Annonce:
Annonce:

Anklager: - Sjældent har jeg været så sikker

Går efter forvaring til voldtægtstiltalt vaneforbryder

Den 33-årige erkender delvist de uhyggelige anklager. Tegning: Eigil Norton
Den 33-årige erkender delvist de uhyggelige anklager. Tegning: Eigil Norton
Annonce:
Følg Krimi

KØBENHAVNS BYRET: - Sjældent har jeg været så sikker på, at forvaring er det rigtige, sagde specialanklager Søren Harbo under sin procedure i sagen, hvor en 33-årig mand er tiltalt for røveri mod en ung kvinde og for overfaldsvoldtægter med kniv mod to 21-årige kvinder godt en time senere i en studielejlighed på et kollegie på Amager i København en martsnat i 2022.

Der falder dom onsdag klokken 14.

Forvaring er en tidsubestemt sanktion, der kræver, at man er fundet skyldig i alvorlig personfarlig kriminalitet, at man er farlig på fri fod, og at forvaring er påkrævet for at forbygge den fare.

Tak skæbne
Anklageren spurgte i sin procedure, om det så er noget, som den tiltalte opfylder, og denne svarede selv:

Annonce:

- Ja, tak skæbne, det er det da. To tilfældige kvinder, der kommer gående og bliver udsat for voldtægt på bopælen, sagde han blandt andet og henviste også til den tiltaltes omfattende generalieblad. Forud for proceduren havde anklageren gennemgået hele 11 relevante domme, hvor den første går tilbage til, da den tiltalte var 15 år gammel og blev idømt en ungdomsanktion for et seksuelt overgreb på en mindreårig, og helt frem til oktober 2022.

- Overfaldsvoldtægt på tilfældige kvinder, samleje med mindreårige, røveri mod en ældre dame, trusler mod en, som han ender med at få et tilhold mod. Ja, tidligere kriminalitet peger på, at han er farlig for os andre, sagde specialanklageren. 

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer

Han henviste også til mentalundersøgelsen, hvor det fremgår, at den tiltalte huser en betydelig vrede, har ganske aggressivt tankeindhold, at han er løgnagtig og har beskrevet sig selv som 'pissefarlig' og som 'en ekstremt farlig vulkan'.

Også voldsomheden af voldtægterne slog anklageren på.

- Han var brutal og voldelig, som det bliver beskrevet af de forurettede. Det var ham, der bestemte, sagde Søren Harbo.

Annonce:

Den tiltalte har delvist erkendt tiltalen for voldtægt og røveri og kom med en uhyggelig forklaring i retten, hvor han blandt andet sagde, at han skar i kvindernes gamachebukser. Det fremgik dog under dokumentationen, at der ikke er fundet ødelagte gamacher, men en trøje, der er skåret i.

Skal dømmes for voldtægt
Den tiltalte hævder, at han kun voldtog den ene analt og ikke både vaginalt og analt, som han er tiltalt for, ligesom han nægter at have udsat den anden unge kvinde for voldtægt.

Anklagemyndigheden mener dog, at der skal dømmes for voldtægt af begge de 21-årige kvinder, mens Finn Bachmann, der er forsvarer for den 33-årige tiltalte, mente, at der ikke var ført bevis for den del.

Han argumenterede i sin procedure for, at domsmandsretten alene skulle idømme hans klient en langvarig fængselsstraf, fordi han mente, at det var tilstrækkeligt til, at han kunne få den behandling, han har brug for. Men uden at det er en sanktion uden længstetid.

Kollegievoldtægt: Det er han tiltalt for

Den 33-årige mand er tiltalt for:

Røveri 19. marts 2022 omkring klokken 3.15 på Amager, hvor en kvinde fik en kniv mod halsen og blev tvunget til at give ham sin telefon og nøgler. Herefter blev hun trukket med ud på gaden, hvor røveren sagde til et vidne, at han skulle køre videre - ellers ville han stikke eller dræbe kvinden, tvunget til at løbe 50-100 meter ned ad gaden med ham, mens han holdt fast i hendes håndled. Her vristede hun sig fri og løb væk.

Voldtægter under særligt skærpende omstændigheder 19, marts 2022 fra 4.37. To kvinder blev truet med kniv til at gå ind i en elevator ved kollegiet BaseCamp på Amager, hvor den ene blev tvunget til delvist at tage tøjet af, ligesom han holdt begge i håret og slog dem i hovedet, mens han tvang dem til at udføre oralsex på ham.

Efterfølgende blev de tvunget ind i en studielejlighed, hvor han skar i den andens tøj, tvang dem til at tage tøjet af, slog dem, rettede kniven mod deres hals og truede med at slå dem ihjel, mens han gennemførte flere fuldbyrdede voldtægter.

Fangeflugt 23. februar 2022 ved at være flygtet fra Nørre Snede Fængsel, hvor han afsonede en dom.

Manden er ifølge anklagemyndigheden så farlig, at han skal idømmes forvaring. En tidsubestemt straf, hvor man først kommer på fri fod, når man ikke længere anses for at være farlig.

Det er tidligere kommet frem i retten, at den tiltalte i grundlovsforhøret har forklaret, at han mener, at der er noget galt i hans hoved.

Annonce:

En kvinde, der blev udsat for røveri af den nu 33-årige, har også afgivet forklaring i retten.

Den 33-årige mand er senest blevet idømt to års fængsel for voldtægt som en tillægsstraf til tre tidligere domme, herunder en sag om voldtægtsforsøg og gaderøveri, hvor han fik fire et halvt års fængsel. Læs om en del af hans uhyggelige fortid her.

Var flygtet fra afsoning

Den nu tiltalte var stukket af fra sin afsoning i det åbne fængsel Nørre Snede Fængsel, da han ifølge tiltalen begik røveriet og voldtægterne. Fejl hos både fængslet og politiet gjorde, at han ikke straks blev efterlyst.

Det fremgår af en redegørelse, som Justitsministeriet lavede i juni 2022 på baggrund af et spørgsmål fra Peter Skaarup (dengang DF, nu DD) oven på Ekstra Bladets reportage fra grundlovsforhøret, hvor det kom frem, at den nu tiltalte var gået fra sin afsoning.

I svaret fra justitisministeren beskrives forløbet således ud fra redegørelser fra Kriminalforsorgen og Rigspolitiet:

23. februar 2022 ca. 20.15: Fængselspersonalet i det åbne fængsel i Nørre Snede ser på overvågningskamera, at den nu tiltalte stikker af over boldbanen. Det lykkes dem ikke at forhindre ham i at flygte eller finde ham efterfølgende. De kontakter ikke politiet straks.

24. februar 2022 klokken 9.29: Først dagen efter skriver fængsel en mail til Midt- og Vestjyllands Politi og anmoder om, at han bliver efterlyst.Deres beredskabsplan tilsiger ellers, at de skal ringe straks.

24. februar 2022 ca. 9.57: Mailen videresendes til politikredsens servicecenter og videre til vagtchefen. Det fører dog ikke til, at der bliver oprettet en efterlysning. 'Det kan ikke på nuværende tidspunkt oplyses, hvorfor den normale procedure om oprettelse af en efterlysning ikke blev fulgt', skriver Rigspolitiet i redegørelsen.

28. februar 2022: Nørre Snede Fængsel beslutter at følge op på anmeldelsen. Denne gang med en såkaldt datafølgeseddel via Klientsystemet. Anmeldelser om undvigelser kan dog ikke sendes som datafølgeseddel til politiet. Hos politiet blev det automatisk registreret med gerningskoden 'udeblivelse efter orlov/udgang' og ikke undvigelse fra fængsel/arrest, som den retteligen burde have været henset til sagens alvorlige karakter.

1. marts 2022: Kriminalforsorgen kontakter politiet telefonisk, fordi de havde fået oplyst, at der endnu ikke var oprettet en eftersøgning Samme dag klokken 9.48 blev der oprettet en eftersøgning i politiets systemer.

19. marts 2022: I perioden efter efterlysningen foretog politiet enkelte efterforskningsskridt. men ikke noget, der lokaliserede ham. 19. marts blev han anholdt i forbindelse med de nye voldtægtsforhold og indsat i Vestre Fængsel.

Det fremgår af redegørelsen, at Direktoratet for Kriminalforsorgen har indskærpet over for de åbne fængsler, at de straks skal anmelde en fangeflugt per telefon - og ikke via e-mail, som det er sket her. Og at undvigelser ikke kan sendes som datafølgeseddel til politiet.

Og i Midt- og Vestjyllands Politi er det blevet indskærpet, at der straks efter modtagelse af en henvendelse om undvigelse skal ske efterlysning af den pågældende, og at relevant efterforskning skal iværksættes..

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Hør meget mere om sagen i 'Afhørt' herunder eller i din podcast-app.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Så er hun alligevel dansker
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

BANDELAND-AFSLØRING

Bagholdet

Annonce:
Annonce: