Anklage: Betjente dækkede over kollegas søn efter uheld

To politimænd er tiltalt for at dække over en kollegas søn, der var involveret i et uheld på sin knallert

To politifolk står onsdag ved Retten i Esbjerg tiltalt for stillingsmisbrug. For at dække over en kollegas søn gav de besked om, at drengens knallert ikke skulle undersøges efter et uheld, og et vigtigt vidne skulle ignoreres, mener anklagemyndigheden, som kræver dem idømt en bøde. Arkivfoto: Free / Jan Bjerre Lauridsen, Ritzau/Free
To politifolk står onsdag ved Retten i Esbjerg tiltalt for stillingsmisbrug. For at dække over en kollegas søn gav de besked om, at drengens knallert ikke skulle undersøges efter et uheld, og et vigtigt vidne skulle ignoreres, mener anklagemyndigheden, som kræver dem idømt en bøde. Arkivfoto: Free / Jan Bjerre Lauridsen, Ritzau/Free

Da en politibetjent hos Syd- og Sønderjyllands Politi den 7. maj 2018 skulle efterforske et færdselsuheld fik han en usædvanlig ordre: Den involverede knallert skulle ikke undersøges, og et vigtigt vidne skulle ignoreres.

Sådan lyder det i anklageskriftet mod en 59-årig politiassistent, der var på vagt som disponent i vagtcentralen, og en 45-årig politikommissær, der var vagtchef den pågældende aften.

Knallertkøreren var nemlig søn af en politikommissær, og de to politifolk forsøgte ifølge tiltalen at holde hånden over ham.

Uheldet skete mellem klokken 18.30 og 19.00 på Tøndervej mellem Ribe og Hviding.

Her svingede en bil til venstre ad Tørvevej, da den blev ramt i venstre bagdør af en knallert, der kom kørende ad den dobbeltrettede cykelsti.

Knallertkøreren fløj hen over bilen og landede i græsrabatten tre-fire meter fra bilen.

Han slap med kraftige smerter i det ene knæ, mens en seksårig pige i bilen fik en flænge i panden af det knuste glas fra bilruden, har det regionale medie JydskeVestkysten tidligere skrevet om ulykken.

Skrev ikke forklaring ned
Kvinden i bilen har til JydskeVestkysten fortalt, at hun undrede sig over, at politimanden, der afhørte hende om ulykken, ikke skrev hendes forklaring ned, og at et vidne til uheldet ikke blev afhørt.

Desuden undrede hun sig over, at det ikke var politiet, der hentede knallerten efter uheldet. I stedet blev den hentet af en mand, der sagde, at han kendte familien til drengen, der kørte på knallerten.

Ifølge anklageskriftet gav politiassistenten efter aftale med politikommissæren deres kollega besked om, at knallerten, som tilhørte en søn til en kollega, ikke skulle undersøges af politiet.

Politiassistenten fortalte også betjenten, at han ikke skulle skrive i rapporten, at et vidne havde fortalt, at knallerten havde kørt op mod 80 kilometer i timen.

Anklagemyndigheden vil have de to politifolk idømt bøder for stillingsmisbrug eller grov forsømmelse i tjenesten.

Retten i Esbjerg har afsat onsdag og torsdag til at behandle sagen.

FAKTA: Det siger loven om stillingsmisbrug

To politifolk står ved Retten i Esbjerg tiltalt i en sag, hvor de mistænkes for at have givet en kollega besked på, at en knallert ikke skulle undersøges efter et uheld, og at et vigtigt vidne skulle ignoreres.

Det gjorde de ifølge tiltalen for at holde hånden over knallertkøreren, som var søn af en kollega.

Anklagemyndigheden vil have dem idømt bøder for stillingsmisbrug efter straffelovens paragraf 155 eller for grov forsømmelse eller skødesløshed i tjenesten efter paragraf 157.

De to paragraffer lyder:

§ 155: Misbruger nogen, som virker i offentlig tjeneste eller hverv, sin stilling til at krænke privates eller det offentliges ret, straffes han med bøde eller fængsel indtil fire måneder. Sker det for at skaffe sig eller andre uberettiget fordel, kan fængsel indtil to år anvendes.

§ 157: Når nogen, som virker i offentlig tjeneste eller hverv, gør sig skyldig i grov eller oftere gentagen forsømmelse eller skødesløshed i tjenestens eller hvervets udførelse eller i overholdelsen af de pligter, som tjenesten eller hvervet medfører, straffes den pågældende med bøde eller fængsel indtil fire måneder. Uden for foranstående bestemmelse falder hverv, hvis udførelse hviler på offentlige valg.

Stk. 2.Begås overtrædelsen af en person i en ledende stilling, kan straffen stige til fængsel indtil et år.

Kilde: Straffeloven