Annonce:
Annonce:

Fakta: Terrorplaner mod Danmark

To somaliske mænd er anholdt for muligt terrorforsøg. Dermed føjes endnu en sag til listen over terrortrusler

Annonce:
Følg Krimi

De senere år har budt på adskillige terrorsager herhjemme:

* Vollsmose-sagen:

I Odense anholdt politiet i september 2006 syv personer i Vollsmose. De blev sigtet for at have anskaffet "diverse effekter til fremstilling af en eller flere bomber". Tre blev kendt skyldige ved et nævningeting i 2007. Mohammad Zaher og Ahmad Khaldhahi fik af Højesteret 12 års fængsel, mens konvertitten Abdallah Andersen blev idømt fem års fængsel.

* Glostrup-sagen:

Fire unge mænd var tiltalt for at have samarbejdet med en dansktyrker og en svenskbosnier, der blev idømt strenge straffe for terrorplaner i Bosnien. Den 18-årige Abdul Basit Abu-Lifa blev i februar 2007 idømt syv års fængsel - en straf som Højesteret stadfæstede. De øvrige kunne ikke dømmes.

* Økonomisk støtte til Hamas:

Annonce:

Foreningen al-Aqsa i Danmark blev i marts 2007 frifundet af Københavns Byret for at yde økonomisk støtte til den palæstinensiske bevægelse Hamas, som står på EU's terrorliste. Senere blev det også til en frifindelse i landsretten.

* Glasvej-sagen:

I Storkøbenhavn anholdt politiet i september 2007 otte mænd, der blev sigtet for at planlægge terror. Chefen for PET, Jakob Scharf, kaldte de mistænkte for unge militante islamister med internationale forbindelser til ledende medlemmer af al-Qaeda. To bliver idømt henholdsvis 12 og syv års fængsel. De dømte havde fremstillet sprængstoffet TATP, og én havde været i træningslejr i grænseområdet mellem Afghanistan og Pakistan.

* Mansour-sagen:

Islamisten Said Mansour fra Brønshøj blev i april 2007 af byretten idømt tre år og seks måneders fængsel for at opfordre til terror. Anklagen bundede i film og cd-rommer med et indhold, der gik ud på at ophidse andre til at deltage i voldelig jihad.

* Salg af t-shirts:

Annonce:

Højesteret dømte i 2009 seks personer fra tøjfirmaet Fighters+Lovers for salg af t-shirts til fordel for PFLP og Farc. Alle får betinget fængsel fra to til seks måneder.

* Penge til FARC:

Københavns Byret idømte i 2010 talsmand for foreningen Oprør, Patrick MacManus, seks måneders betinget fængsel for at have overført penge til FARC, en guerillagruppe i Colombia.

* Penge til PFLP:

Københavns Byret idømte i 2011 72-årig formand for Horserød-Stutthof Foreningen, Anton Nielsen, seks måneders fængsel for at have sendt 17.700 kroner til PFLP. Fire måneder blev gjort betinget.

* Terrorplaner mod Jyllands-Posten:

Amerikansk-pakistaneren David Headley erklærede sig i marts 2010 i Chicago skyldig i anklagerne om medvirken til terrorangrebet på den indiske millionby Mumbai samt planerne om terroranslag mod Jyllands-Posten i København. Hans bekendte, den canadiske statsborger Tahawwur Rana, blev kendt skyldig i 2011.

* Bombe på Hotel Jørgensen:

Annonce:

En 24-årig tjetjener Lors Doukajev sprængte i september 2010 ved et uheld sin egen hjemmelavede bombe på Hotel Jørgensen i København. Manden blev såret og senere anholdt i Ørstedsparken. Bomben menes tiltænkt Morgenavisen Jyllands-Posten. Han får 12 års fængsel i 2011.

*Terrorangreb mod tegneren Kurt Westergaard:

Nytårsdag 2010 trænger en 29-årig mand ind i Muhammedtegneren Kurt Westergaards hus i Viby ved Aarhus - bevæbnet med en økse og en kniv. 3. februar 2011 dømmer et enigt nævningeting i Retten i Aarhus manden for både forsøg på terror og drabsforsøg. Byretten fastsætter straffen til ni års fængsel til Muhudiin Mohamed Geele, som også udvises af Danmark for bestandigt. Landsretten hæver straffen til 10 års fængsel i 2011 som stadfæstes af Højesteret i 2012.

* Støtte til kurdisk guerilla:

Københavns Byret dømmer i januar 2012 ROJ TV og Mesopotamia Broadcast for at fremme en terrororganisation ved at være talerør for den kurdiske guerillabevægelse PKK. De to selskaber idømmes bøder på hver 2,6 millioner kroner. Dommen er anket til Østre Landsret.

Annonce:

*Forsøg på terrorangreb mod JP-redaktionen i København:

Fire mænd anholdes, heraf er de tre indrejst fra Sverige til Danmark bevæbnet med maskinpistol og pistol. PET mener, de havde til hensigt at dræbe så mange som muligt i bladhuset på Rådhuspladsen, hvor blandt andet Jyllands-Posten holder til.

* Venstrefløjsaktivister anholdes for terror

Foråret 2012: Fem mænd fra yderste venstrefløj er tiltalt for brandattentater og terrorplaner forskellige steder i København

* To unge dansksomaliske mænd anholdes for terrorplaner

Politiets Efterretningstjeneste anholder to dansksomaliske brødre på 18 og 23 år for at ville planlægge et terrorangreb mod et konkret mål i Danmark. Den ene er mistænkt for at lade sig træne i Somalia hos terrorgruppen al-Shaabab.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette Frederiksen har svært ved at skelne mellem moral og dobbeltmoral
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: