Anholdt i Spanien: Mand varetægtsfængslet for røveri

Retten på Frederiksberg har varetægtsfængslet manden, som er sigtet for røveri mod en pengetransport

Tre røvere er allerede dømt for røveri mod en pengestransport i Valby i oktober 2009. Foto: Jakob Jørgensen
Tre røvere er allerede dømt for røveri mod en pengestransport i Valby i oktober 2009. Foto: Jakob Jørgensen

En mand, der sigtes for sammen med en række medgerningsmænd tilbage i 2009 at have udført et røveri mod en pengetransport, skal sidde varetægtsfængslet frem til 18. december 2018.

Det fastslog Retten på Frederiksberg torsdag formiddag.

Han er sigtet for røveri af særlig grov beskaffenhed og ved vold og trusler om vold at have tiltvunget sig valuta svarende til 2,4 millioner kroner fra bankens personale.

Ifølge sigtelsen blev der ved røveriet anvendt både pistol og maskinpistol til at true bankpersonalet fra Jyske Bank i Valby samt chaufføren af pengetransporten.

Gerningsmændene flygtede fra stedet i pengetransporten og på motorcykel og smed ifølge sigtelsen hjemmelavede sømmåtter og såkaldte stingerspikes på vejene for at ryste politiet af sig under flugten.

Tre dømte
I tiden efter røveriet blev flere personer anholdt, hvoraf tre mænd hver blev idømt fængsel i tre år og 11 måneder med indrejseforbud for bestandigt. Allerede dengang mente politiet, at flere deltog i røveriet.

Den nu varetægtsfængslede blev tilbage i maj i år fængslet in absentia i Retten på Frederiksberg, da han angiveligt befandt sig i udlandet. Efterfølgende blev der udsendt en nordisk og senere en europæisk arrestordre, som førte til, at manden 13. november i år blev anholdt i Spanien.

Onsdag blev manden udleveret til Danmark til strafforfølgning.

Grundlovsforhøret foregik bag lukkede døre, og der er navneforbud i sagen. Ifølge anklageren blev den sigtede varetægtsfængslet på baggrund af to forhold: Hans manglende tilknytning til landet og en risiko for at påvirke efterforskningen.

Farvepatroner sprang
Tilbage i 2009 fremgik det af anklageskriftet mod de tre mænd, der hver blev idømt tre år og 11 måneders fængsel for det voldsomme røveri, at røverne fik et par hundredtusind kroner i banken, og flygtede med pengetransporten, der indeholdt 2,2 millioner kroner.

Mens andre røvere flygtede på motorcykler, blev pengetransporten kørt til Vestre Kirkegård, hvor rovet blev delt, og gerningsmændene forsvandt. Men udbyttet blev ødelagt, da farvepatronerne sprang.

En dengang 28-årige svensk-tyrker blev hurtigt sporet til dæk-lejligheden på Enghavevej på Vesterbro, hvor politiet fandt tomme pengekufferter og en del af røvernes udstyr.

Politiet fandt blandt andet en økse, sportstasker, en skudsikker vest, et kort over Københavns Lufthavn, walkie-talkier, en peberspray, en boltsaks, et koben og et romerlys.

Ifølge sigtelsen mod manden er der endnu uidentificerede gerningsmænd.