Anklager dropper stor skattesag mod færøsk bank

Tvivlen kommer Betri Bank til gode i undersøgelse af muligt skattesvig. Bagmandspolitiet har hjulpet

I Thorshavn har politi og anklagemyndighed brugt næsten tre år på at undersøge, om en storbank skulle sigtes for skattesvig. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
I Thorshavn har politi og anklagemyndighed brugt næsten tre år på at undersøge, om en storbank skulle sigtes for skattesvig. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Den færøske bank P/F Betri - tidligere kendt som Eik Banki - slipper for en straffesag om skattesvig for et stort millionbeløb.

Anklagemyndigheden har besluttet at standse efterforskningen, oplyser Færøernes Politi tirsdag.

Det var den færøske pendant til Skat, Taks, som i 2017 sendte en anmeldelse til politiet om muligt skattesvig.

Siden da har det lokale politi med hjælp fra Bagmandspolitiet efterforsket sagen.

Flere personer er blevet afhørt, og 'en omfattende mængde dokumenter' er blevet gennemgået, oplyser anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Men der er så stor tvivl om, hvorvidt der er afgivet urigtige eller vildledende oplysninger, at der ikke er grundlag for at rejse sigtelse i sagen, konkluderer vicepolitimester Linda Margrethe Hesselberg.

Der kan ikke føres det fornødne bevis for, at banken eller andre har gjort sig skyldige i skatteunddragelse.

Mistanken gik på, at der var sket skattesvig i forbindelse med et underskud på 477 millioner kroner.

Den langvarige proces i politiet fik tidligere i år en færøsk borger til at skrive til Folketingets retsudvalg for at udtrykke sin bekymring.

Færøernes Politi mener, at P/F Petri ikke havde pligt til at underrette Taks om, at danske og færøske revisionsfirmaer havde forskellige vurderinger af et skatteretligt spørgsmål.

Dermed var der tale om en 'retligt uafklaret situation', mener anklagemyndigheden. Og det var uklart for banken, hvordan den skulle forholde sig, lyder det.

Indirekte sparker anklagemyndigheden videre til Finanstilsynet. I pressemeddelelsen understreges det nemlig, at politi og anklagemyndighed ikke skal forholde sig til, om faglige og etiske standarder i banksektoren er blevet overholdt.