Danmark har hemmelige dommere

I udvalgte terrorsager er dommere og domstoles navne mørklagte. Dybt betænkeligt, lyder kritikken

Det danske retssystem har i ubemærkethed indført hemmelige dommere og domstole i terrorsager. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

I Danmark har det ellers været et princip, at dommerne står ved de afgørelser, de træffer, og at deres navne derfor fremgår af domme og kendelser.

Men i udvalgte terrorsager, som Politiets Efterretningstjeneste (PET) efterforsker, er dommerne og domstolenes navne mørklagte.

Og det sætter de anklagede personers retssikkerhed ud af kraft, lyder kritikken.

Aktuelt bliver der brugt hemmelige dommere i en sag, som på fredag indledes ved retten i Glostrup. Her står fire svenskere tiltalt for forsøg på terrorangreb mod Jyllands-Posten.

Vigtige beviser i sagen er telefonaflytninger. Men det er holdt hemmeligt, hvad navnet er på den dommer og den byret, som gav PET grønt lys til at foretage aflytningerne.

Advokat Kåre Traberg Smidt er en af forsvarerne i den aktuelle sag, og han er uforstående over for hemmeligholdelsen.

- Jeg kan ikke vide, om det rent faktisk er originale retskendelser, eller om det bare er nogle, som PET har skrevet.

- Når dommerens og byrettens navn er hemmelig, kan jeg heller ikke kontrollere, om aflytningerne har været lovlige. Det er dybt betænkeligt, siger han til Jyllands-Posten.

Advokatsamfundets bestyrelse, Advokatrådet, overvejer at rejse sagen over for justitsminister Morten Bødskov (S), skriver Jyllands-Posten.

Retsordførerne Jeppe Mikkelsen (R) og Pernille Skipper (EL), mener, at de hemmelige dommere er et stort juridisk problem.