Anklager om drabet på Jesper Jul: - En kynisk og koldblodig likvidering

Mikkel Renard planlagde drabet på en politimand, mener anklageren. Forsvarer kræver frifindelse for overlagt drab

Flere hundrede betjente deltog i Jesper Juls begravelse sidste år.

Retten i Glostrup, Ekstra Bladet:

- En kynisk og koldblodig likvidering.

Sådan betegner senioranklager Dorthe Vejsig drabet på politiassistent Jesper Jul, 43, i sin procedure i retten i Glostrup. Hun kræver den tiltalte, 27-årige Mikkel Starsø Renard, kendt skyldig i forsætligt drab.

Hun kalder Mikkel Starsø Renards forklaring utroværdig på alle punkter. Anklageren mener, at drabet var nøje planlagt og ikke en impulsiv handling. Han trænede intensivt i pistol-skydning to måneder inden drabet, og han så aftenen før så sit snit til at stjæle en skarpladt pistol fra Rødovre Skytteforening.

Jesper Jul bar ingen skudsikker vest

Anklageren mener, at teleoplysninger fra hans mobil viser, at Mikkel Renard har observeret omkring politigården i Albertslund, ikke bare fra klokken 23 til 05 natten før drabet, der skete 6. december sidste år - men allerede den 7. november, hvor han også opholdt sig ved politigården om natten i fire-femtimer for at rekognoscere.

'Forberedte sig mentalt'
Også hans søgninger på internettet i tiden op til drabet viser planlægningen, mener anklageren. Aftenen før drabet søgte han blandt andet på 'cop killer', og han så en video, hvor en pistolmand sniger sig ind på en betjent, der sidder i en patruljevogn, og skyder ham.

- Han forbereder sig mentalt på det, han skal lave, sagde Dorthe Vejsig.

Anklageren fremhæver overvågnings-videoen fra politigården, der viser drabet, og vidneforklaringen fra en politikollega, der så skudepisoden på tæt hold. Jesper Juls kollega så pistolmanden småløbe hen mod Jesper Jul, stoppe på få meters afstand, løfte pistolen og sigte direkte mod Jesper Juls hoved, inden han skyder.

Dræbt politimands familie: Jespers mor besøger hans grav hver dag

- Der var ingen tøven hos gerningsmanden, siger anklager Dorthe Vejsig.

Anklageren mener, at Mikkel Renard planlagde at dræbe en repræsentant for det politi, som han nærer et ubegrundet had imod. Jesper Jul blev det tilfældige offer, da Mikkel Renard så betjenten stå sårbar og intetanende med ryggen til sin patruljevognen optaget af noget andet. Han kiggede på sin mobil.

Sigtet skud mod hovedet
- Videoen er meget klar. Der er tydeligt tale om et sigtet skud lige mod Jesper Juls hoved. Han har forinden taget ladegreb på pistolen, men noget får Jesper Jul til at vende sig om. Han hører formentlig gerningsmanden komme - og de får direkte øjenkontakt. Nu er det altså et menneske, som gerningsmanden har øjenkontakt med, som han skyder. Det er kynisk og koldblodigt, siger anklager Dorthe Vejsig.

Drabet på Jesper Jul: - Ingen skulle dø af det

Mikkel Renards forsvarer advokat Ulrik Sjølin kræver klienten frifundet for overlagt drab, men alene dømt for grov vold med døden til følge - som han har tilstået.

- Det er stensikkert, at han har forvoldt politimandens død, siger forsvareren.

Advokat: Det var ikke planlagt
Ulrik Sjølin mener ikke, at der er beviser for, at skudepisoden var planlagt, som anklageren hævder. Forsvareren siger, at det er en stramning at ni søgninger på internettet, skulle være en del af en planlægning og en 'mental forberedelse' på drabet. Mikkel Renard har været fascineret af opklaringsarbejde og har søgt på en masse andre ting, anfører forsvareren.

Ulrik Sjølin siger, at teleoplysninger heller ikke beviser, at Mikkel Renard behøver at have observeret i timevis omkring politigården i Albertslund, fordi telemasten rækker 30 kilometer.

Politidrab vist på video: 27-årig tilstår, han skød Jesper Jul

Der er meget, som indikerer, at Mikkel Renard hader politiet - blandt andet at han i 2012 skød en betjent i ekspeditionen på politigården i Albertslund med en splatterpistol. - Han træffer ikke fornuftige beslutninger, når politiet er involveret. Det viser episoden fra 2012, siger Ulrik Sjølin.

- Min klient siger, han ikke ville slå nogen ihjel. Han er træt af politiet og vil gøre ligesom sidst. Han er en god skytte og var sikker på, at politimanden bar skudsikker vest, siger Ulrik Sjølin.

I dag kom det frem, at Jesper Jul faktisk ikke bar sin skudsikre vest, da han blev skudt.

- Min klients forsæt er altså at skyde på den skudsikre vest. At Jesper Jul blev ramt i hovedet viser, at Mikkel ikke kunne holde sit sigte, siger Ulrik Sjølin.

Advokaten mener, at Mikkel Renard går i panik efter drabet, ringer til sin far og til en advokat og smider pistolen i en sø.

- Hans reaktion viser, at drabet ikke var planlagt, siger Ulrik Sjølin.

Tiltalt for mordet på Jesper Jul: Nu vil han forklare sig i retten

Dommer Katrine Eriksen gav herefter Mikkel Renard det sidste ord, inden dommere og nævninger trækker sig tilbage for at votere skyldsspørgsmålet, men han ønskede ikke at sige noget.

Retten i Glostrup afsiger kendelse om Mikkel Renards skyld på fredag klokken 10. Derefter skal der procederes og voteres om strafudmålingen.

Dræbt politimands kæreste kommer til retssag: Jeg vil se den tiltalte og høre alt

artiklen opdateres...

Jesper Jul med sin hund Basse. Privatfoto
Jesper Jul med sin hund Basse. Privatfoto