tegn på, at den anholdte begik forbrydelser efter det sædvanlige mønster efter 1986, siger sherif Scott Jones på pressemødet.

DeAngelo er foreløbig sigtet for fire drab i Sacramento og Ventura. Venturas anklager Gregory Totten oplyser, at anklagerkontoret vil kræve gerningsmanden idømt dødsstraf.

Bruce Harrington er bror til et af ofrene. Foto: AP
Bruce Harrington er bror til et af ofrene. Foto: AP
 

Bruce Harrington, bror til et af ofrene, var med til at få vedtaget et lovforslag i 2004, der udvidede myndighedernes anvendelse af dna-teknologien.

- Til de 51 kvinder, der blev brutalt voldtaget: Sov bedre i nat, for han vil ikke længere komme gennem vinduet, siger Bruce Harrington på pressemødet, hvor anholdelsen blev meddelt.

Kæmpe gennembrud i USA: Mand anholdt for 12 drab og 45 voldtægter

Jane Carson-Sandler blev et af seriemorderens første ofre, da hun i 1976 blev voldtaget i sit hjem i Citrus Heights – den samme by, hvor DeAngelo blev anholdt onsdag.

Hun fortæller, at hun fik en besked fra politiet om, at de havde identificeret og anholdt voldtægtsmanden.

- Jeg er bare så lykkelig. Jeg føler, at jeg er midt i en drøm. Det er så rart at vide, at han er i fængsel, siger Carson-Sandler til Associated Press.

Fredag bliver Joseph James DeAngelo stillet for en dommer i Sacramento.