Anklager: Tiltalt syrienkriger blev forlovet mellem kampe

I august 2013 forlovede Hamza Cakan sig med en pige i Tyrkiet, inden han igen vendte tilbage til Syrien - angiveligt for at kæmpe

Det er tidligere kommet frem, at den 24-årige Hamza Cakan brugte ifølge anklagemyndigheden navnet Abu Aya Al Dinimarki og Abu Aya Al Kurdi under sit ophold i Syrien og i sine korrespondancer på sociale netværk med andre formodede syrienkrigere. (Tegning: Jørgen Bitsch)
Det er tidligere kommet frem, at den 24-årige Hamza Cakan brugte ifølge anklagemyndigheden navnet Abu Aya Al Dinimarki og Abu Aya Al Kurdi under sit ophold i Syrien og i sine korrespondancer på sociale netværk med andre formodede syrienkrigere. (Tegning: Jørgen Bitsch)
Følg Krimi

Retten i Glostrup (Ekstra Bladet): Efter godt en måned i Syrien tog den 24-årige Hamza Cakan på en smuttur til nabolandet Tyriket for at mødes med sin familie til en helt speciel begivenhed.

Den 24-årige dansk-tyrker og formodede syrienkriger skulle nemlig forloves med en ung kvinde. Det fortæller sagens anklager Natalja Lindberg.

- Ifølge efterforskningen rejste den tiltalte fra Syrien og til Tyrkiet 2. august 2013. Her blev han forlovet med en tyrkisk kvide ved en ceremoni, hvor også hans familie fra Danmark var til stede, læste anklager Natalja Lindberg op under forelæggelsen af sagen.

I retten har anklagemyndigheden netop vist en række billeder fundet på Hamza Cakans mobiltelefon og diverse sociale medier. Herunder billeder af den 24-årige, som poserer med våben og foran Islamisk Stats sorte fane.

Vidne: Tiltalt syrienkriger bestilte brandstiftelse

På et enkelt billede poserer han med en kvinde, hvis ansigt er dækket af niqab.

- Jeg formoder, at der her er tale om hans forlovede, fortalte anklager Natalja Lindberg.

Hvad den 24-årige præcist har foretaget sig under sin rejse til Syrien er endnu ikke kommet frem under sagens tredje retsmøde. Det er dog anklagemyndighedens opfattelse, at Hamza Cakan, der har skiftet navn fra Enes Ciftci, højest sandsynligt var soldat for terrorcellen og dermed deltog i kamphandlinger for Islamisk stat.

Truede betjente

Selvom Hamza Cakan er tiltalt for en af de mest alvorlige forbrydelser i dansk straffelov, kommer han ikke til at afgive sin egen forklaring for retten. I hvert fald ikke på nuværende tidspunkt. Det oplyste Hamza Cakan gennem sin advokat Janus Malcolm Pedersen her til formiddag.

Den 24-årige er tiltalt for at have ladt sig hverve af Islamisk Stat mindst to gange. Første gang i 2013, hvor han ifølge anklagemyndigheden kæmpede for terrororganisationen i fire måneder og anden gang i 2015, hvor han fik frataget sit pas få dage før, han angiveligt igen ville rejse til Syrien.

Flere advarede politiet om tiltalt syrienkriger

Den 24-årige har tidligere erkendt overfor politiet, at han har kæmpet under den sorte fane, og at han i marts 2015 agtede at tage derned og kæmpe igen. I samme forbindelse skulle den 24-årige ifølge anklager Natalja Lindberg have sagt at ’mange ville få hovedpine, hvis hans pas blev inddraget’. Og at 'når han ikke kunne rejse til Syrien og kæmpe, så ville han måske være nødt til at tage kampen op et andet sted’.

Men den 24-årige har senere ændret standpunkt og nægter sig nu skyldig i alle anklager i mod ham.

Bekymret søster kontaktede politiet
Det var hans egen søster, som allerede i sommeren 2013 advarede de danske myndigheder om, at hendes bror højest sandsynligt var draget til Syrien.

Dengang blev der dog tilsyneladende ikke grebet ind, da Hamza Cakan igen i Oktober 2013 vendte tilbage til Danmark.

Men i 2015 var den gal igen og ifølge anklagemyndigheden blev betjente ved Vestegnens Politi gjort opmærksomme på, at den 24-årige pizzariaejer med tyrkiske rødder igen ville til Syrien.

Den 24-årige er den første danske statsborger, som retsforfølges for at have ladt sig hverve af Islamisk Stat. Sagen forventes at vare frem til slut juni.

Anklage: Tiltalt syrienkriger hyldede Omar

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+