Anna-Bella sad ved siden af mormor i dødsulykke: 'Hun lukkede døren og så sagde det BANG'

Seks-årige Anna-Bella måtte ikke vidne om den ulykke, hun selv var impliceret i, og som kostede hendes mormor livet

Anna-Bella selv pådrog sig en kraftig hjernerystelse i ulykken, hvor hendes mormor mistede livet. Foto: Privat
Anna-Bella selv pådrog sig en kraftig hjernerystelse i ulykken, hvor hendes mormor mistede livet. Foto: Privat
Følg Krimi

Seks-årige Anna-Bella kommer aldrig til at glemme 13. februar 2017.

Den dag mistede hun sin mormor, Nancy, i en frygtelig ulykke på Sydmotorvejen ved Holeby på Lolland.

Anna-Bella sad på forsædet i den lille Peugeot 207. Mormor kørte hjem mod Islands Brygge i København, efter at de to havde været sammen på miniferie til Lalandia.

Undervejs vælger Nancy at stoppe i det inderste spor på et sted, hvor der ikke er nødspor. Det fik fatale konsekvenser. En 26-årig mand på vej hjem fra arbejde på Scandlines i Rødby torpederede de to bagfra i sin varebil.

Noget tyder på, at Nancy havde fået et ildebefindende. Kun Anna-Bella ved præcist, hvad der skete.

- Mormor gik om bagved for at hente en sodavand. Hun åbnede bagagerummet. Så satte hun sig ind igen. Hun lukkede døren og så sagde det BANG, siger seks-årige Anna-Bella.

En måned før ulykken, var familien på Tysklandstur, hvor Tanja fik taget nogle billeder. Foto: Privat
En måned før ulykken, var familien på Tysklandstur, hvor Tanja fik taget nogle billeder. Foto: Privat

Hun sidder ved siden af sin mor, Tanja, mens hun fortæller.

Politiet bankede på døren
Familien har fået obduktionsrapporten. Den viser, at Nancy døde på stedet. Hun brækkede nakken.

Da politiet bankede på Tanjas dør på Islands Brygge kort efter, fortalte de, at Anna-Bella havde det okay, men at Nancy var afgået ved døden.

- De fortalte det tre gange, og jeg troede ikke på det. Så begyndte jeg at stortude. På det tidspunkt var jeg helt ligeglad med mig selv, siger Tanja til Ekstra Bladet.

Bilerne endte uden for motorvejen. Foto: Dan Åsen Hansen
Bilerne endte uden for motorvejen. Foto: Dan Åsen Hansen

- Der er ingen tvivl om, at hun har haft det dårligt og derfor er blevet nødt til at standse bilen det sted. Min mor var frygtelig bange for motorveje. Hun ville ikke være standset, hvis ikke der var en god grund til det, siger Tanja til Ekstra Bladet.

Bøde på 4000 kroner
Den 26-årige mand er fra Fredericia. Han blev torsdag dømt for uagtsomt manddrab. Han blev idømt en bøde på 4000 kroner, og så blev han frataget kørekortet betinget i tre år. Dommeren mente, at han kunne have undgået sammenstødet, selv om der altså pludselig var en bil, der holdt stille i det inderste spor på motorvejen.

Nancy havde 14 dage før ulykken fået papirer på, at hun kunne få sit barnebarn i pleje. Anna-Bellas mor fortæller, at pigen af fagfolk skønnes til at være så sensitiv, at hun vil have godt af at bo sammen med hende. Foto: Privat
Nancy havde 14 dage før ulykken fået papirer på, at hun kunne få sit barnebarn i pleje. Anna-Bellas mor fortæller, at pigen af fagfolk skønnes til at være så sensitiv, at hun vil have godt af at bo sammen med hende. Foto: Privat

Nu kæmper familien med tabet. Og den lille Anna-Bella med den frygtelige oplevelse af at have været midt i en alvorlig ulykke, hvor hendes mormor døde.

Selv fik hun en kraftig hjernerystelse, en blodansamling i knæet og nogle sår i ansigtet.

- Efter det sagde bang holdt jeg mig for øjnene. Da jeg åbnede dem igen, var der en masse mennesker, siger Anne-Bella, som senere blev sat over i en anden bil hos nogle af de trafikanter på motorvejen, der kom forbi ulykkesstedet.

- Der sad nogle andre børn, der var lidt større end mig, siger den lille pige, som efterfølgende blev kørt til Nykøbing Falster Sygehus. Her blev hun udskrevet igen kort efter blot for at blive genindlagt på Rigshospitalet dagen efter, fordi hun kastede op og havde det dårligt.

Mystisk kvinde dukkede op i retssag om trafikdrab: 'Det slutter ikke her'

Far sagde undskyld
Tanja valgte torsdag at dukke op ved Retten i Nykøbing Falster. Hun havde egentlig planer om at overvære retssagen, en efter at have set den tiltaltes familie, blev hun ked af det og måtte tage hjem igen.

- Mandens far kom hen og sagde, at de var virkelig kede af det. Jeg havde i situationen lidt svært ved at vurdere, om det blev ment oprigtigt, eller om det bare var noget, der ligesom skulle siges. Det gjorde mig ked af det. Derfor måtte jeg køre derfra, siger Tanja til Ekstra Bladet.

Da Tanja mistede sin mor den februarmorgen, mistede hun også den sidste tilbageværende fra sine forældre og bedsteforældres generation. Nu er hun alene.

- Min mormor døde fire måneder før, og min morfar otte måneder før, siger Tanja.

Nancy blev 49 år. Hun blev bisat fra Sundby Kirke på Amager. Foto: Privat
Nancy blev 49 år. Hun blev bisat fra Sundby Kirke på Amager. Foto: Privat

Måske derfor har hun også ekstra svært ved at acceptere det punktum, som retten nåede frem til.

- Det er så grotesk. Familien er ødelagt. Jeg kunne måske have accepteret, at min mor fik noget af skylden, fordi hun valgte at standse et sted, hvor man ikke må. Men at sagen skal slutte med, at manden får en bøde på 4000 kroner, det har jeg så svært ved at acceptere. Det virker så forrykt, siger Tanja.

- Jeg forsøger at sige til mig selv, at jeg bør stole på retssystemet. Men jeg er bare så pisseked af det, fortsætter Tanja.

Måtte ikke vidne
Tanja er mor til tre døtre. Ud over seks-årige Anna-Bella har hun også to døtre på to og ti år, der altså også har mistet deres bedstemor.

Mens de to andre søstre bor hjemme hos Tanja, så har Anna-Bella af Københavns Kommune været anbragt hos sin mormor. Nancy havde lige fået papir på, at anbringelsen var gået i orden 14 dage før ulykken. På grund af Nancys dødsfald har kommunen ifølge Tanja midlertidigt besluttet at lade Anna-Bella blive boende hos Nancys mand, som ikke er biologisk morfar.

- Om et halvt år risikerer hun at blive anbragt i plejefamilie et sted. Det er så forfærdeligt altsammen, siger Tanja til Ekstra Bladet.

I retten valgte anklageren at se bort fra Anna-Bellas oplevelse af ulykken, som der ikke var andre vidner til end den 26-årige chauffør af varebilen. Det gjorde anklageren, fordi han skønnede, at hendes forklaring ikke kunne føre yderligere beviser til sagen end de allerede foreliggende.

Den 26-årige mands forsvarer hævdede, at Anna-Bellas eventuelle forklaring desuden risikerede at være blevet påvirket af andre familiemedlemmer.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Selv #metoo-entusiastiske kvinder må medgive