Tiltalt: - Jeg forsøgte at stoppe terrorplan

Den terrortiltalte Sahbi Zalouti kendte til planen om terror i København, men siger, han forsøgte at stoppe aktionen

Sahbi Ben Mohamed Zalouti, 38, er tuneser med svensk statsborgerskab. Han forsøgte at stoppe terrorplanen, siger han. (Foto: Fredrik Sandberg/AP)
Sahbi Ben Mohamed Zalouti, 38, er tuneser med svensk statsborgerskab. Han forsøgte at stoppe terrorplanen, siger han. (Foto: Fredrik Sandberg/AP)

Hør forsvareren i sagen i videoen herover

--------

Retten i Glostrup, ekstrabladet.dk

- Jeg har vidst besked med det, som I skal straffe mig for. Til sidst indså jeg, det her går ikke, jeg har prøvet at hindre dem til og med. Jeg prøvede på alle måder. Men til sidst gik det ikke. Men det var faktisk planlagt. Er I så tilfredse nu ?

Sådan forklarede tuneseren Sahbi Zalouti, 38, til svensk sikkerhedspoliti SÂPO efter at hans tre venner var blevet anholdt i København for det planlagte terrorangreb på JP/Politikens bladhus på Rådhuspladsen.

Den svenske afhøring blev afspillet i retten i Glostrup, hvor statsadvokat Gyrithe Ulrich afhører Sahbi Zalouti som den første af de fire tiltalte.

Læs også: 'Årets Fund' og Kronprinsen mål for terroristerne

Under afhøringen hos SÄPO sagde Sahbi Zalouti, at årsagen til 'planen' var Muhammed-tegningerne: - Danskerne, det beror på de her karrikaturer, som de har lavet med profeten, og de provokerer stadig muslimer vilkårligt meget, sagde Sahbi Zalouti til SÄPO.

Læs også: Aktionsstyrken lægger jernring om terrorsag

Sahbi Zalouti forklarede under den svenske afhøring, der afspilles i Glostrup ret, at den medtiltalte Mounir Dhahri havde fået en opgave fra Pakistan.

- Det har jeg aldrig sagt, forklarede Zalouti i Glostrup Ret i dag.

- Opgave fra Pakistan
Den svenske afhøring lyder:

SÄPO: - Men han sagde, han havde fået en opgave fra Pakistan

Zalouti: - Ja, det tror jeg. Det var planlagt mod danskerne, faktisk. Mod den der avis i Danmark

SÄPO: - Hvad havde han for ideer om, hvordan attentatet skulle gå til ?

Zalouti: - Han ville gå direkte ind bare. Det var sådan lige, som han ville løbe ind med en kniv.

Sahbi Zalouti sagde i Glostrup Ret, at han havde talt med Mounir Dhahri om et attentat i Danmark, at det kunne lade sig gøre, hvis man ville. Men det var aldrig meningen, at de skulle udføre det.

- Aldrig i livet, sagde Sahbi Zalouti i Glostrup Ret.

Ifølge anklagen skulle der dræbes så mange som muligt ved en massakre - meget muligt mod sportsarrangementet 'Årets Fund' den 29. december 2010 i JP/Politikens Hus.

- Alle vidste det var JP
De tre formodede terrorister, der blev anholdt i en lejlighed i Herlev efter en fællesbøn, hvor de bad om velsignelse til at dræbe de vantro, var bevæbnede med en lyddæmpet maskinpistol, en pistol og 122 skud. Desuden havde de 200 kraftige strips til at binde gidsler med.

- Var det rigtigt forstået, at Mounir Dhari, Munir Awad og Abu Khatab (alias den tiltalte Omar Aboelazm, red) sad og snakkede om, hvad der skulle ske i København. Vidste alle tre, at det gjaldt Jyllands-Posten, spørger SÄPO under den båndede afhøring af Sahbi Zalouti.

- Ja. Det er klart. Alle ved det.

Havde våben i sin lejlighed
Sahbi Zalouti var med i den lejede Toyota Avensis, som de formodede terrorister kørte til København i natten til den 29. december 2010. Men han stod af i Jönköping. Han skulle egentlig til Gøteborg for at søge arbejde, forklarer han. Han siger, at der ikke blev talt om terrorplanen i bilen, og at han ikke vidste, der var våben i bilen.

Men i retten i Glostrup erkender han, at maskinpistolen og pistolen, som PET fandt ved anholdelserne i Herlev, oprindeligt lå i hans lejlighed i Stockholm. De tilhørte den medtiltalte Mounir Dhahri: - Jeg havde bedt om, at de våben ikke var der. Jeg havde kone og barn i lejligheden, sagde Sahbi Zalouti i retten. Han vidste ikke, hvad våbnene skulle bruges til.

Mounir Dhahri boede på det tidspunkt i Sahbi Zaloutis lejlighed.

- Det var bare fantasier
I retten indrømmede Sahbi Zalouti, at de 200 plasticstrips, der lå i de terrortiltaltes bagagerum, skulle bruges til at 'binde folk med'. Han vidste dog ikke, hvem det var, der skulle bindes, forklarede den tiltalte.

De kraftige plasticstrips blev købt dagen før de terrortiltalte kørte mod København. Omar Abdalla Aboelazm købte dem i Bauhaus i Stockholm.

Sahbi Zalouti siger, at hans snak med Mounir Dhahri om et attentat i København (som svenske SÄPO rumaflyttede i hans lejlighed) bare var rene fantasier. Han ønskede slet ikke, at det kom så vidt, som det faktisk gjorde.

Han var med i bilen, da de terrortiltalte kørte mod København. Han troede, de skulle til Malmø og undervejs kom de fire op at skændes så han blev stod ud af bilen i stærk kulde. Han overvejede at ringe til politiet, men gjorde det ikke.

Statsadvokat Gyrithe Ulrich forsøgte i retten at bore i, hvorfor han ville ringe til politiet:

- Der stod jo menneskeliv på spil ?, sagde Gyrithe Ulrich.

- Nej, det troede jeg aldrig på, grinede Sahbi Zalouti.

Da han var smidt af bilen, gik han ved motorvejen til han blev samlet op af en svensk politipatrulje. Men han fortalte ikke betjentene, at hans tre venner formentlig var på vej til København for at udføre et terrorattentat.

Sendte penge til Pakistan
Sahbi Zalouti indrømmer i retten, at han sendte 10.000 svenske kr. den 27. juli 2010 via Western Union til Mounir Dhahri i Pakistan. Pengene skulle ikke bruges til at finansiere terror, men var til Dhahris rejse hjem til Sverige, siger han.

Da Mounir Dhahri kom hjem i oktober rejste han via Athen til Bruxelles, hvor Sahbi Zalouti hentede ham i bil. Anklageren mener, det var for at sløre rejseruten. De to terrortiltalte kørte gennem København, og angiveligt forbi JP-Politikens Hus.

Det benægter Sahbi Zalouti: - Hvor er Rådhuspladsen. Jeg ved i dag ikke, hvor Jyllands-Posten ligger, sagde han.

Formålet med turen til København var kun, at Mounir Dhahri ville have en Big Mac hos McDonalds.

- Jeg er muslim. Ja. Jeg er religiøs. Ja. Er jeg terrorist ? Nej, absolut ikke, sagde Sahbi Zalouti i retten.

Skaffede dæklejligheden
En aflyttet internetchat på arabisk med en muslim S. fra Greve syd for København afslører, at det var Sahbi Zalouti, der via S. skaffede dæklejligheden på Mørkhøjvej, hvor de terrortiltalte blev anholdt.

Zaloutis dæknavn på chatten var irhaby911 - der betyder terrorist911.

Sahbi Zalouti siger, at han ville skaffe lejligheden fordi han søgte arbejde flere steder, også i København.

Af PET´s aflytning af chatten fremgår det, at 'ikke en skabning må vide noget om dette'.

Den 28. december 2010 kl. 01.02 - dagen før anholdelserne i Herlev - skriver Zalouti til S. i Greve om lejligheden i Herlev: - Broder, beklagelse over forsinkelsen, men jeg besluttede mig i dag og med guds tilladelse, så er jeg hos dig i morgen.

Afhøringen af Sahbi Zalouti fortsætter på mandag. Dagens retsmøde er slut.