Anklage: Beruset hjemmehjælper svigtede iltpatient

Hjemmehjælper mødte beruset op, inden han ifølge anklageren svigtede en patient, som havde akut behov for ilt

En 62-årig mand sidder anklaget ved Østre Landsret for at have forsømt sit ansvar over for en iltpatient i 2019. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
En 62-årig mand sidder anklaget ved Østre Landsret for at have forsømt sit ansvar over for en iltpatient i 2019. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Følg Krimi

En dengang 57-årig iltpatient mistede nær livet, da han for godt to år siden blev svigtet af sin hjemmehjælper, som mødte op på arbejde med en promille på mindst 1,99.

Det hævder anklagemyndigheden i en sag mandag i Østre Landsret. En 62-årig er tiltalt for at have overtrådt straffeloven. Han nægter sig skyldig.

Hjælperen er tidligere blevet frifundet i Retten på Frederiksberg, men anklagemyndigheden ankede dommen. Anklageren kræver, at hjemmehjælperen straffes med 30 dages fængsel, men vil ikke tage stilling til, om straffen skal være betinget eller ubetinget.

Hændelsen fandt sted i maj 2019.

Hjemmehjælperen kom på arbejde i patientens hjem efter en frokost med sildebord og snaps. Selv siger han, at han havde fået fem-seks snaps, men at han ikke følte sig beruset.

- Jeg drikker ikke normalvis, siger han i retten og tilføjer, at han ikke følte, at det påvirkede hans reflekser.

Senere på aftenen ankom to andre sosu-assistenter til lejligheden. De var ved at hjælpe patienten i seng, da han pludselig fik et alvorligt ildebefindende.

Patienten var blevet blå i hovedet, og senere målinger viste, at hans iltmætning i blodet var på 58 procent. Normalt er niveauet på 95-100 procent.

Ifølge de to sosu-assistenter, som begge afgiver forklaring i retten, var den tiltalte hjemmehjælper alligevel næsten ikke til at flytte ud af stuen, selv om de to assistenter var ved at gå i panik.

Da den tiltalte hjemmehjælper endelig kom ind på soveværelset var han kold og fraværende, forklarer begge assistenter.

- Det, der overrasker mig mest, er hjælperens reaktion, som virker meget fattet og kølig, siger den ene.

Blandt de tilstedeværende er der uenighed om, hvad der helt præcist sker. Alle er dog enige om, at der udviklede sig et kaos i den lille lejlighed.

De to sosu-assistenter ringede omkring klokken 22.30 til 112, og både ambulance, lægebil og politi dukkede kort efter op på adressen. Omkring samme tid begyndte hjemmehjælperen at lægge patienten i respirator.

Her lagde politiet mærke til, at hjemmehjælperen lugtede stærkt af alkohol. Omkring klokken 03.00 natten efter blev der taget en blodprøve af hjemmehjælperen.

Den viste, at han - næsten fem timer efter gerningstidspunktet - havde en promille på 1,99. Ifølge specialmediet netdoktor.dk vil man med sådan et niveau af alkohol i blodet opleve forgiftningssymptomer og manglende selvkontrol.

Landsretten skal afgøre, om den tiltalte hjemmehjælper burde have vidst, at iltpatienten havde brug for at blive tilkoblet en respirator - og om det i så fald var hans ansvar at hjælpe ham.

Sagen forventes afsluttet mandag eftermiddag.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers