Statsadvokat: Terrortiltalte er skyldige

Statsadvokaten mener, at fire tiltalte skal dømmes for forsøg på terror mod JP/Politikens Hus. Beviserne er klare

Omar Aboelazm, Sahbi Zalouti, Munir Awad og Mounir Dhahri skal alle dømmes for terrorisme, mener statsadvokaten.
Omar Aboelazm, Sahbi Zalouti, Munir Awad og Mounir Dhahri skal alle dømmes for terrorisme, mener statsadvokaten.
Følg Krimi

Retten i Glostrup, ekstrabladet.dk

- Der er fuldt tilstrækkelig bevis for tiltalen. Jeg er ikke i tvivl om, at de er skyldige.

Det sagde statsadvokat Gyrithe Ulrich, da hun i dag indledte sin procedure i terrorsagen ved retten i Glostrup, hvor fire islamister er tiltalt for et planlagt terrorangreb mod JP/Politikens Hus ved nytår 2010.

Siden den 13. april har et nævningeting behandlet terrorsagen, hvor dommen ventes i næste uge.

De fire tiltalte, den 38-årige Sahbi Ben Mohamed Zalouti, den 46-årige Mounir Ben Mohamed Dhahri, den 31-årige Munir Awad og den 31-årige Omar Abdalla Aboelazm nægter sig skyldige og vil frifindes. De bor alle i Sverige.

Mens tre af de tiltalte er kommet med vidt forskellige forklaringer på, hvad de skulle i København, hvor de blev anholdt med våben, ammunition og plasticstrips til at binde gidsler med, så har Munir Awad holdt sig fuldkommen tavs under hele retssagen.

Afslørende rumaflytninger
Beviserne mod de fire formodede terrorister er først og fremmest våbenfund, rumaflytninger, teleoplysninger og dokumenter.

Rumaflytningerne, hvor terrorplottet bliver planlagt, kan de tiltalte ikke løbe fra, mener statsadvokat Gyrithe Ulrich.

Terrorplan aflyttet: - Dræb alle du møder !

- De har et forklaringsproblem, sagde statsadvokaten. Hun mener, at de fire har været fælles om at planlægge og udføre terrorangrebet.

Målet var at 'dræbe et større antal personer', sagde Gyrithe Ulrich.

- De havde til hensigt til at slå så mange mennesker ihjel som muligt, indtil de blev stoppet eller ammunitionen slap op. De havde 122 skud, sagde Gyrithe Ulrich.

Blodig morgenbøn
Hun lægger blandt andet vægt på den PET-overvågede morgenbøn i lejligheden i Herlev, hvor tre af de tiltalte blev anholdt den 29. december 2010.

Morgenbønnen blev ledt af Munir Awad, der opildnede de andre: - Når I møder de vantro, så giv dem hug over halsen, blev der sagt.

Målet var antagelig sportsarrangementet 'Årets Fund' i den tidligere trykkerikælder i bladhuset, der nu kaldes 'Pressen'. Årets sportstalenter og Kronprins Frederik deltog i arrangementet den 29. december 2010.

- Du dræber alle
- Du sætter folk hos dig, og dræber alle, lyder det på én af rumaflytningerne. Statsadvokat Gyrithe Ulrich mener, at gidslerne skulle bagbindes og sættes på gulvet i 'Pressen' og likvideres. Rumaflytningerne antyder, at de var klar over, hvordan 'Pressen' er indrettet.

Hele aktionen skulle overstås på 20 minutter, og terroristerne var klar over, at de kunne blive 'martyrer', at de selv kunne dø under aktionen. Men deres plan var at flygte ud af Danmark, hvis de overlevede:

- De havde alle deres pas med og mange kontanter i euro, dollar og svenske kroner. De skulle hurtigt ud af landet igen, hvis de overlevede, sagde Gyrithe Ulrich.

'Edderkoppen'
Sahbi Zalouti var edderkoppen midt i spindet, mener anklageren. Planlægningen skete i hans lejlighed i Stockholm, der blev døgnovervåget og rumaflyttet af det svenske sikkerhedspoliti SÄPO.

Det var Sahbi Zalouti, der med hjælp fra en islamist i Greve, lejede den dæklejlighed i Herlev, hvor tre af de fire tiltalte blev anholdt af PET. Skydevåbnene blev opbevaret i Zaloutis lejlighed, og han sendte Omar Abdalla Aboelazm i byen for at købe de 200 plasticstrips, der blev fundet i de tiltaltes bil.

- Han sørgede for, at alle de praktiske ting var på plads, og at der var medlemmer nok i gruppen, siger statsadvokaten, der afviser Sahbi Zaloutis forklaring om, at det hele blot var 'løs snak' og at det aldrig var meningen, at terrorplanen skulle udføres.

- Han var særdeles aktiv i planlægningen, siger statsadvokaten.

Fik terroropgave i Pakistan
Den anden hovedmand i terrorplottet er Mounir Dhahri, mener anklagemyndigheden.

Medanklager Henrik Plæhn siger i sin procedure, at beviserne peger på, at Mounir Dhahri var i Waziristan, Pakistan, i en periode af de to år, hvor han var sporløst forsvundet fra Sverige:

- Terrorattentatet mod JP var en opgave, han fik dér, siger Henrik Plæhn.

- Der er en lang række ting, der forbinder Mounir Dhahri til Waziristan og Pakistan, siger anklageren.

Også Munir Awad og Omar Aboelazm, der blev anholdt i lejligheden i Herlev sammen med Mounir Dhahri, spillede centrale roller i terrorplottet, mener de to anklagere.

Terrorsang
Munir Awad, Omar Aboelazm, Mounir Dhahri og Saleh Zalouti var alle til stede i Zaloutis lejlighed på Frihetsvägen i Stockholm, da de den 28. december 2010 talte om 'to pistoler og 122 skud' - præcist de våben, der blev fundet ved anholdelserne i Herlev dagen efter.

Munir Awad ledte morgenbønnen i Herlev, hvor de tiltalte opildnede hinanden til drab på de vantro. I lommen på sin jakke havde han en mp3-spiller med en terrorsang, der siger, at det ikke er nok at boykotte Lurpak: - Med sværdet skal vi forfølge de vantro og hugge dem.

På en pc i lejligheden på Frihetsvägen i Stockholm lå terrormateriale, som anklageren mener, at Munir Awad har redigeret, blandt andet en lydfil med navnet 'Danmark' fra den 27. december 2010, hvor Osama bin Laden siger:

- Hvis jeres ytringsfrihed ikke har nogen begrænsninger må jeres kister åbne sig.

Tidligere anholdt for terror
Munir Awad er to gange tidligere i 2007 og 2009 anholdt i Somalia og Pakistan på mistanke om terror. Han blev anholdt med 40 islamiske krigere fra Østafrikanske al-Qaeda på grænsen til Kenya, opsummerede anklager Henrik Plæhn.

Omar Aboelazm var manden, der købte de 200 kraftige plasticstrips i Bauhaus inden turen til København. Han hævede store kontante beløb inden turen til København, og han var til stede i Sahbi Zaloutis lejlighed på Frihetsvägen under planlægningen. Det var også Omar Aboelazm, der lejede den Toyota, som de tiltalte kørte til København i med våben og udstyr.

- Det er dybt belastende samtaler, hvor der bliver talt om terrorplaner og København og angrebet på avisen, sagde anklager Henrik Plæhn.

- Alle skyldige i terrorisme
- Alle havde forsæt til at begå terrorisme. Motivet var en vrede mod danskerne i anledning af Muhammed-tegningerne, og alle de tiltalte var klar over det, sagde anklager Gyrithe Ulrich.

- Hvis det var lykkedes at gennemføre angrebet, ville det have haft en ekstrem stærkt symbolværdi. Det er ekstremt skræmmende, at de har planlagt at slå helt tilfældige personer ihjel. Det ville skræmme befolkningen, destabilisere samfundet og gøre landet stor skade, sagde statsadvokaten.

De næste dage skal de fire forsvarere procedere, og de kræver alle frifindelse af deres klienter.

Terror-tiltalt var sporløst forsvundet i to årTiltalt stod i tæt kontakt med terrorister i Pakistan

Læs også: Anklager: Planlagde ny terror fra cellen

Tidligere artikler om terrorsagen:

Læs også: Planlagde flugt efter angrebet på JP

Læs også: Terror-tiltalt for sporløst forsvundet i to år

Læs også: Tiltalt: - Jeg forsøgte at stoppe terrorplan

Læs også: Tiltalt: - Jeg var nervøs, når vi talte om terror

Læs også: 'Årets Fund' og Kronprinsen mål for terroristerne

Læs også: Aktionsstyrken lægger jernring om terrorsag

Læs også: Sløret faldet: Her er de fire terror-tiltalte

Læs også: Idømt syv års fængsel for terror mod JP

Læs også: Jyllands-Posten mål for fire terror-planer

Læs også: Angreb afværget: PET jager terrorister

Læs også: Fire bliver nu tiltalt for terror mod JP

Læs også: Hemmelig terrorsag slæber sig afsted

Læs også: Terror-sigtet forsøgte flugt fra fængslet

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time