Tiltalt: - Jeg var nervøs, når vi talte om terror

Det svenske sikkerhedspoliti lyttede med, da de fire terror-tiltalte snakkede om et angreb på JP i København i den enes lejlighed

De fire terror-tiltalte Omar Aboelazm, Sahbi Zalouti, Munir Awad og Mounir Dhahri.
De fire terror-tiltalte Omar Aboelazm, Sahbi Zalouti, Munir Awad og Mounir Dhahri.

Retten i Glostrup, ekstrabladet.dk

Alle fire terror-tiltalte var til stede i tuneseren Sahbi Zaloutis lejlighed på Frihetsvägen 49 i Järfälla i Stockholm, da de talte om terror-planen mod JP/Politikens bladhus på Rådhuspladsen i København. Det svenske sikkerhedspoliti SÄPO rumaflyttede lejligheden og fulgte med i terror-planlægningen.

Det kom frem i retten i Glostrup, da terror-sagen mod Sahbi Zalouti, 38, Mounir Dhahri, 46, Munir Awad, 31, og Omar Aboelazm, 31, fortsatte i dag.

- Jeg var rigtigt nervøs, hver gang vi talte om det. Jeg havde aldrig troet, det ville komme så langt, sagde Sahbi Zalouti i retten, hvor han forsøger at lægge kraftig afstand til terrorplanen trods hans egen centrale rolle:

Lejede bil, lejlighed og skjulte våben
Sahbi Zalouti lejede dæklejligheden i Herlev, hvor tre af de tiltalte blev anholdt af PET´s aktionsstyrke den 29. december 2010.

Han lejede bilen, en Toyota Avensis, som transporterede de terrortiltalte og deres våben og udstyr fra Stockholm til København. Han kørte selv bilen det første stykke, men forlod vennerne i Jönköbing, angiveligt efter et skænderi.

Han vidste, at Mounir Dhahri opbevarede en lyddæmpet maskinpistol, en pistol og 122 skud i Sahbi Zaloutis lejlighed i Järfälla.

Læs også: Tiltalt: - Jeg forsøgte at stoppe terrorplan

Sahbi Zalouti hævder i retten, at han forlod vennerne i Jönköbing, da det gik op for ham, at de tre andre ville fortsætte til København for at udføre attentatet mod JP.

- Jeg hørte ikke, hvornår attentatet skulle ske, siger Sahbi Zalouti i retten.

- Skulle ske inden nytårsaften
- Mounir Dhahri var utålmodig efter at komme af sted. Han snakkede om, at det skulle ske inden nytårsaften, siger Sahbi Zalouti.

På statsadvokat Gyrithe Ulrichs spørgsmål afviser Zalouti, at han vidste, at målet for attentatet var 'Årets Fund 2010', hvor kendte sportsstjerner og Kronprins Frederik deltog i kåringen af årets idrætstalenter.

- Der var så meget snak. Det meste var fantasier, sagde Sahbi Zalouti.

Læs også: 'Årets Fund' og Kronprinsen mål for terroristerne

De fire tiltalte har kendt hinanden i årevis fra Stockholm: - Vi kender hinanden alle sammen. Vi plejede at mødes i moskéen, fortalte Sahbi Zalouti, hvis nære ven er Mounir Dhahri, der angiveligt kom hjem fra oprørsområdet Waziristan i Pakistan med 'en opgave'.

Mounir Dhahri boede hos Sahbi Zalouti, mens terrorplanen tilsyneladende tog form. Zalouti er også nabo til den tiltalte Omar Aboelazm´s søster og de deler altan.

Eftersøgt terrorist boede hos ham
En eftersøgt terrorist, tuneseren Sami Bouras Bashir, overnattede tre-fire nætter hos Sahbi Zalouti indrømmede han i retten i dag:

- Jeg vidste, han var eftersøgt for terror i Tunesien. Men under det regime var alle tunesere mistænkt for terrorisme, sagde Sahbi Zalouti i retten.

Læs også: Aktionsstyrken lægger jernring om terrorsag

Læs også: Sløret faldet: Her er de fire terror-tiltalte

På Sahbi Zaloutis natbord fandt svenske SÄPO et håndskrevet brev med opfordringer til jihad - men i retten nægter Sahbi Zalouti ethvert kendskab til brevet. Han ved ikke, hvem der har skrevet det.

- Det er typisk sådan noget en iman vil skrive, siger Sahbi Zalouti i retten.

- Ryk mod slagmarken
Sådan lyder dele af brevet fra den tiltaltes natbord:

- Kære du som sidder. Pas på, for du er en hykler.

- Mine elskede brødre, jeg råder jer til at rykke mod slagmarken.

- Mine elskede brødre, det er rigeligt med snak. I skal handle.

- Der er ingen anden udvej til dig end hellig krig.

- Min bror i Gud, jeg afslutter mit brev ved - ryk ud på Guds vegne.

- Det var ikke min 'grej'
Sahbi Zalouti afviser pure, at han skulle være med til terrorangrebet i København:

- Det var ikke min 'grej' (svensk for 'sag', red), siger han.

Mounir Dhahri var ivrig for at få flere med: - Men han vidste, at jeg ikke skulle være med, siger Sahbi Zalouti.

Den terrortiltalte sidder i retten iført en sort Adidas-jakke og stryger ind i mellem sin svenske kvindelige tolk venligt over skulderen, mens hun oversætter.

Den terrortiltalte brød kortvarigt sammen i gråd, da hans forsvarer Kaare Smith stillede spørgsmål om Sahbi Zaloutis ekskone og lille barn, som besøgte ham den dag, hvor de tiltalte kørte mod København i den Toyota Avensis, som Sahbi Zalouti havde lejet.

I retten kom det frem, at de tiltalte gjorde sig store anstrengelser inden de kørte mod København for at få ændret navnet på lejekontrakten på bilen. De kørte en omvej på 60 kilometer for få Sahbi Zalouti slettet som lejer af bilen.

Læs også: Idømt syv års fængsel for terror mod JP

Læs også: Jyllands-Posten mål for fire terror-planer

Læs også: Angreb afværget: PET jager terrorister

Læs også: Fire bliver nu tiltalt for terror mod JP

Læs også: Hemmelig terrorsag slæber sig afsted

Læs også: Terror-sigtet forsøgte flugt fra fængslet