Anklager kræver livstid: Drab var kynisk og koldblodigt

Selvfølgelig angrer jeg dybt, lød det fra den 67-årige Jørgen Saugsted, da han fik mulihed for at sige et sidste ord. Hans forsvarer krævede max 14-15 års fængsel, mens anklageren kaldte drabet for en likvidering og krævede ham i fængsel på livstid

Chef for Ekstra Bladets kriminalredaktion, Carsten Norton, samler her op på dagens retssag og fortæller, hvordan den tiltalte morfar reagerede under dagens retsmøde.

RETTEN PÅ FREDERIKSBERG (Ekstra Bladet:): Det skal koste fængsel på livstid, at den 67-årige Jørgen Saugsted i september sidste år tog en jagtriffel med i fogedretten, dræbte advokaten Anders Lindholt og sårede sin 31-årige eks-svigersøn.

Det mener i hvert fald sagens anklager Stig Fleischer, der mandag eftermiddag procederede strafudmålingen. Skyldsspørgsmålet giver sig selv, da den 67-årige har erkendt, indledte han med at slå fast.

- Det var så planlagt og så kynisk og koldblodigt, lød det fra Stig Fleischer, der tilføjede, at det var 'få centimeter', der gjorde, at den 31-årige ikke også mistede livet.

- Det har karakter af likvidering, lød det videre.

Artiklen fortsætter under billedet...

Jørgen Saugsted i retten mandag. Anklageren kræver ham fængslet på livstid. (Tegning: Jørgen Bitsch)
Jørgen Saugsted i retten mandag. Anklageren kræver ham fængslet på livstid. (Tegning: Jørgen Bitsch)

Da Jørgen Saugsted selv fik muligheden for at få ordet, inden dommeren rundede dagens retsmøde af, startede han med at forklare en masse om samværssagen og de frustrationer, han havde gået med. Og da dommeren bad ham runde af, greb han chancen for at undskylde.

- Selvfølgelig angrer jeg dybt, hvad jeg har gjort. Jeg er ked af det, men jeg vidste ikke, hvordan jeg ellers skulle komme ud af det, sagde Jørgen Saugsted.

Morfar tiltalt for drab: Brutal lydfil afspillet i retten

Anders Lindholt blev ramt af tre skud, hvoraf det ene, som ramte hjertet, var dødeligt. Den 31-årige blev også ramt tre gange - heriblandt i brystet - men han slap altså med livet i behold.

I sin procedure lagde anklageren vægt på, at drabet havde været særdeles godt planlagt, og at Jørgen Saugsted mødte op i fogedretten med forsæt til dobbeltdrab.

- Så stærkt et forsæt skal have betydning for straffens længde, sagde anklageren.

Kølig morfar i retten for advokat-drab: Sagen var kørt af sporet

Ifølge Jørgen Saugsteds forsvarsadvokat Merethe Stagetorn er der dog formildende omstændigheder i drabssagen, der gør, at straffen skal være lavere end livstidsstraffen.

- Drab er altid fælt. Men det er ikke skærpende, at det er sket i et domhus, eller at vi nærmest har kunne se det på video, lød det fra advokaten, der indledte med at kræve 'den mildeste straf' - nærmere betegnet 14 eller 15 års fængsel for drab og drabsforsøg.

- Det er et drab som alle andre, lød det fra Stagetorn, der desuden mente, at de forudgående problemer - altså samværssagen - er en formildende omstændighed.

- Det er noget så specielt som kærligheden til et barnebarn - og til familien generelt - der får ham til at gøre, som han gør.

Dommen falder torsdag klokken 9.30. Ekstra Bladet følger sagen...

Jørgen Saugsteds forsvarsadvokat Merethe Stagetorn fortæller her, hvordan hendes klient oplevede dagens retsmøde, samt hvilken straf, hun mener, er passende - og hvorfor.