Anklager kræver halvt års fængsel til advokat: Plantede falsk bevis i drabssag

En forfalsket fremstilling af det helt afgørende bevis, der muligvis kan frikende to drabsmænd, skal koste advokat seks måneders fængsel, hævder anklager

En advokat og dennes hustru er tiltalt for bevisforvanskelse i drabssagen uden lig. (Foto: Per Rasmussen)
En advokat og dennes hustru er tiltalt for bevisforvanskelse i drabssagen uden lig. (Foto: Per Rasmussen)

RETTEN I NÆSTVED (Ekstra Bladet): Det skal koste en 59-årig advokat mellem fire og seks måneders ubetinget fængsel, at han i maj 2013 ifølge anklagemyndigheden har forsøgt at forfalske et bevis i en drabssag med det formål at få det til at fremstå, som om at 40-årige Henrik Haugberg Madsen slet ikke var død.

Det kræver anklager Lasse Biehl ved Retten i Næstved onsdag eftermiddag.

Her sidder advokaten tiltalt sammen med sin 52-årige hustru for at have skrevet et postkort fra Frankrig, hvor de fik det til at fremstå som om, at det var forsvundne Henrik Haugberg Madsen, der skrev postkortet til sin mand, Bo Madsen, som senere blev dømt for drabet. Postkortet var sendt til Vestre Fængsel umiddelbart før ankesagen mod Bo Madsen og den 50-årige Claus Stokholm Larsen skulle afvikles i landsretten, men blev standset af politiet, inden det nåede at blive et bevis i sagen.

- Det er anklagemyndighedens opfattelse, at de afsendte postkortet, forfalskede og udfærdigede det. Det gjorde de for at dække over det, der virkelig foregik, sagde Lasse Biehl i sine procedurer.

Advokat tiltalt for bevisfusk i drabssag: Jeg så postkort som en morsomhed

Advokaten var ikke forsvarer for de tiltalte i drabssagen, men havde ifølge advokatens forklaring i retten et venskabeligt forhold til Bo Madsen.

Nægter skyld
Både advokaten og hustruen nægter sig skyldige i bevisforvanskelse og har hævdet, at de deltog i en frokost på en café i Frankrig med fire andre deltagere. Det må efter deres opfattelse være en af dem, der har skrevet kortet og afsendt det.

De to ønsker ikke at fortælle politiet, hvem de øvrige deltagere retteligt var. Og advokaten har under sin forklaring i retten henholdt sig til, at flere af de fire er hans klienter, som han ikke vurderer, at han kan tillade sig at afsløre identiteten på, da han så vil overtræde god advokatskik.

Advokaten har fortalt, at et postkort gik rundt, og at der blev talt om Haugberg Madsen-sagen. Han så det som en morsomhed. Og han havde ifølge sin forklaring 'ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, at kortet ville blive afsendt'.

Det er kommet frem i retten, at advokaten havde taget et foto af postkortet, som han havde liggende på sin mobiltelefon, da politiet beslaglagde den.

- Jeg tager billeder af så meget, fortalte advokaten i retten.

Advokaten var sammen med sin hustru på ferie i Frankrig mellem 4. maj og 11. maj 2013. Det var under denne ferie, at kortet blev afsendt.

Havde tæt forhold til drabstiltalt
Ifølge anklageren burde advokaten, der har drevet virksomhed siden 1986, have vidst, hvor alvorligt det var, hvis der virkelig var gået et kort rundt på den måde.

- Det er en mand, der udmærket ved, hvad straffesager drejer sig om. Man skal sige fra og muligt destruere postkortet. Hvorfor gør han ikke det? sagde Lasse Biehl.

Anklageren dokumenterede også, at advokaten og navnlig advokatens hustru har haft en tæt forbindelse til Bo Madsen. Politiet har fundet ud af, at der var 250 samtaler og udveksling af sms-beskeder mellem de to i en periode på to måneder.

Desuden har advokaten selv fortalt, at han sås privat med Bo Madsen og Henrik Haugberg Madsen, som han lærte at kende gennem en tidligere straffesag. Madsen-parret havde også været på besøg i advokatens lejlighed i det sydfranske.

Vil lukke advokatforretning
Ud over de op til seks måneders fængsel kræver anklagemyndigheden også, at advokaten fratages sin ret til at drive advokatvirksomhed. Og til at repræsentere klienter i straffesager.

Bøssegangster-drabet: Advokat sigtet for at fabrikere beviser

- Det vil være fuldstændig ødelæggende for min virksomhed, lød det fra advokaten selv, da han sad på anklagebænken. Han hævder, at 90 procent af hans forretning er som forsvarer i straffesager.

Advokaten er samtidig tiltalt for nogle mindre alvorlige forseelser. Blandt andet at henvende sig til og forære Claus Stokholm Larsen en kopi af et Rolex Daytona-ur under dennes behandling af sin straffesag ved Retten i Næstved i foråret 2013. Og for at have været i besiddelse af en ulovlig kniv i sin bil.

Bo Madsen blev i landsretten idømt 13 års fængsel for drabet på sin kæreste og forretningspartner gennem ti år, Henrik Haugberg Madsen, som forsvandt i november 2010 fra en feriehytte i Karrebæksminde. Claus Stokholm Larsen blev ifølge landsretten hyret til at hjælpe til med drabet og parteringen samt bortskaffelse af liget, der aldrig blev fundet. Han fik 15 års fængsel i landsretten.

Forsvarerne Mette Grith Stage og Ole Bjørn Christensen kræver frifindelse for bevisforvanskelse.

- Der er ikke ført noget bevis for, at min klient skulle have skrevet det kort, siger Ole Bjørn Christensen.

Der falder efter planen dom senere i eftermiddag.

Nu er dommen faldet i bøssegangster-sag