Ansat på bosted overfaldet med kniv

I går aftes blev en ansat på et bosted overfaldet med en kniv af en beboer, der gik amok.

Natten til tirsdag angreb en beboer på det psykiatriske bosted Sundbygård i København en ansat med kniv.

Det skriver Avisen.dk.

Situationen eskalerede, da beboeren tidligere på aftenen havde bedt om at blive indlagt på Psykiatrisk Center Amager, der ligger i nærheden af Sundbygård. Borgeren gik derefter hjem, hentede en kniv på sit værelse, og overfaldt en af de to medarbejdere, der var på vagt, oplyser Københavns Kommune til Avisen.dk.

Der skete kun mindre snitskader, da medarbejderen afværgede overfaldet med armene. Kollegaen hjalp til at få kniven fra borgeren og fastholdt vedkommende indtil politiet ankom. Borgeren har ikke tidligere været aggressiv eller handlet personfarligt, oplyser prssechef i Socialforvaltningen, Flemming Platz, til Avisen.dk.

Socialborgmester i København, Jesper Christensen (S), er bekymret over situationen.

- Vi har desværre været vidne til et nyt knivoverfald på et af vores bosteder i nat. Heldigvis skete der kun mindre skader, men det er en rystende oplevelse for medarbejderne. Og det bekymrer mig, at vi igen ser en sindslidende, der selv ønsker indlæggelse - men bliver afvist, hvorefter vedkommende laver voldelige overfald. Det går slet ikke, skriver han til Avisen.dk.

Han skriver videre:

- Jeg håber at dette kan medvirke til at vi kan få ændret loven, så vi kan forbyde knive i beboernes hjem på bostederne. Det kan vi ikke i dag, og det er en helt uholdbar situation. Det håber jeg de fleste kan indse.

Som Avisen.dk på det seneste har dokumenteret gennem en række artikler, er arbejdsforholdene på mange af landets bosteder ikke for sarte sjæle. Knytnæver, trusler og seksuelle krænkelser er en del af hverdagen, og fem medarbejdere har på fire år mistet livet.

Siden januar 2015 og frem til april i år har Arbejdstilsynet givet i alt 145 afgørelser for vold og traumatiske hændelser under branchegruppen døgninstitutioner og hjemmepleje, som bostederne hører under. Blandt dem er der 38 af de såkaldte strakspåbud, hvor forholdene er så uforsvarlige, at stedet straks skal forbedre sikkerheden for medarbejderne.

Det er ikke længe siden, at Sundbygård sidst var i mediernes søgelys. I januar i år fortalte Politikken gennem flere artikler, hvordan en rapport fra Socialtilsyn Hovedstaden afslørede, at ansatte frygtede beboere, og at misbrugere styrer bostedet.

Lederen af socialtilsynet, Mie Andresen, sagde i januar til Politiken, at Sundbygård inden for løbet de næste par måneder skulle redegøre for, hvordan udviklingen kunne rettes op. Herefter bliver der lavet en ny rapport fra socialtilsynet.

Da sagen stadig er i proces, kan Mie Andresen ikke oplyse, hvornår den forventes færdig, fortæller hun til Avisen.dk.