Anklage: Tiltalt syrienkriger hyldede Omar

Anklagemyndigheden kræver, at den 24-årige Hamza Cakan skal have frataget sit danske statsborgerskab og udvises for bestandigt for at have ladt sig hverve af IS

'Må vi få flere som ham', skrev den 24-årige om Omar El-Hussein ifølge anklageskriftet på en lukket facebookgruppe. Sådan foregik Omars angreb (Video: Lasse Brøndal, Caroline Clante og Mikkel Cramon (redigering) / Grafik: Mikkel Lund & Frans Wej Petersen / Foto: Kenneth Meyer)
Følg Krimi

Retten i Glostrup (Ekstra Bladet): Kort før sin anholdelse hyldede den 24-årige Hamza Cakan, som er tiltalt for at have ladt sig hverve af Islamisk Stat, den afdøde terrorist Omar El-Hussein.

Det mener anklagemyndigheden, som i dag tog hul på en historisk sag ved Retten i Glostrup, hvor man for første gang retsforfølger en formodet tidligere syrienkriger.

På en facebookgruppe ved navn 'Allah er bedst' skrev den 24-årige ifølge anklageskriftet 20. februar sidste år en længere hyldest til den afdøde terrorist i forbindelse med begravelsen.

’Åh mennesker. Kig på kisten. I dag Omar. I morgen os. Enhver sjæl skal smage døden. Må Allah acceptere vores bror! Må den påmindelse vække en hver. Og må vi alle vende oprigtigt tilbage til Allah. Wallah den mand har rystet Danmark Mash'Allah. Og bak jeres bror. Må vi inShaa'Allah få flere brødre som Omar. Som ofret sit liv på Allah og hans profet.'

Dobbelt statsborgerskab
Ifølge anklagemyndigheden skal det koste den 24-årige dansk-tyrker statsborgerskabet, hvis han kendes skyldig i at have ladt sig hverve af IS. Det har ellers indtil sagens første retsmøde været uvist, om den 24-årige kunne begæres udvist af Danmark.

Det skyldes, at anklagemyndigheden først skulle afdække, om den 24-årige både har dansk og tyrkisk pas og dermed har dobbelt statsborgerskab.
Hamza Cakan blev anholdt 18. marts sidste år i Københavns Lufthavn, hvor han ifølge anklageskriftet for anden gang var på vej til Syrien. Siden har en indgående efterforskning forsøgt at afdække i hvilken grad den 24-årige er tilknyttet Islamisk Stat.

Ifølge anklageskriftet imod den 24-årige dansk-tyrker var han første gang i Syrien mellem 14. juli 2013 og frem til 14. oktober samme år.

Den 24-årige har op til retssagen skiftet navn fra Enes Ciftci til Hamza Cakan. Det skyldes ifølge den 24-åriges forsvarsadvokat, at den tiltalte ikke ønsker at udsætte sin familie for unødvendig omtale.

14 syrien-krigere fængslet: Nu skal den første for retten

Tiltalt for vold, trusler og afpresning
Dagens første retsmøde vil dog ifølge anklager Nathalie Lindberg ikke dreje sig ret meget om den 24-åriges formodede færden i Syrien og tilknytning til Islamisk Stat.

Den 24-årige er nemlig også tiltalt for en række tilfælde af tyvieri, afpresning, trusler og vold, som anklagemyndigheden først vil gennemgå.

Blandet andet har den 24-årige ifølge anklageskriftet truet en svagelig mand med en sabel til at udlevere sit Mastercard, hvorefter Hamza Cakan ifølge anklagemyndigheden hævede i alt 12.200 kroner ved syv forskellige episoder.

Hamza Cakan, der tidligere har eget et Pizzaria på vestegnen, er også tiltalt for at have betalt en bekendt for at antænde et pizzaria i Tune tæt på Ishøj. Pizzariaet lå ikke langt fra den tiltaltes eget pizzaria, og det er anklagemyndighedens opfattelse, at det var den tiltalte bestilte brandstiftelsen på konkurrenten.

- Hvis der kun var ét åbent Pizzaria i Tune bycenter, ville omsætningen stige, sagde anklager Natalja Lindberg under sagens forelæggelse.

Sagen mod Hamza Cakan er den første af i alt 14 forskellige sager mod personer, der formodes at være tidligere syrienkrigere.  Se oversigten over dem i mosaikken herunder.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er minister Prehn hævet over reglerne?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind