Forældreløse børn bundet til hospitalssenge

Seks forældreløse børn fik hænder og fødder bundet til sengetremmerne, fordi der ikke var personale til at holde øje med dem

Følg Krimi

SE TV-KLIPPET OVER ARTIKLEN
....................................................................................

Det ligner en koncentrationslejr fra glemte tider, men det sker i et EU-land i 2013. Mere præcist på børneafdelingen på Regionshospitalet i Buzau i Rumænien, omkring 100 kilometer fra Bukarest.

Her har seks forældreløse børn i alderen ni måneder til 12 år ligget bundet til tremmerne i deres urinvåde senge med gaze på hænder og fødder, mens de var under lægebehandling for forskellige luftvejssygdomme.

Skandalen blev afsløret af nyhedskanalen Realitatea TV, og senere er flere historier kommet til.

Forklaringen fra personalet er, at fordi der ikke var noget plejepersonale til at se efter dem, besluttede personalet at binde dem til sengene for at forhindre dem i at hoppe ud eller hive de kanyler ud, som de får medicin igennem.

- Det er børn med svære neuropsykiatriske lidelser, og fordi de ikke har en til at se efter dem, så sker den her slags ting. Selvfølgelig skulle det ikke være sket, siger børnelæge på hospitalet, Karmencita Matei.

På den anden side er Marius Anastasiu, leder af Regionshospitalet i Buzau County, der selv er kirurg, ikke så meget bekymret for de forhold, som børnene er blevet budt, som for at berolige journalisten.

Sundhedsminister: Uacceptabelt
- Du får måske en besked via en politisk kanal for at berolige dig. Dette er ikke et af de værste hospitaler i regionen. Men hvad vil folk ikke tænke om os, hvis du offentliggør disse billeder, siger Marius Anastasiu.

Politiet i Buzau har indledt en efterforskning på Regionshospitalet, men behandlingen af de forældreløse børn er muligvis slet ikke strafbar. Der er tilsyneladende en rumænsk lov fra 2002, der omhandler den mentale sundhed og beskyttelsen af personer, der lider af psykisk sygdom.

Den giver medicinsk personale ret til at passificere patienter, der kan skade sig selv. Dette er den første konklusion, som den faglige sammenslutning af læger i Rumænien har afleveret til politiet.

Så hvis de seks børn alle lider af mentale handicaps, vil det i så fald være lovligt at passificere dem. Den samme lov siger dog, at man ikke må være passificeret mere end fire timer om dagen, og det skal til enhver tid registreres og begrundes i et specielt register. Og ikke før det er godkendt af tilsynsfolk og de sociale myndigheder. Intet af dette er sket i den aktuelle sag.

Sundhedsminister Eugen Nicolaescu siger, at situationen er uacceptabel. Han tilføjer, at selvom sådan et tiltag er lovligt, så burde sundhedspersonalet være så menneskeligt og empatisk, at de holdt øje med børnene i stedet for at binde dem til sengene.

Ombudsmanden i Rumænien er ligeledes gået ind i sagen og har bedt alle aktører om at sætte fart på deres undersøgelser, så de hurtigt kan aflevere en redegørelse.

Se og læs mere på den rumænske tv-station RTVs hjemmeside her.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind