Anholdt for vold: Kort efter sejlede de med de kongelige

Den prestigefyldte jordomsejling Volvo Ocean Race ramt af skandale: To sejlere mistænkt for mishandling af vagter i Göteborg

Her ses de flotte både i Göteborg på vej til præmieoverrækkelse (Video: Christina Ehrenskjöld)

Kender du de mistænkte sejleres identitet, så tip os, Sms/mms til 1224 (koster alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Verdens hårdeste kapsejlads sluttede mandag med et brag af en ugelang fest i målbyen Göteborg. For to sejlere sluttede festen dog brat med flere dage i arresten, efter at de, ifølge politiet, hev lige lovlig hårdt fat i mere end sejlene på deres båd.

- Mandag aften klokken 20.15 fik vi en alarm fra Volvo Ocean Races event-område om, at to personer var oppe at slås med nogle vagter på en restaurant. Der pågreb man to mænd, og de blev anholdt tirsdag morgen - sigtet for vold mod tjenestemand, fortæller Jenny Widén, svensk politis pressetalsperson ved Region Vestsverige, til Ekstra Bladet.

Efter sammenstødet blev en af de to vagter bragt på hospitalet, men hvor alvorlige skaderne var, har Jenny Widén ikke overblik over.

- Men vold mod tjenestemand handler om mishandling af nogen - i dette tilfælde nogle vagter på eventområdet i Frihavnen, fortæller Jenny Widén, som ikke kan komme ind på, hvem sejlerne er.

- Det er to udenlandske personer, som ikke er svenske medborgere.

Sejlede med spansk eks-konge
Ifølge sejlersitet Sailtosee var sejlerne mandag aften endt i en ophedet diskussion med barpersonalet om alkoholservering i en VIP-lounge på event-området. Der blev tilkaldt vagter, og slagsmålet brød ud.

I løbet af ugen var det uvist, om de anholdte sejlere kunne deltage i konkurrencens allersidste sejlads - et såkaldt in port race lørdag. De blev dog løsladt torsdag.

Lørdag var horder af kendte som ukendte kommet til Göteborg for at følge feltet af de 20 meter lange kulfiberbåde, som kunne ses fra havnekajen.

Artiklen fortsætter under billedet...

Også Team SCA, hvis besætning udelukkende består af kvinder, havde royalt besøg under kapsejladsens sidste sejlads. Den svenske kronprinsesse Victoria, som også er bådens gudmor, sejlede med i Göteborg. (Foto: Victor Fraile/Volvo Ocean Race)
Også Team SCA, hvis besætning udelukkende består af kvinder, havde royalt besøg under kapsejladsens sidste sejlads. Den svenske kronprinsesse Victoria, som også er bådens gudmor, sejlede med i Göteborg. (Foto: Victor Fraile/Volvo Ocean Race)

Blandt de særligt celebre i Göteborg var den abdicerede spanske kong Juan Carlos og svenske kronprinsesse Victoria helt tæt på kapsejladsen.

De var begge trukket i sejlertøjet og hoppet om bord på hver sit hold.

Juan Carlos hjalp sine spanske landsmænd på Team Mapfre, mens den kommende dronning af Sverige var blandt besætningen på Team SCA, der udelukkende består af kvinder.

Også de to anholdte fik lov til at afslutte den ni måneder lange kapsejlads, hvor i alt syv både har tilbagelagt næsten 39.000 sømil.

- De er blevet løsladt torsdag, men de er fortsat mistænkte, siger Jenny Widén, som tilføjer, at en dommer ved tingsretten ikke vurderede, at mændene skulle varetægtsfængsles.

Artiklen fortsætter under billedet...

Det spanske hold Team Mapfre havde fint besøg af eks-kong Juan Carlos lørdag. (Foto: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race)
Det spanske hold Team Mapfre havde fint besøg af eks-kong Juan Carlos lørdag. (Foto: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race)
 

Udrejseforbud
De er dog afskåret fra at sejle ud af landet:

- De har fået et udrejseforbud. Efterforskningen fortsætter, og politiet vil afholde forhør med blandt andre vidner. Der bliver et retsligt efterspil, for de er fortsat mistænkt, men man fandt det ikke nødvendigt at varetægtsfængsle dem, siger pressetalspersonen til Ekstra Bladet.

Nyheds- og mediedirektør for Volvo Ocean Race Jon Bramley understreger overfor Ekstra Bladet, at de to sejlere endnu ikke er dømt:

- Vi siger ikke alt for meget, for sagen er ikke afsluttet, og her i Sverige har de et system, hvor de ikke går ud med navne - derfor kan vi ikke give nogle detaljer. Vi kan ikke bedømme sagen, for vi ved ikke, om de er skyldige eller ej. Det er op til retten at afgøre, og vi kender endnu ikke udfaldet af det.

- Vi kan bekræfte, at to sejlere angiveligt har været involveret i en episode, hvor politiet måtte gribe ind. De afventer i øjeblikket en retssag. Vi ved ikke, hvornår det bliver, siger Jon Bramley, som ikke ved, hvordan de mistænkte forholder sig til sagen.

Kongen nød sejladsen
- Fik eks-kongen besked om episoden, før han gik om bord i båden?

- Det har jeg ingen oplysninger om. Jeg kan sige, at han havde et behageligt besøg på Volvo Ocean Race, og at han var om bord i går, og at han også deltog i gallamiddagen i aftes. Vi har bestemt ikke koblet hans besøg til noget overhovedet. Han var gæst på Mapfre og havde en fremragende dag, siger Jon Bramley.

- De to sejlere må ikke forlade Sverige - skaber det ikke nogle logistiske udfordringer for resten af besætningen?

- Løbet er slut. De kan gøre, hvad de har lyst til. Løbets sidste sejlads var i går.

Her kan du se mere video fra havnen i Göteborg (Video: Christina Ehrenskjöld)

Kender du de mistænkte sejleres identitet, så tip os, Sms/mms til 1224 (koster alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

1 af 2 Det spanske hold Team Mapfre havde fint besøg af eks-kong Juan Carlos lørdag. (Foto: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race)
2 af 2 Den tidligere spanske konge Juan Carlos ved roret på den spanske Mapfre-båd. Arrangørerne af Volvo Ocean Race ønsker ikke at oplyse, hvem af kapsejladsens sejlere, der er mistænkt for vold. (Foto: Ricardo Pinto/Volvo Ocean Race)