Annonce:
Annonce:

Stasi-spion bortdømt

DDR-agenten Jan Aage Jeppesens tabte ved landsretten sin stort anlagte sag mod Ekstra Bladet

Annonce:
Følg Krimi
Jan Aage Jeppesen, som i 1980'erne var hyret af den hemmelige østtyske spiontjeneste Stasi, tabte i går en stort anlagt, privat straffesag imod Ekstra Bladet.

Landsdommerne Karsten Bo Knudsen, Vagn Joensen og Bertil Frosell frifandt chefredaktør Bent Falbert samt journalisterne Mette Herborg og Per Michaelsen på samtlige punkter. Præcis det samme skete i byretten 25. juni 2002.

Jeppesen krævede ellers pressefolkene straffet med dagbøder på 80.000 kr. pr. næse plus 250.000 kr. i erstatning. I stedet blev den fhv. Stasi-agent dømt til at betale 40.000 kr. til dækning af pressefolkenes sagsudgifter for landsretten.

SPÆNDENDE SPIONOPGAVER
Jeppesen bestred ikke, at han havde ladet sig hverve til 'spændende' spionage-opgaver af Stasi, selv om han under hele retssagen kaldte sine arbejdsgivere 'østtyske myndigheder'. Det blev således dokumenteret med stribevis af Stasi-rapporter fra Gauck-arkivet i Berlin, at han blev afhørt og instrueret yderst deltaljeret af sine østtyske føringsofficerer om diverse opgaver for det kommunistiske regime. Danskeren arbejdede under dæknavnet 'Apollo' -men Stasi-officererne kaldte ham også 'Hamster' i interne rapporter, som blev fremlagt i landsretten.

STAK FLYGTNINGE
Sagen mod Ekstra Bladet begrundede Jeppesen bl.a. med Ekstra Bladets upassende omtale af hans virke, bl.a. at han i en periode havde 'infiltreret' Ekstra Bladets redaktion som kontormedhjælper, samt at han som stikker i den tyske flugtorganisation Ost-West Transfer havde medvirket til, at 'DDR-borgere havnede i umenneskelige østtyske fængsler'.

Spionen var yderligere utilfreds med, at Ekstra Bladet havde omtalt, at han i en periode havde udlejet sin lejlighed i Danmark til prostituerede.

Det fremgik under sagen af Stasi-dokumenter, at Jeppesen i perioden 1981-1989 af det hemmelige politi fik udbetalt beløb i tysk valuta 105 gange, det største på 3000 vesttyske DM, det mindste på 9,50 DDR-mark. Yderligere tjente han penge på smugleri af cigaretter. Jeppesen er aldrig straffet for sin spionage imod Danmark eller sin stikkervirksomhed i den tyske flugtorganisation.

BLÆDT UD
Den stærkt krænkede spion, som fortsat bor i København, bliver i realiteten blæst ud af Østre Landsret. De tre landsdommere konstaterer, at der 'knytter sig en meget betydelig offentlig interesse til journalistisk omtale af danskeres virksomhed for fremmede magters hemmelige tjenester'. Ytringsfriheden skal derfor tillægges særligt betydelig vægt i forhold til omtalte personers rygte og rettigheder. Det er endda tilladt at provokere og overdrive i disse sammenhænge, skriver landsdommerne.

Ekstra Bladets advokater, Ulrik Ibfelt og Jørgen Bang, fandt det uforståeligt, at en mand med det synderegister kunne hitte på at anlægge en sådan retssag. Men det fandt Jeppesens sagfører, Henrik Karl Nielsen, altså forsvarligt.
Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: