Antal dræbte i bande- og rockeropgør fordoblet i 2020

16 mennesker mistede livet sidste år under opgør mellem bander og rockere, viser ny rapport fra Rigspolitiet

Rigspolitiet vurderer, at i alt 16 drab begået sidste år kan forbindes til rocker- eller bandemiljøet. Billedet er fra en sag i København, hvor en mand i en frisørsalon blev skudt. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rigspolitiet vurderer, at i alt 16 drab begået sidste år kan forbindes til rocker- eller bandemiljøet. Billedet er fra en sag i København, hvor en mand i en frisørsalon blev skudt. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Følg Krimi

Konflikterne i rocker- og bandemiljøet kostede sidste år 16 mennesker livet. Det er dobbelt så mange som året før.

Oplysningen fremgår af en rapport, som Nationalt Efterforskningscenter under Rigspolitiet onsdag har offentliggjort.

Oveni de mange dræbte blev 49 personer såret under de talrige opgør.

I alt registrerede politiet sidste år lidt over 40 ofre for drab eller såkaldt dødsvold - altså kan mere end en tredjedel af sagerne tilskrives fjendtligheder i bander og rockergrupper.

I onsdagens rapport hedder det, at politiet betragter de voldelige konflikter 'som en væsentlig trussel mod samfundets almindelige orden og opretholdelse af borgernes sikkerhed og tryghed'.

Skuddene og overfaldene med kniv skyldes blandt andet gruppernes ønske om ekspansion. Men også 'eksisterende og nye modsætningsforhold' er ifølge rapporten årsag til den brutale optræden.

Antallet af dræbte i opgørene var otte i 2019 og tre i 2018. Sidste år med 16 ofre er altså udtryk for en dramatisk forværret udvikling.

Politiet opgør også antallet af skudepisoder i det offentlige rum, som vurderes til at være begrundet i opgør i bander eller hos rockere.

Sidste år var der 49 af den type hændelser. I de to foregående år var der 31 og 54.

I rapporten understreges det, at opgørelsen hviler på indberetninger fra politikredsene, og at der er tale om umiddelbare vurderinger.

Politiet fører et særligt register over personer, som skal være knyttet enten til en bande eller en rockergruppe. Tallet er oppe på 1233.

Blandt de grupper, som nævnes i forbindelse med konflikter er Loyal To Familia, som er blevet forbudt, Brothas, Brabrandgruppen, Bandidos, NNV-gruppen og Gremium MC

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.