Anklager ville løbe fra aftale med narkokriminelle

To mænd fra København vil tilstå kokain-tiltale, hvis anklager til gengæld dropper yderligere forhold

Den øverste anklagemyndighed ville løbe fra en aftale, som en lokal anklager havde indgået med to mænd og deres forsvarere i en københavnsk narkosag om såkaldte hvide bude.

Men den går ikke, har Højesteret slået fast i en kendelse. Den oprindelige aftale står ved magt.

Og den indebærer en væsentlig beskæring af sagen, fremgår det af oplysninger, som Ritzau tidligere har fået af Københavns Byret.

Den ene mand vil tilstå to kilo kokain, hvis anklagemyndigheden samtidig dropper et andet forhold om 1,2 kilo kokain.

Og den anden vil tilstå 1,2 kilo kokain, hvis anklagemyndigheden til gengæld frafalder påstanden om 1,5 kilo kokain.

Højesterets afgørelse betyder en stor besparelse for alle parter, fortæller den enes forsvarer, advokat Kåre Pihlmann.

- Den betyder formentlig, at vi kan nøjes med én dag i retten i stedet for at sidde der i 30 dage, siger han.

Københavns Byret tager fat på sagen straks efter nytår.

Advokaten siger, at det i mange år har været et "ikke sjældent fænomen", at der indgås diskrete aftaler mellem anklagere og sigtede. Men dermed er der ikke tale om amerikanske tilstande, mener han.

- Det er ikke det samme som i USA. Hvis der i Danmark indgås en aftale, har forsvarer og anklager i et samarbejde foretaget en bedømmelse af, hvad der realistisk kan bevises. I USA frafaldes derimod forhold, som der er klare beviser for, siger Kåre Pihlmann.

Han erkender dog, at man kan risikere at komme ud i en gråzone.

- Men det er meget procesbesparende for alle parter. Man sparer også domstolene for et kolossalt arbejde med den slags aftaler, siger Kåre Pihlmann.

- Jeg er glad for Højesterets afgørelse. Men jeg og min klient har en betydelig frustration over, at det har været nødvendigt at vente i seks-otte måneder for at få fastslået i rigets øverste domstol, at anklagemyndigheden skal holde, hvad den lover, siger advokaten.

Det var Statsadvokaten i København og Rigsadvokaten, som ville løbe fra den aftale, som den lokale anklager havde indgået.

- Aftaler står og falder med, at man har tillid til hinanden, og at man står ved sit ord. Den tillid har lidt et midlertidigt knæk, siger advokaten.