Sådan skød vi Høvding

Politiagenten Dan Lynge indrømmede i 1991 sin medvirken i dobbeltdrab på Christiania, men slap for videre tiltale

Selv om politiet har kendt til Dan Lynges medvirken i mordet på Bullshit-rockeren 'Høvding' er der aldrig blevet rejst tiltale mod ham. (Polfoto)
Selv om politiet har kendt til Dan Lynges medvirken i mordet på Bullshit-rockeren 'Høvding' er der aldrig blevet rejst tiltale mod ham. (Polfoto)
Følg Krimi
I mere end 16 år har politiet officielt eftersøgt den ukendte tredjemand, der var med, da Bullshit-rockeren 'Høvding' i julen 1985 blev skudt ned på Christiania.

En gerning, der i alt kostede to mennesker livet, og som politiet dengang kaldte en uhyre rå og veltilrettelagt henrettelsesaktion. To senere medlemmer af Hells Angels har afsonet lange fængselsstraffe for deres deltagelse.

Men jagten på den tredje gerningsmand standsede for mange år siden. Han hedder Dan Lynge og er identisk med den eks-rocker, der siden blev politiets sammensvorne i rockermiljøet.

- Ja, jeg er den ukendte tredjemand fra Christiania. Det har jeg selv fortalt politiet i 1991, men de ville ikke retsforfølge mig, siger Dan Lynge til Ekstra Bladet.

I stedet blev Dan Lynge hvervet som politi-agent.

'LIKVIDERING'
'Høvding' - Anker Walther Markus - blev dræbt af otte skud. Den 38-årige Bullshit-rocker mødte sin skæbne på Christiania-værtshuset Nemo tre dage før juleaften i 1985.
Mejet ned af tre mænd i joggingdragter. Som endnu et offer for fejden mellem Bullshit og Hells Angels, der i løbet af få år kostede tolv mennesker livet.

- Jeg er svimmel, var ifølge vidner de sidste ord, der kom over 'Høvdings' læber, inden han åndede ud i en blodpøl på værtshusets gulv.

Ved siden af ham lå den 20-årige christianit Lars Michael Larsen, som også mistede livet.

'En regulær likvidering', berettede medierne.

16 ÅRS FÆNGSEL
Politiet fattede hurtigt interesse for rockerklubben Black Sheep fra Snoldelev ved Roskilde, en gruppe der på det tidspunkt var på prøve i Hells Angels - og senere blev fuldgyldige medlemmer.

Politiet anholdt de to 24-årige rockere René Nøddeskov Ludvigsen og Ole Bonnesen Nielsen, med øgenavnene 'Ludvig' og 'Ost'. Den 17. oktober 1986 blev de begge idømt 16 års fængsel i Østre Landsret.

SELVFORSVAR
Men den mystiske tredjemand blev aldrig straffet.

- Jeg var med på Christiania den aften. Jeg er den ukendte tredjemand, men jeg kan ikke genkende den beskrivelse som pressen, politiet og domstolene dengang gav.

- Der var overhovedet ikke tale om en likvidering. Det var rent selvforsvar. Hvis ikke 'Ost' og 'Ludvig' havde skudt først, var ingen af os tre sluppet levende derfra. Sandheden er, at de fik alt for hårde straffe.

- Vi var overhovedet ikke interesserede i at slå 'Høvding' ihjel. Vi opfattede ham som et tragisk tilfælde af overvægt. Hvis vi havde ønsket at lægge ham vandret, havde vi lavet et baghold. Vi ville ikke være taget ind på Christiania og have siddet u-maskerede på et værtshus i lang tid.

- Vi ville også have haft en ordentlig flugtbil, ordentlige våben, og vi ville have haft handsker på. Intet af dette var tilfældet, siger Dan Lynge.

DRAK DANSKVAND
- Vi havde patruljeret ude i byen for at finde ud af, om Bullshit havde gang i noget. Som prøvemedlemmer skulle vi nemlig stå for sikkerheden, når Hells Angels i Titangade en uge senere holdt fem-års jubilæum.

- Midt om natten sluttede vi af på Christiania, hvor vi blev hængende for at høre sladder. Jeg drak to danskvand, mens de andre drak hver to øl. Mine finger-aftryk må stadig sidde på de to sodavandsflasker, hvis politiet har dem endnu.

Omkring klokken 4.30 om morgenen skete der noget.

- Pludselig trådte tre Bullshit-medlemmer ind ad døren. Den ene hed 'Provo Knud', den anden kendte jeg ikke, og den tredje var altså 'Høvding'. Der kom også en fjerde, nemlig christianitten, men han havde ikke vest på, forklarer Dan Lynge.

'Høvding' gik direkte hen til de tre HA-prospects fra Snoldelev.

- Han stillede sig op, gloede på os og sagde: 'Nåh, vi har nok fået besøg'.

Det ene Bullshit-medlem satte sig ifølge Dan Lynge overskrævs på en stol tæt ved 'Ost', mens de andre samlede sig ved baren nær de fremmedes bord.

'HIGH NOON' PÅ NEMO
Og pludselig gik det stærkt.

- Det var 'Ost', der skød fra sin lomme. Ham på stolen havde hevet et våben frem, og 'Høvding' havde også trukket sin pistol. Men 'Ost' var hurtigst. 'Provo Knud' trak også sin skyder og stak den helt op i hovedet på 'Ludvig', men den klikkede. Herefter tømte 'Ost' og 'Ludvig' deres magasiner, fortæller Dan Lynge.

- De ramte 'Høvding' og den unge christianit, som havde trukket en kniv. Det hele skete meget spontant, og det var ikke en likvidering.

- Når det bagefter blev slået fast, at Bullshit'erne var ubevæbnede, må det være fordi, de havde tid til at fjerne beviserne, før politiet kom. Både 'Høvding' og 'Provo Knud' var helt sikkert bevæbnede, og det var dem, der først havde pistolerne fremme.

SMED VÅBENE
Efter skyderiet flygtede de tre senere HA'ere. Dan Lynge holdt personligt nogle skræmte øjenvidner tilbage, og var derfor den sidste af dem, der forlod gerningsstedet.
Udenfor smed 'Ost' og 'Ludvig' våbnene fra sig, og de tre kørte gennem byen mod Snoldelev.

På Vesterbro steg Dan Lynge af. Han smed noget tøj i en skraldespand og kørte i taxi ud til sin daværende kone, der sov på deres båd i Vallensbæk Havn.

Dette er Dan Lynges forklaring om dobbeltdrabet på Christiania.

En forklaring, som han hævder, at han gav til sin kontakt-person hos politiet Tonni Christensen allerede i foråret 1991.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?