Anklager: 17-årig stak for at dræbe Mads

Der var ikke tale om en advarsel, men i stedet et kalkuleret og fatalt knivstik i hjertet, mener anklagemyndigheden i sagen om drabet på Mads Skjoldsøge

Retten i Hillerød (Ekstra Bladet): Ville en 17-årig dreng fra Hillerød slå den jævnaldrende Mads Skjoldsøge ihjel eller var intentionen i stedet at skade og advare ham?

Det skal nævninge og dommere ved Retten i Hillerød bruge dagen i dag på beslutte, før der i morgen klokken 9.15 falder afgørelse om skyldsspørgsmålet i drabet på handelsskoleeleven Mads Skjoldsøge.

Ifølge sagens anklager, Tina Davidsen, som netop har afsluttet sin procedure, er der dog ingen tvivl:

Den 17-årige tiltalte, der har afrikanske aner, havde til hensigt at dræbe og havde planlagt samme, da han 5. november sidste år mødte op på Hillerød Handelskole for at mødes med Mads Skjoldsøge.

- Tiltalte ankommer med bussen til skolen. Han går ind ad hovedindgangen og gennem skolegården og møder Mads på en sti bag skolen. Vi ved at tiltalte, inden han træder ind på skolen, har skaffet sig en kniv, har anklageren netop sagt i sin skyldsprocedure imod den 17-årige tiltalte.

Kniven gik igennem hjertet
Vidner har under sagens retsmøder gennemgået, hvordan mødet på stisystemet hurtigt udviklede sig til det dræbende knivstik i Mads Skjoldsøges hjerte, som to en halv time senere betød, at lægerne måtte opgive at redde teenagerens liv.

Den 17-årige drabstiltalte har erkendt knivstikket, men nægter at have haft til hensigt at dræbe sit jævnaldrende offer.

- Jeg vidste ikke, at man kan dø af ét knivstik, lød forklaringen fra den 17-årige under sagens første retsmøde.

Men netop måden, hvorpå kniven er stukket ind i brystkassen på Mads Skjoldsøge, viser ifølge anklageren, at den 17-årige drabstiltalte vidste, at der var overvejende sandsynlighed for, at Mads Skjoldsøge ville dø.

Uhyggeligt alarmopkald efter dødeligt knivstik: - Han er helt væk

- Tiltalte tager en kniv op ad lommen og stikker Mads nede fra og op i brystet. Det sker upåvirket og hurtigt, og vi kan se fra obduktionspapirerne, at den har skåret sig vej helt igennem hjertet, lød det i proceduren, hvor Tina Davidsen også redegjorde for, at den tiltalte planlagde kniv-overfaldet på Mads Skjoldsøge, fordi han spurgte sine kammerater efter en kniv i tiden op til drabet. 

Banalt skænderi
Under retssagen, der startede 6. juni er det kommet frem, at der forud for det fatale knivstik gik en mindre, tilsyneladende banal, kontrovers mellem de to unge på gågaden i Hillerød.

- Grunden til drabet skal findes i noget så meningsløst som en lighter, lød det fra anklageren med henvisning til episoden, hvor Mads Skjoldsøge og nogle venner mødte den drabstiltalte på gågaden i Hillerød.

Stod 20 meter fra drab: - Det virkede uprovokeret

- Tiltalte kaster en lighter efter Mads og hans venner, lighteren eksploderer bag dem, og mads vender sig om og siger, 'hvad fuck sker der'. Episoden provokerer den tiltalte, som opsøger Mads Skjoldsøge på Facebook, lød det i opsummereingen.

I alt over 200 hadefulde beskeder bliver efterfølgende sendt mellem de to unge – beskeder, som i uddrag er blevet læst op i retten.

Til sidst aftalte de to at mødes 'mand til mand'.

– Hvornår er du her? Er den sidste besked i korrespondancen. Beskeden er sendt  5. november omkring klokken 13 af Mads Skjoldsøge til sin formodede drabsmand.

12 minutter efter ligger Mads Skjoldsøge på astfalten og kæmper for sit liv. Han blev kun 17 år.

- Den her sag er dybt tragisk. Mads’ død er fuldkommen meningsløs. Et ungt liv er tabt og for mads sluttede livet før det overhovedet var kommet  i gang, afsluttede Tina Davidsen sin procedure.

Skyldsspørgsmålet forventes at være afgjort af nævninge og dommere i morgen, hvor den eventuelle strafudmåling også vil falde.

Udover knivdrabet er den 17-årige også tiltalt for en række verbale og fysiske overfald på en pædagog i den ungdomsinstitution, som han har tilbragt sin varetægtsfængsling i.