Ekspert: PET skulle handle hurtigt

PET-aktion i terrorsag bærer præg af, at politiet ikke har haft helt styr på de anholdte, siger ekspert

(Foto: Mikkel Tariq Khan)
(Foto: Mikkel Tariq Khan)

Torsdagens terror-relaterede anholdelser af tre unge mænd i Herlev bærer præg af, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) ikke har haft helt styr på de pågældende og deres planer.

Det mener forhenværende operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen.

Trioen er mistænkt for at forberede en terrorhandling, men når de lørdag formiddag stilles for en dommer i Københavns Dommervagt, så lyder sigtelsen ikke på terror, men på overtrædelse af våbenloven.

Læs også:

PET-anholdte sigtes kun for våbenbesiddelse

- Jeg er overbevist om, at anholdelserne bunder i en pludseligt opstået hændelse, eksempelvis levering af våben, der har tvunget PET til at handle her og nu, siger Bonnichsen.

- Hvis man havde haft fuldstændig styr på dem, så havde man ventet, til man havde haft tilstrækkelig holdbar mistanke i forhold til terrorbestemmelsen, påpeger han.

- Men der er ikke råd til at tage chancer, og så foretager man det, man kalder en "knuser", hvor man griber fat i det, man har hånd i hanke med - i dette tilfælde våbenloven - for at spolere det, man mener de pågældende kan have haft i gang, siger den tidligere PET-chef.

Læs også:

Ny tilbageholdelse i forbindelse med terrorefterforskning

PET greb fat i kraven på to af de anholdte ved Herlev Station nær København. Den sidste blev anholdt på sin bopæl i Melissehaven i nærheden.

Efterfølgende skred politiet til anholdelse af yderligere seks personer, men de vil ifølge politiet ikke blive stillet for en dommer, men løsladt efter endt afhøring.

Hverken PET eller Københavns Politi vil uddybe omstændighederne omkring anholdelserne.

Læs også:

Ny terrorsag: Politiet massivt til stede i Herlev

Alt, hvad ordensmagten foreløbig vil ud med, er, at de anholdte er sigtet for "besiddelse af automatvåben" med tilhørende ammunition.

Om de var bevæbnet ved anholdelserne, hvor mange våben der måtte være tale om, og hvor lang tid trioen har været overvåget, er der indtil videre ikke noget svar på.

Tror du, man har siddet på den i lang tid?

- Nej, det tror jeg faktisk ikke, hvis jeg skal være helt ærlig, siger Bonnichsen.

Læs også:

PET anholder tre for terrorplaner