Anklage: Mand slog og voldtog to kvinder gentagne gange

En 31-årig mand er tiltalt for flere voldtægter og trusler. Anklageren kræver, at han får en forvaringsdom

En 31-årig risikerer ved Retten i Viborg at få en tidsubestemt dom for voldtægt, trusler og vold mod flere personer (arkivfoto). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
En 31-årig risikerer ved Retten i Viborg at få en tidsubestemt dom for voldtægt, trusler og vold mod flere personer (arkivfoto). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Torsdag indleder Retten i Viborg en nævningesag mod en 31-årig mand, som er tiltalt i 21 forhold, hvor de fleste drejer sig om trusler, voldtægter og vold mod to kvinder.

Manden nægter sig skyldig, fortæller hans advokat, Lars Thousig.

Den 31-årige risikerer en forvaringsdom. Det er en tidsubestemt sanktion, der kan komme på tale, når en person skønnes særligt farlig.

Efter tre års forvaring - og siden hen en gang om året - skal afsoningsstedet beslutte, om forvaringen skal fortsætte.

I denne sag er forbrydelserne er foregået mellem 2016 til 2018 - primært i Silkeborg - fremgår det af anklageskriftet.

En af gangene har manden angiveligt givet offeret nogle beroligende og sløvende piller, hvorefter han kørte hende ud til et hus, som ligger omkring Silkeborg.

Her skal han have truet med, at hun ikke ville komme hjem, før hun udførte oralsex på ham. Derefter har han ifølge anklagen tvunget kvinden til samleje.

Dette var på trods af, at hun græd, flere gange bad ham stoppe og forsøgte på at gøre modstand.

De fleste af anklagerne, nærmere bestemt 16 af dem, drejer sig dog om en anden kvinde, som den anklagede gentagne gange skal have truet, udøvet vold imod og tvunget til samleje.

Flere af episoderne er endt med, at kvinden har haft åndedrætsbesvær eller forværret hørelse.

I 2017 kørte den 31-årige mand sammen med kvinden med cirka 200 kilometer i timen på Silkeborg Motorvejen.

Under kørslen spændte han hendes sikkerhedssele op, åbnede passagerdøren og truede med at skubbe hende ud af bilen, fremgår det af anklageskriftet.

En anden gang i juli 2017 slog han ifølge tiltalen kvinden flere gange i hovedet og på benene med knyttet hånd.

Herefter tvang han hende til at udføre oralsex på ham. Han lagde sig også oven på hende og tvang hende til samleje, lyder anklagen. Hvis hun forlod stedet, ville han fortsætte med at udøve vold mod hende, lød truslen.

Torsdag begynder sagen i retten, og det sidste retsmøde er 23. marts.

FAKTA: Hvad betyder forvaring?

En 31-årig mand risikerer ved Retten i Viborg at blive idømt forvaring, som af flere anses som den hårdeste sanktion, man kan få.

Men hvad er forvaring egentlig? Bliv klogere her.

* Sammen med fængsel på livstid er forvaring den eneste sanktion i dansk strafferet uden tidsbegrænsning.

* Modsat en anbringelsesdom, som gives til sindssyge kriminelle, så er forvaringsdømte egnede til at afsone i et fængsel.

* Kun personer, som dømmes for personfarlig kriminalitet og seksualforbrydelser, og som regnes for at være farlige, hvis de er på fri fod, kan idømmes forvaring.

* Efter tre års forvaring - og siden hen en gang om året - har afsoningsstedet pligt til at tage stilling til, om foranstaltningen skal fortsætte.

* Rigsadvokaten har pligt til at sikre, at en forvaringsdømt ikke sidder længere end nødvendigt, men det er op til retten at bestemme, om den dømte kan prøveudskrives, det vil sige løslades.

* Inden der sker prøveudskrivning, vil der i reglen være et længere forløb, hvor den dømte først får ledsaget udgang og siden får lov til at forlade fængslet på egen hånd.

* For at opnå de friheder kan Kriminalforsorgen stille en række betingelser, for eksempel at den dømte skal behandles med medicin, som hæmmer produktion af testosteron og sænker kønsdriften.

* Gennemsnitligt set svarer tidsforløbet omkring det at få bevilget udgang for en forvaringsdømt til, hvis der var tale om en tidsudmålt fængselsstraf på mindst 12 års fængsel.

Kilder: Rigsadvokaten, Ritzau.