Derfor styrtede jagerfly ned

Det var et træningsfly styret af en elev og en instruktør, der styrtede ned i en boligblok i Virginia

Kaos omkring ulykkesstedet i går. På mirakuløs vis blev ingen dræbt ved flystyrtet. (Foto. AP)
Kaos omkring ulykkesstedet i går. På mirakuløs vis blev ingen dræbt ved flystyrtet. (Foto. AP)

Det var angiveligt en mekanisk fejl, der var skyld i, at et amerikansk F18-fly fløj direkte ind i to boligblokke i turistbyen Virginia Beach i USA fredag eftermiddag, skriver flere amerikanske medier.

Flyet var netop lettet fra militærbasen Naval Air Station Oceana i Virginia Beach, da en mekanisk fejl fik det til at styrte mod jorden. Med en fyldt tank kunne det være gået endnu mere galt, end det gjorde under styrtet, forklarer den pensionerede Marine Oberst J.F. Joseph til Military Times.

- En katastrofal motorsystemfejl lige efter start, som i sig selv altid er den mest kritiske fase af flyvningen, efterlader meget få valgmuligheder for piloten. Man løber i bogstavligske forstand tør for højde, lufthastighed og ideer på samme tid, siger han.

Træningsfly
Ifølge talsmanden for Fleet Forces Command, Kaptajn Mark Weisgerber, lykkedes det for de to piloter at smide størstedelen af det brændstof, der var i flyets tank.

Bruce Nedelka, der arbejder for Virginia Beach EMS, siger til military News, at vidner så flyet smide brændstoffet kort før ulykken, ligesom store dele af brændstoffet blev fundet på bygninger og biler i nærheden af, hvor flyet forulykkede.

- Flyet havde ikke meget brændstof ombord, da det styrtede. Det kunne have været en massiv, massiv ildkugle, men fordi flyet havde smidt så meget brændstof, var ulykken af et meget mindre omfang, end det kunne have været.

Ifølge Military Times blev F18-flyet brugt som et træningsfly fra Naval Air Station Oceana, og det fly, der styrtede, blev også fløjet af en yngre elev samt en undervisningsinstruktør, hvilket talsmanden for Fleet Forces Command, Kaptajn Mark Weisgerber bekræfter.

Selv om en af de to piloter ombord på flyet blot var en elev, forklarer Weisgerber, at han på ingen måde var uerfaren. For ifølge Weisgerber skal man have mindst halvandet års erfaring som pilot, før man bliver sat op i et F18-fly.

Både eleven og instruktøren nåede at skyde sig selv ud med katapult, inden de forulykkede.

Ingen døde
Helt mirarkuløst blev ingen dræbt i den voldsomme ulykke i går eftermiddag lokal tid.

Mere end 40 lejligheder blev enten ødelagt af mindre grad eller fuldstændig smadret ved ulykken, ligesom

De to piloter samt fem personer, der var til stede, da flyet styrtede, blev såret, men alle på nær én kunne forlade hospitalet et par timer efter ulykken.

En af de personer, der overværede ulykken var Patrick Kananaugh, der beskriver den ene af flyets piloter som en ung mand, der var meget ked af det, og som undskyldte hele tiden.

- Den stakkels mand var fuldstændig i chok, siger han til Military Times.