Anklager i sag om voldtægt: Pigen følte, hun befandt sig i en klokke

Anklager kræver fængselsstraf - forsvarsadvokater siger, at de unge tiltalte havde den opfattelse, at pigen frivilligt havde sex med dem

Festen blev holdt i et forsamlingshus ved Herfølge, hvor en pige i følge tiltalen blev voldtaget af flere unge.  (Foto: Jonas Olufson)
Festen blev holdt i et forsamlingshus ved Herfølge, hvor en pige i følge tiltalen blev voldtaget af flere unge. (Foto: Jonas Olufson)

Retten i Roskilde (Ekstra Bladet):

Anklageren Lasse Bihl kræver fængsel i sagen, hvor tre unge på 19, 19 og 18 er tiltalt for en voldtægt begået en sen septemberaften i 2014 i Herfølge. Her kræver han otte til tolv måneders fængsel til de tiltalte.

Det skete ifølge anklageskriftet på et grønt område ved et forsamlingshus ved Herfølge, hvor der var fest den pågældende aften.

En blanding af alkohol og insulin-mangel gjorde ifølge anklageskriftet, at pigen var værgeløs og ikke kunne modsætte sig overgrebet.

- Pigen har efterfølgende haft psykiske mén på grund af sagen, sagde anklageren ved dagens retsmøde.

- Det helt centrale spørgsmål er selvfølgelig, hvor påvirket hun egentlig var. Var hun i en situation, hvor hun ikke kunne gøre modstand, sagde anklageren.

Offeret har forklaret sig bag lukkede døre, og derfor kendes hendes udsagn ikke. Men under sin procedure løftede anklageren en flig af , hvordan hun selv i retten havde beskrevet sin tilstand den aften.

- Hun har fortalt om synsforstyrrelser, talebesvær og, at hun ikke havde kontrol over sine ben, sagde anklageren.

- Hun beskrev det som at befinde sig i en klokke. Hun havde ikke kræfter til at kæmpe imod, selv om hun registrerede det, der skete.  Hun har forklaret, hvordan en holder hende hårdt fast og forsøger at have sex. Hun hører en sige ’så er jeg færdig gutter, sagde anklageren.

 Under sin procedure gjorde han rede for, at der efterfølgende på pigen er fundet dna, der med højest mulig sandsynlighed kan knyttes til en af de tiltalte. Også de to andre kræver han dømt.

 -De tiltaltes forklaringer peger på, at der er sket noget andet, end de har forklaret her i retten, mente anklageren. 

Masser af modstridende forklaringer

Forsvarsadvokaterne Simon Carsten Hauch, Steen Petersen og Carsten Brix mener derimod, at de unge skal frifindes helt og aldeles.

- Der må ikke foreligge en rimelig begrundet tvivl for at dømme. I denne sag er der masser af modstridende forklaringer, sagde Steen Petersen, der er forsvarer for en af de tilltalte.

- Det var en fest, hvor der ikke var et truende miljø. Pigen dansede og lavede en lapdance på min klient, de var lidt sammen udenfor . Hun var helt med på den beslutning, men min klient opdagede, at hun var for fuld, og så gik han tilbage med hende, sagde han om det, der skete, før de to andre tiltalte i sagen, forsvandt med pigen om bag en busk, hvor der i følge tiltalen skete en voldtægt.

Advokaten stillede spørgsmålstegn ved, at offeret under afhøring i retten - lang tid efter begivenhederne - kunne huske detaljer og ord, som de - nu tiltalte - skulle have haft sagt.

Advokat Simon Hauch er forsvarer for en af de tiltalte, der ifølge anklageskriftet sammen med en kammerat skulle have voldtaget pigen bag en busk.

- Min klient har haft seksuelt samkvem med pigen, men var hun ude af stand til at modsætte sig den handling? For at der skal ske domfældelse, skal anklageren bevise, at pigen ikke ville have sex med dem, at hun var ude af stand til at modsætte sig. Og ikke mindst, at min klient skulle være klar over, at hun ikke var i stand til at sige fra. Det har anklageren ikke bevist, sagde forsvarsadvokaten.

Han fremhævede desuden, at hans klient under hele forløbet har haft fastholdt den samme forklaring, mens han mente, at pigens forklaring var mere svingende.

- Først kunne hun ikke huske noget, så kunne hun huske lidt og alligevel hører vi i retten, at hun registrerede alt ,hvad der skete omkring hende den aften, men at hun var i en slags boble, sagde advokaten.

Advokat Carsten Brix stillede spørgsmålstegn ved, om pigen var i en hjælpeløs tilstand:

- Svaret er nej, det var hun ikke, mente han i sin procedure, og sagde, at de unges opfattelse var, at hun frivilligt havde sex med dem.

- Det afgørende er, at hun ikke siger stop, så skulle de have stoppet, men det gør hun ikke. Derfor må begge drenge have gået ud fra, at hun deltog i det her frivilligt.

- Forklaringen er nok, at hun bagefter får dårlig samvittighed. Hun er beskrevet som en pæn pige. Hun er beruset og vælger at have sex med de to-tre drenge, men får pludselig beskeder på sociale medier fra venner efter festen om det og føler, at hun skal redde situationen, sagde advokaten i sin procedure for frifindelse af de unge drenge.

Pigen var på et center for voldtægtsofre til undersøgelse om lørdagen - dagen efter festen. Om mandagen blev sagen meldt til politiet.

Advokaterne er uenige med anklageren i, hvor høj en promille den 17-årige pige havde efter at have drukket en større mængde shots.

OPDATERES: Dommen var oprindeligt forventet i dag,. Men tidsplanen er skredet, og  domsmandsretten har  meddelt fredag eftermiddag, at retten skal bruge mere tid  på  at vurdere sagen og på votering. Derfor afsiges der først dom  på torsdag .

Forsvarsadvokat Carsten Brix siger, at det er synd, at  alle parter nu skal vente yderligere en uge på en afgørelse. Omvendt skal retten bruge den tid, det kræver at vurdere sagen.