Tiltale: Mr. Goldfinger bag 124 indbrud

'Operation Goldfinger' kalder politiet optrevlingen af en indbrudsliga, der har hyret villatyvene i Rumænien. Nu stilles de to formodede bagmænd for retten

Den 33-årige hovedtiltalte stammer fra en sigøjnerfamilie i Serbien. Han har boet 16 år i Danmark, er gift og har to børn. (privatfoto)
Den 33-årige hovedtiltalte stammer fra en sigøjnerfamilie i Serbien. Han har boet 16 år i Danmark, er gift og har to børn. (privatfoto)
Følg Krimi

'Mr. Goldfinger', en 33-årig indehaver af et rengøringsfirma i Nordsjælland, stod bag mindst 124 villaindbrud i ledtog med sin 24-årige makker. De organiserede rumænske kriminelles rejser til Danmark, udstyrede dem med biler, og aftog guld og sølv fra de mange indbrud, der blev solgt eller sendt til omsmeltning hos guldsmede.

Sådan lyder tiltalen mod de to formodede bagmænd i indbrudsligaen. Udbyttet blev, ifølge en sammentælling ekstrabladet.dk har foretaget 2.668.467 kr. Men dertil kommer udbyttet fra en lang række indbrud, hvor politiet ikke har været i stand til at slå fast, hvad der er stjålet og for hvor meget.

Retten i Lyngby indleder fredag retssagen mod 'Mr. Goldfinger' og hans makker. Sagen strækker sig over 20 dage, og dommen ventes i februar eller marts.

Kræver skærpede straffe
Politiet kræver rekordstraffe til de to tiltalte. Den normale strafferamme for tyveri er seks års fængsel, men anklager Jette Malberg kræver i anklageskriftet, at straffen forhøjes med op til det halve, fordi der er tale om særdeles skærpende omstændigheder.

Anklagemyndigheden har rejst tiltale mod mændene for at have organiseret mindst 124 villaindbrud, der blev begået af 11-12 hold af rumænere på hver to, tre eller fire mænd, der kom til Danmark for at begå indbrud på bestilling.

Politiet har identificeret seks grupper af rumænerne med 13 navngivne indbrudstyve. Men en række ukendte indbrudstyve har også , ifølge tiltalen, arbejdet for 'Mr. Goldfinger' og makkeren.

Tyvebande bag 20 indbrud - om dagen

Da politiet slog til mod indbrudsbanden i maj sidste år fandt politiet samlet 18,4 kilo sølv, 840 gram guld, 1,3 kilo guld og sølvbestik og tre kilo guldbestik og Versace bestik hos den nordsjællandske sigøjnerfamilie.

162 kilo sølv fra danske indbrud
Hos en 45-årig guldsmed i Berlin, der er nært familiemedlem til den 33-årige hovedtiltalte, blev fundet 250 kilo sølv og guld, og af dette stammede mindst 162 kilo sølv og 4,5 kilo guld fra indbrud i Danmark, mener politiet.

Indbrudstyvene er især gået efter guld, sølv og smykker, men har også nappet kontanter og elektronik som bærbare computere.

Indbrudsliga: Fandt kvart ton tyvekoster

De rumænske tyve var stort set alle indlogeret på Hotel Continent på Nørrebrogade, hvor de ofte boede flere i køjesenge på samme værelse.

Det var ifølge politiet den 33-årige og den 24-årige, der organiserede rumænernes rejser til Danmark, udstyrede dem med biler på danske nummerplader og instruerede dem i hvilke villakvarterer de skulle 'besøge'.

Stadig koster fra ukendte indbrud
Politiinspektør Karl Erik Agerbo, Task Force Indbrud, oplyser, at der i sagskomplekset, hvor en række rumænere er dømt, er rejst over 400 sigtelser. Politiet har stadig en stor bunke tyvekoster, der ikke har fundet deres ejermænd.

- Vi har holdt åbent hus to weekender og vist kosterne frem og lagt billeder ud på nettet, men der er stadig koster, som vi ikke ved, hvor stammer fra, siger Karl Erik Agerbo.

Afsløringen af indbrudsbanden fik straks antallet af indbrud til at falde. For eksempel da tre rumænere blev anholdt på det sydlige Sjælland: - Det fik antallet af indbrud i området til at falde voldsomt, siger Karl Erik Agerbo.

Politiet: De styrer indbrudsbande

Hos den 33-årige hovedtiltalte fandt politiet udstyr til at vurdere ædelmetaller, men han hævder, at han havde udstyret fordi han købte guld og sølv på loppemarkeder.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+