Annonce:
Annonce:

Helge Sander nægter central rolle i Penkowa-sag

Den tidligere beskæftigelsesminister benægtede i dag i retten, at de kritiske spørgsmål, han stillede til forskningsråd, var skrevet af hans veninde, den omstridte hjerneforsker Milena Penkowa

Helge Sander bekræftede under vidneforklaringen, at han og hans familie har et tæt forhold til Milena Penkowa. (Foto: Kristian Linnemann/Ekstra Bladet)
Helge Sander bekræftede under vidneforklaringen, at han og hans familie har et tæt forhold til Milena Penkowa. (Foto: Kristian Linnemann/Ekstra Bladet)
Annonce:
Følg Krimi

Helge Sander benægtede i dag i Retten på Frederiksberg, at han skulle have vist særlige hensyn over for Milena Penkowa, da han i sin tid som videnskabsminister stillede 30 kritiske spørgsmål til Det Frie Forskningsråd for Sundhed og Sygdom (FSS).

Penkowas kummefryser er dukket op

De 30 spørgsmål rejste anklager mod rådet om nepotisme og faldt efter at Penkowa havde fået afslag af rådet på forskningsbevillinger til mere end i alt 25 millioner kroner. Der har derfor været mistanke om, at Penkowa selv skulle have formuleret de 30 spørgsmål, som Helge Sander stillede over for forskningsrådet.

Annonce:

Den tidligere minister fra Venstre var indkaldt som eneste vidne i dagens retsmøde i den igangværende sag, hvor hjerneforskeren Milena Penkowa har sagsøgt Weekendavisens journalist Poul Pilgaard Johnsen for op til 50.000 kroner for æreskrænkende udtalelser. Retsmødet i dag var indkaldt, fordi Helge Sander som centralt vidne ikke kunne deltage under sidste retsmøde 18. marts.

Benægter erotisk forhold
Helge Sander fortalte under vidneforklaringen, at han og hans familie har et tæt forhold til Milena Penkowa, og at de ses 'meget'. Forsvarsadvokat Ulrik Ibelt spurgte desuden ind til rygter om at Helge Sander og Penkowa skulle have haft et erotisk forhold. Det benægtede Helge Sander dog skulle være tilfældet.

Penkowa melder professor til politiet

Ifølge Helge Sander var det de to forskere Søren Buus og Mogens Holst Nielsen, der var ophavsmænd til spørgsmålene, og han udnyttede altså derfor ikke posten som minister til at hjælpe sin gode veninde Penkowa.

Tidligere har både Søren Buus og Mogens Holst Nielsen forklaret over for retten, at de ikke har formuleret spørgsmålene, men at de har forsøgt at få Penkowa til at ændre noget i dem - uden held. Den oplysning rystede dog ikke Helge Sander.

Annonce:

- Jamen jeg er da skuffet over deres forklaring, det vil jeg sige, sagde den tidligere minister kort i retten, da han blev bedt om at forholde sig til, at de to forskere har benægtet at have skrevet spørgsmålene.

Helt uforståeligt
Poul Pilgaards advokat, Ulrik Ibfelt, var meget overrasket over at Helge Sander fastholdt, at de to forskere var ophavsmænd til spørgsmålene, selvom Mogens Holst Nielsen har skrevet det modsatte i en mail til Helge Sander selv.

Helge Sander forklarede desuden, at han ikke før januar i år har talt med de to forskere om spørgsmålene, der blev stillet tilbage i marts 2009.

Penkowa i ny sag om fup med forskning

- Det er helt uforståeligt, at du som minister ikke tidligere har kontaktet dem, der skulle være ophavsmænd til spørgsmålene, sagde Ulrik Ibfelt til retsmødet.

At Milena Penkowa selv skulle have formuleret de spørgsmål, som Helge Sander stillede til forskningsrådet er blot et af de punkter, som Milena Penkowa vil have erstatning for. Anklageren i sagen, Lasse Dehn-Baltzer, fremhævede desuden, at Poul Pilgaard har skrevet og sagt en masse ting, som Penkowa ikke er dømt for i retten.

- Det kan undre, hvordan kan skal kunne skrive kritisk journalistik, hvis alting skal være bekræftet af en domstol, sagde forsvarer Ulrik Ibfelt som reaktion i retten.

Milena Penkowa anlagde sag mod Poul Pilgaard Johnsen i juni sidste år. Der falder dom i sagen om fire uger.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nej, transkønnnede kan ikke skifte fra mande- til kvindefængsel
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: