Anklager i maskinpistol-sag: Tiltaltes forklaringer lugter langt væk

Det skal koste fire barndomsvenner tre år og 11 måneders fængsel at have fragtet to maskinpistoler fra Danmark til Sverige, mener anklager Søren Harbo

Politifolk under efterforskningen på Peberholmen kort efter de fire venners anholdelse i maj sidste år. (Foto: Mogens Flindt)
Politifolk under efterforskningen på Peberholmen kort efter de fire venners anholdelse i maj sidste år. (Foto: Mogens Flindt)

Københavns Byret (Ekstra Bladet): Først købte fire unge barndomsvenner to maskinpistoler, og bagefter smuglede de dem fra Sverige til Danmark.

Det mener sagens anklager Søren Harbo, der ønsker de fire unge i alderen 22-25 år fængslet i tre år og 11 måneder, samt den ene tiltalte udvist.

- Det lugter langt væk, når man hører de tiltaltes forklaringer i den her sag, lød det i Søren Harboes procedure, hvor han redegjorde for, at de fire venner ifølge anklagemyndigheden købte våbnene i Malmø og derefter smuglede dem til Danmark i maj sidste år.

- Jeg tror simpelthen ikke på deres forklaringer. De tiltalte tog af sted for at købe maskinpistoler. De ville købe fire, men endte med to, forklarede anklageren.

Blev afpresset
De fire tiltalte blev anholdt i maj sidste år efter en kort biljagt over Øresundsbroen med svensk politi. Sagen igennem har den tiltalte firkløver fastholdt, at det kun var den ene af dem, der kendte til de to maskingeværer af mærket Scorpion med tilhørende ammunition, som politiet fandt ved anholdelsen.

Anholdt med maskinpistoler: Havde religiøse skrifter på bopælen

Det er en enkelt af de fire tiltalte - en 25-årige jurastuderende - som erkender at have været i besiddelse af våbnene.

Han forklarede under sagens første retsmøde, at ingen af hans tre venner anede, at de lå i hans bagagerum.

De fuldautomatiske våben var ifølge den 25-årige heller ikke til eget brug, men i stedet resultatet af en længerevarende afpresning, som indebar, at han opbevarede våbnene i en hvid plastikpose for sin afpresser.

- Jeg havde set, at der var patroner i posen, så jeg vidste godt, at det kunne være våben, forklarede den 25-årige jurastuderende den gang til retten.

Jurastuderende anholdt med maskinpistoler: - Jeg blev afpresset


De fire er tiltalt for besiddelse af to Scorpion maskinpistoler, som den der her ses på billedet. Foto: Polfoto

Anholdt med maskinpistoler: - Vi er livsfarlige for Vesten

Omfattende efterforskning
Sagen igennem har det gennemgående spørgsmål været, hvad de kraftige våben skulle bruges til.

Efter anholdelsen på Øresundsbroen ransagede Københavns Politi de fire venners bopæle. Her fandt man blandt andet seks mobiltelefoner med tilhørende uregistrerede simkort, der lå opladt og klar til brug, samt handsker og Walkie talkies.

På trods af en omfattende efterforskning på næsten otte måneder, er det dog ikke lykkedes politiet at komme frem til, om de fire venner havde større planer, end den våbensmugling, køb af våben og forsøg på samme, som de i sidste ende er blevet tiltalt for.

Fire unge anholdt med maskinpistoler: I dag vidner svenske betjente

Seks svenske betjente har under sagen også afgivet forklaring. Det drejer sig blandt andet om fire special-agenter, som observerede de fire venner fra København, da de kørte til Malmø og mødtes med en svensk kriminel, der var under observation.

Ønsker frifindelse
Det er anklagemyndighedens teori, at de fire venner her købte maskinpistolerne af den svenske våbenhandler. Men handlen er hverken dokumenteret med overvågning eller set af de svenske observanter.

Tre af de tiltalte ønsker frifindelse i sagen om de kraftige våben.

Retssag om maskinpistoler: Snak om jødehad og attentater var humor

- Min klient kan ikke dømmes for maskinpistolerne, for han har ikke kendt til dem, og han har intet haft at gøre med at købe dem heller, lød det fra forsvareren til den 22-årige unge mand, som også ønskes udvist i sagen.

Samme påstand kom fra forsvaret til en 25-årig og en 24-årig, som også nægter kendskabet til pistolerne.

Kun den 25-årige jurastuderende erkender våbenbesiddelsen, men nægter at have købt dem i sverige.

- Han har handlet på egen hånd og er villig til at tage sin straf, lød det fra forsvareren til den 25-årige jurastuderende.

De tre andre ønsker rettens mildeste straf, hvis de kendes skyldige.

Der forventes dom i sagen i næste uge.