Anklager: - Han kommer aldrig ud

Senioranklager Søren Harbo er godt tilfreds med livstidsdommen, som James Schmidt netop er idømt

Malene Hasselblad, der er datter til et af James Schmidts ofre, har fulgt retssagen tæt og håbede på en livstidsdom. Video: Anthon Unger.
Følg Krimi

En brutal forbrydelse begået af en farlig mand.

Sådan betegner senioranklager Søren Harbo den 28-årige James Schmidt, som netop er blevet idømt fængsel på livstid for rovmord på to pensionister.

Han blev frikendt for et tredje drab på 82-årige Eva Hofmeister, hvis død først blev henlagt som naturlig og liget kremeret, før politiet fik mistanke om drab.

Anklageren var godt tilfreds med, at retten fulgte hans påstand om en livstidsdom.

- Han kommer aldrig ud. Når man er dømt for to rovmord mod ældre mennesker, og når man tidligere er straffet for både drabsforsøg (mod sin mors veninde, red.) og voldtægt af et barn (en 14-årig pige, red.),siger han og fortsætter:

- Og når man så har den psykologiske profil, som han har, så har jeg slet ikke fantasi til at forestille mig, at der er nogen, der på noget tidspunkt tør at løslade ham. Så han kommer aldrig ud.

Livstid for rovmord på pensionister

I sin strafprocedure gik han primært efter livstid, hvor man først kan søge om prøveløsladelse efter 12 år, og sekundært forvaring, der også er en tidsubestemt sanktion, men her kan man søge om prøveudskrivning efter tre år.

- Forvaring tager kun hensyn til, om man fremadrettet vil begå ny alvorlig kriminalitet. En person, der for eksempel har begået grov vold og får forvaring, kan risikere at sidde i forvaring i 20-30 år, men han kan også, hvis han ikke længere er farlig, blive prøveudskrevet efter 5-6 år, siger han og fortsætter:

- Ved en livstidsstraf tager man både hensyn til om man fremadrettet vil begå noget nyt. Men man tager også hensyn til, om man bagudrettet har begået meget alvorlig kriminalitet.

Mord på Østerbro: Nu har retten talt

Han fortryder ikke, at han også tog Eva Hofmeisters død med i anklageskriftet, selvom et flertal af retten valgte at frikende for dette.

 - Jeg synes, der var en lang række omstændigheder, der tydede på, at der var begået et drab, og at det var ham, der havde gjort det. og så hører det med, at han ikke har villet afgive nærmere forklaring om det, siger han og tilføjer, at de nu må tage frifindelsen i dette forhold til efterretning og se, om det skal prøves igen i landsretten.

- Havde det gjort dit arbejde nemmere, hvis liget ikke var blevet kremeret, og lejligheden først undersøgt efter to måneder?

- Ja, det er klart. Hvis liget var blevet obduceret, ville vi have en sikker konklusion på om det var et drab eller et naturligt dødsfald.

- Går man videre med den problemstilling?

- Det er noget, I skal spørge Københavns Politis ledelse om. Men de kender godt til problemstillingen. 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?