Annonce:
Annonce:

Terror-tiltalt var sporløst forsvundet i to år

I to år var den terror-tiltalte Mounir Dhahri sporløst forsvundet. PET tror, han var på træningslejr i Pakistan

Mounir Ben Mohamed Dhahri, 46, afhøres i dag i retten i Glostrup. Han var sporløst forsvundet i to år. (privatfoto)
Mounir Ben Mohamed Dhahri, 46, afhøres i dag i retten i Glostrup. Han var sporløst forsvundet i to år. (privatfoto)
Annonce:
Følg Krimi

Retten i Glostrup, ekstrabladet.dk

PET mener, at den 46-årige terror-tiltalte tuneser Mounir Dhahri var på træningslejr i Pakistan i de to år, han var sporløst forsvundet fra hjemmet i Stockholm, hvor han efterlod hustruen og sine to døtre.

Ifølge hans medtiltalte Sahbi Zalouti kom vennen retur fra Pakistan med en 'opgave', og planen om at angribe JP/Politkens Hus tog form. Zalouti sendte også penge, 10.000 svenske kr., via Western Union til Mounir Dhahri, mens han var i Pakistan.

Men i retten i Glostrup benægter Mounir Dhahri pure, at han opholdt sig i Pakistan eller Waziristan. Han valgte at forsvinde i to år, fordi han havde problemer både med familien og kriminelle personer, siger han.

Annonce:

Vaskede op og smuglede narko
Han rejste, ifølge sin forklaring, rundt i Tyrkiet, Syrien, Grækenland, Belgien, Italien og Iran. Han levede af at vaske op, sælge tøj og tæpper og smugle narko fra Iran til Tyrkiet, forklarede han i Glostrup Ret i dag.

Mounir Dhahri forsvandt, da han 16. november 2008 rejste til Tyrkiet. Den 9. juli 2009 anmeldte hans i dag 42-årige ekskone Mimo Dhahri ham forsvundet, og hun frygtede, at han var blevet myrdet og bad om Interpols hjælp til at finde ham.

- Jeg orkede ikke at være i Sverige. Der var masser af problemer. Det er ikke første gang, jeg er forsvundet, sagde den tidligere butikschef i Intersport.

'Den Modige'
Ifølge PET er Mounir Dhahri kendt under navnet 'Shoojaa', der på arabisk betyder 'den modige', men det benægter Mounir Dhahri.

Læs også: Tiltalt: - Jeg var nervøs, når vi talte om terror

Da Mounir Dhahri blev anholdt i de formodede terroristers dæklejlighed i Herlev, var han i besiddelse af 20.000 US dollar, endnu 300 dollar samt 2106 euro. Mange af dollarsedlerne bar mærker eller stempler, som ifølge anklager Henrik Plæhn viser, at pengene stammer fra Pakistan.

Annonce:

Men Mounir Dhahri siger, at pengene stammer fra opsparing fra hans arbejde rundt om i verden, og at han har vekslet dem lidt efter lidt. Han benægter, at han nogensinde har været i Pakistan eller oprørsprovinsen Waziristan.

Skulle aflevere våben i København
Han tog de mange penge med til København, hvor han og de to andre formodede terrorister Munir Awad og Omar Aboelazm blev anholdt. Han var kun i København for at aflevere den maskinpistol, der lå i den lejede bil, og for at fejre nytår, siger han.

- Jeg havde pengene med, fordi det ikke var sikkert, at jeg ville tage retur til Sverige. Med mig ved man aldrig, hvad der skal ske. Måske forsvinder jeg i tre-fire år, før jeg vender tilbage. Det er sket før, sagde Dhahri i Glostrup Ret.

Læs også: Tiltalt: - Jeg forsøgte at stoppe terrorplan

I de to år han var forsvundet havde han ingen legale indtægter, viser efterforskningen.

Den terror-tiltalte kan ikke forstå, at hans tidligere ven og medtiltalte Sahbi Zalouti har forklaret, at Dhahri var i Pakistan og at han kom hjem med 'en opgave'.

Annonce:

- Vi var uvenner, og jeg truede ham. Det er måske derfor, siger Mounir Dhahri i retten.

Læs også: 'Årets Fund' og Kronprinsen mål for terroristerne

I efteråret 2010 kom Mounir Dhahri retur til Sverige efter sin to-årige forsvinden: - Jeg har boet i Sverige i 22 år. Jeg har børn, og savnede dem, forklarede han i retten.

Han rejste via Athen til Bruxelles, hvor Sahbi Zalouti hentede ham i bil og kørte ham til Sverige, mener anklagerne Henrik Plæhn og Gyrithe Ulrich. Det har Sahbi Zalouti forklaret. Men Mounir Dhahri hævder, at han mødte en mand tilfældigt på en vandpibe-café i Bruxelles, som kørte ham til Sverige.

Terrorplaner
Anklagerne tror, det var for at sløre rejseruten, og for at sikkerhedspolitiet ikke skulle opdage, at Mounir Dhahri vendte hjem til Sverige. Terror-angrebet i København skulle finde sted blot to måneder senere.

Annonce:

Men selv om Mounir Dhahri kom hjem til Sverige, opsøgte han ikke sin kone og to døtre: - Jeg savnede dem rigtigt, rigtigt meget, men jeg vil ikke ind på, hvorfor jeg ikke besøgte dem, sagde Mounir Dhahri.

Anklager Henrik Plæhn: - Var det fordi du havde gang i terrorplaner ?

- Nej, nej, grinede Mounir Dhahri i retten.

Ringede hjem - SÄPO lyttede med
Det svenske sikkerhedspoliti lyttede med, da Mounir Dhahri ringede hjem til ekskonen og hævdede, han var i Grækenland. Men han var i Sverige. Han overvejede tilsyneladende at besøge sin syv-årige datter, men der var betingelser:

- Hvis jeg kommer derhen, så vil jeg ikke have at nogen finder ud af, at jeg er ankommet. Hører du ?

- Fordi så mister du mig for altid. Hvis de finder ud af...så vil jeg forsvinde for altid. Så vil du ikke se mig resten af mit liv, siger Mounir Dhahri til ekskonen.

Han fortalte også til ekskonen: - Vejen var svær, og Gud må vide, jeg blev taget fire-fem gange, sagde Mounir Dhahri.

Annonce:

- Altid bevæbnet
Den formodede terrorist sidder i anklageskranken med sit lange, sorte, krøllede hår samlet i en hestehale og svarer undvigende på anklager Henrik Plæhns spørgsmål. Bl.a. om de to våben, der blev fundet hos de tiltalte ved anholdelsen i Herlev og som ifølge anklageren skulle bruges til terrorangrebet på JP.

Mounir Dhahri erkender, at en ni mm. pistol var hans: - Jeg har altid gået med pistol i Sverige. Jeg har fjender i Stockholm, forskellige typer. De er farlige. De kan skyde mig når som helst, siger Mounir Dhahri, der hævder, han har levet et 'kriminelt liv'.

Den terror-tiltalte erkender også, at maskinpistolen med lyddæmper, der blev fundet i bagagerummet på de tiltaltes lejede bil i Herlev, var hans.

- Jeg købte maskinpistolen for 14.000 kr. og skulle sælge den videre for 20-25.000 kr., når den var 'fixet'. Den var i stykker, sagde den terrortiltalte i Glostrup Ret.

Afhøringen af Mounir Dhahri fortsætter tirsdag kl. 9.00.

Læs også: Idømt syv års fængsel for terror mod JP

Læs også: Jyllands-Posten mål for fire terror-planer

Læs også: Angreb afværget: PET jager terrorister

Læs også: Fire bliver nu tiltalt for terror mod JP

Annonce:

Læs også: Hemmelig terrorsag slæber sig afsted

Læs også: Terror-sigtet forsøgte flugt fra fængslet

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Anders Fogh havde næsegrus beundring for kommunist-Kina
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: