Anklager: Tiltalt skal frakendes ret til at være læge

En 64-årig læge er anklaget for tjenestemisbrug og for at have brugt forskningsmidler til privat forbrug

En 64-årig læge sidder onsdag på anklagebænken i Københavns Byret, hvor han blandt andet er tiltalt for tjenestemisbrug og for at have bedraget Rigshospitalet og et medicinalfirma for omkring 2,8 millioner kroner.

Det skal koste lægen, der nægter sig skyldig, en fængselsstraf og indtil videre retten til at udøve lægevirksomhed, hvis det står til anklager og advokaturchef Per Justesen.

Lægen skal samtidig frakendes retten til modtage, forvalte eller på anden måde administrere offentlige eller private midler, mener Justesen.

Listen over misbrug af forskningspengene er lang.

Det tog advokaturchefen omkring en time at læse de knap 400 tilfælde op, hvor overlægen fra Rigshospitalet skal have brugt forskningspenge til privat forbrug.

Pengene har manden ifølge anklagerne brugt penge på alt fra dyre Rolex-ure, private flybilletter, middage og andet luksusforbrug som eksempelvis 15 besøg i Louis Vuitton-butikker, hvor der blev købt ind for tusindvis af kroner.

Misbruget er sket gennem seks år fra august 2006 til april 2013, mener anklagemyndigheden.

Her brugte lægen mindst to millioner kroner fra en konto, hvor et medicinalfirma havde indbetalt seks millioner til et forskningsprojekt. Lægen har brugt et Eurocard, som var tilknyttet kontoen, til sit omfattende luksusforbrug.

Medicinalfirmaet var ifølge anklagerne vildledt af lægen til at tro, at kontoen tilhørte Rigshospitalet.

Sagen mod den 64-årige læge er den første af en stribe lignende sager, der kommer for retten. Han er ud over groft bedrageri og underslæb og tjenestemisbrug tiltalt for databedrageri.

Det var omtale i Jyllands-Posten i 2013, der førte til politianmeldelserne og en opstramning af reglerne for sundhedspersonales omgang med forskningsmidler.

Der er afsat 17 retsdage til sagen, og dommen ventes til november.