Anklager under procedure: Her er motivet til sygeplejerskens drab

Sygeplejersken Christina Hansen er tiltalt for tre drab og et drabsforsøg på patienter. Hun nægter sig skyldig

Christina Hansen er tiltalt for tre drab og et drabsforsøg. Hun nægter sig skyldig. foto: Per Rasmussen
Christina Hansen er tiltalt for tre drab og et drabsforsøg. Hun nægter sig skyldig. foto: Per Rasmussen

RETTEN I NYKØBING FALSTER (Ekstra Bladet): I sagen mod den drabstiltalte sygeplejerske Christina Hansen er vi i dag nået til anklager Michael Boolsens procedure, hvor han gennemgår sagens beviser og vidneforklaringer, og hvordan han mener, at de skal udlægges - og vurderes af nævningetinget.

Og han fastslår, at han mener, at der ligger et klart motiv bag de påståede drab på tre patienter og et drabsforsøg på en fjerde.

- Det skal efter min opfattelse søges i tiltaltes personligheds-struktur, siger anklager Michael Boolsen under sin procedure.

Han nævner, at mentalundersøgelsen vurderer, at sygeplejersken lider af en såkaldt histrionisk personlighedsforstyrrelse, der blandt andet er kendetegnet ved en overfladisk og labil følelsesmæssig kontakt, tilbøjelighed til drama, egocentricitet, forfængelighed, manglende tanke for andre og søgen efter spænding i tilværelsen.

- Det er min opfattelse, at denne beskrivelse af tiltalte stemmer påfaldende godt overens med det billede, der er dannet af hende efter bevisførelsen, siger anklager Michael Boolsen, der beskriver sygeplejersken som en kvinde med hang til drama.

Han anerkender, at sygeplejersken beskrives som dygtig.

- Anklagemyndigheden vil ikke bestride, at tiltalte er dygtig. Noget andet er, at hun har brugt denne faglige dygtighed på en fuldstændig perverteret måde, siger han.

Opfattes som løgnagtig
Han nævner desuden kollegernes beskrivelse af sygeplejersken.

- Det er anklagemyndighedens opfattelse at tiltalte vurderes som en fagligt kompetent sygeplejerske, men også en sygeplejerske, der er mere splittende end samlende i sit sygeplejefaglige arbede. Dette skyldes, at sygeplejerskens kolleger vurderer, at tiltalte har tendens til drama og selviscenesættelse, siger han.

- Der er også flere, der opfatter tiltalte som direkte løgnagtig og har grebet hende i løgne om både faglige og personlige forhold, siger anklageren og tilføjer, at en meget betydelig række af de vidner, der er ført, tilkendegiver, at de havde en mistanke til, at tiltalte dræbte patienter.

- Nogle er gået til deres direkte leder med deres mistanke, men har fået at vide, at deres mistanker ikke var tilstrækkelige.

Sygeplejersken er blandt andet tiltalt for tre drab og et drabsforsøg på ældre patienter med en overdosis medicin. En 73-årig kvinde overlevede, ifølge anklageskriftet, kun, fordi andet hospitalspersonale gav hende en modgift. Sygeplejersken er ligeledes tiltalt for at have givet sin dengang syvårige datter den stærke sovemedicin Zopiclone, der ikke var lægeordineret og ikke er beregnet til børn. Samme medicin er fundet hos hende under en ransagning.

Hun nægter sig skyldig i alle anklager.

Hele dagen er afsat til anklageren, mens det på mandag er forsvarer Jørgen Langes tur til at procedere sagen.

Der er omkring 45-50 tilhørere i retssalen og otte repræsentanter fra pressen. På plads i retten er også sygeplejerskens forældre og hendes kæreste, der har fulgt alle retsmøder.

Den tiltalte er iført en hvid bluse med sort marmor-mønster, en sort cardigan over og håret i en høj hestehale. Da hun kom ind i retten, sendte hun et hurtigt smil til familien.

Vurdering: Drabstiltalt sygeplejerske er personlighedsforstyrret

Kollega efter hjertestop-alarm: Jeg tror, hun slår folk ihjel

Der er skyldskendelse i sagen den 27. juni, hvor nævningetinget på seks lægmænd samt tre juridiske dommere skal vurdere, om de finder de alvorlige tiltaler bevist eller ej.  Hvis Christina Hansen kendes skyldig, er der endelig dom den 28. juni.

Her er tiltalerne

Retten i Nykøbing Falster indledte i marts retssagen mod en sygeplejerske, der 1. marts 2015 blev anholdt efter en nattevagt på det lokale sygehus, hvor flere patienter døde.

I alt er den 31-årige kvinde tiltalt for ni forhold, som er beskrevet på følgende vis i anklageskriftet.

* Forhold 1 beskriver sygeplejerskens påståede drab på den 72-årige Arne Herskov. Forbrydelsen skete 4. marts 2012 i tidsrummet mellem klokken 09.00 og klokken 21.30 på Nykøbing Falster Sygehus ved indgivelse af en overdosis af morfin og diazepam - bedre kendt som Stesolid.

* Forhold 2 handler om, at den tiltalte skal have misbrugt sin stilling og gjort sig skyldig i tyveri ved at stjæle forskellige typer medicin fra sin arbejdsplads, herunder det kraftige sovemiddel Zopiclone og morfin. Alt sammen til en værdi af 145 kroner.

* Forhold 3 anklager sygeplejersken for overtrædelse af autorisationsloven ved i tidsrummet mellem 1. januar 2015 og 1. marts 2015 at have givet sin dengang syvårige datter kraftige og receptpligtige sovepiller af mærket Zopiclone, som ikke må gives til børn.

* Forhold 4 beskriver sygeplejerskens påståede drab på den 86-årige Anna Lise Poulsen. Ifølge anklageskriftet skete det 28. februar 2015 mellem klokken 19 og 20.30. Igen skal der være tale om en dødelig overdosis af morfin og diazepam.

* Forhold 5 beskriver sagens tredje drab. Her er offeret den 66-årige Viggo Petersen, som ifølge anklagen er blevet dræbt i samme tidsrum som Anna Lise Poulsen. Også fremgangsmåden - en dødelig cocktail af morfin og diazepam - går igen.

* Forhold 6 zoomer ind på drabsforsøget på den 73-årige Maggi Rasmussen. Ifølge anklageskriftet bliver hun forsøgt dræbt i tidsrummet fra 28. februar klokken 19 til 1. marts klokken 05.35 med en dødelig dosis af morfin, diazepam og hjertemedicinen Cordarone. Drabet mislykkes imidlertid, da kolleger fatter mistanke og når at give patienten modgift.

* Forhold 7 er en tiltale for overtrædelse af både straffe- og autorisationsloven, da den tiltalte i sit virke som sygeplejerske skal have misbrugt sin stilling til at krænke privates ret og udvist grovere forsømmelse eller skødesløshed, idet hun i forbindelse med de tre drab og drabsforsøget fejlbehandlede de angivne patienter.

* Forhold 8 anklager sygeplejersken for overtrædelse af bekendtgørelse om euforiserende stoffer ved i forbindelse med sin anholdelse uberettiget at besidde morfintabletter, Zopiclone samt en sprøjte, der havde indeholdt Stesolid.

* Forhold 9 går på, at den 31-årige kvinde under sin varetægtsfængsling har besiddet og anvendt en mobiltelefon.

Kilder: Anklageskriftet fra Statsadvokaten i København

Her er de forurettede

72-årige Arne Herskov døde den 4. marts 2012, mens han var indlagt på afdeling 130 på Nykøbing Falster Sygehus. Ifølge tiltalen mod sygeplejersken gav hun ham en overdosis morfin og diazepam intravenøst i tidsrummet mellem klokken 09.00 og 21.30.  Noget tid forinden var han faldet om i sit hjem på Falster, hvor han blev fundet af sin bror Kenny.

 

Anne Lise Poulsen døde 28. februar, mens hun var indlagt på akutafdelingen på Nykøbing Falster Sygehus.  Ifølge tiltalen mod sygeplejersken gav hun hende en overdosis morfin og diazepam intravenøst i tidsrummet mellem klokken 19.00 og 20.30.

Han var blevet indlagt samme dag, efter han var faldet gispende om på gulvet hjemme i huset i landsbyen Kettinge på Lolland.

 

66-årige Viggo Petersen døde 28. februar, mens han var indlagt på akutafdelingen på Nykøbing Falster Sygehus.  Ifølge tiltalen mod sygeplejersken gav hun ham en overdosis morfin og diazepam intravenøst i tidsrummet mellem klokken 19.00 og 20.35.

Han havde det skidt, men var endnu ved godt mod. Fem en halv time senere ringede telefonen hos hans kæreste gennem 27 år.  Det var sygehuset. Viggo Petersen var sovet ind.

 

73-årige Maggi  overlevede et drabsforsøg begået af sygeplejersken i tidsrummet mellem den 28. februar 2015 klokken 19.00 og den 1. marts kl. 05.35, ifølge politiets tiltale. Her skal hun, ifølge tiltalen, have fået en overdosis morfin, diazepam og Cordarone intravenøst med henblik på at slå hende ihjel. Men det mislykkedes, fordi andet hospitalspersonale fattede mistanke om forgiftning og gav hende en modgift.

 

Vidne i sms efter dødsfald: 'Nu er jeg ikke længere i tvivl'

Kollega: Der var de her såkaldte ’Christina Hansen-vagter’

Speciallæge: Tror ikke morfindosis var dødelig