Verden følger sultestrejkende dansker

Nyhedsmedier som CNN og Al Jazeera følger udviklingen i sagen om dansk-bahraineren Abdulhadi al-Khawaja , der sulterstrejker på 57. døgn i Bahrain

Protester mod regeringen i Bahrain og til støtte for den fængslede og sultestrejkende Abdulhadi al-Khawaja (AP Photo/Hasan Jamali)
Protester mod regeringen i Bahrain og til støtte for den fængslede og sultestrejkende Abdulhadi al-Khawaja (AP Photo/Hasan Jamali)

På 57. døgn sultestrejker den 50-årige dansk-bahrainer og kendt menneskerettighedsaktivist Abduhadi al-Khawaja i et fængsel i Bahrain.

Hans tilstand betegnes nu som kritisk med en vægt på kun 51 kilo.

Den danske ambassadør i Saudi-Arabien har i tre måneder via diplomatisk arbejde forsøgt at finde en løsning - indtil videre uden held.

Læs også:

Samfund Bahrain-dansker kan dø før ny retsafgørelse


Og også internationale medier følger udviklingen tæt, især efter at al-Khawajas datter, der der dansk statsborger, blev anholdt fredag uden for Indenrigsministeriet i Bahrain, det oplyser CNN.

Anholdelsen skete efter en protest mod fængslingen af hendes far, skriver Al Jazeera.

Tidligere i dag var der voldsomme protester foran Indenrigsministeriet i Bahrain til støtte for Abduhadi

Anklaget for at ville styrte kongedømmet
Abduhadi al-Khawaja blev sidste år idømt livsvarigt fængsel efter anklager om, at han sammen med andre aktivister planlægde at styrte kongeriget i det sunni-muslimske land Bahrain.

Abdulhadi al-Khawaja er selv shiamuslim.

I februar i år indledte han en sultestrejke, og han risikerer at dø inden der falder afgørelse i sagen den 23.april.

Overlæge på Rigshospitalets Ernæringsenhed Jens Korndrup har tidligere udtalt sig omkring det at leve i længere tid uden føde.

Overlægen henviser til en nordirsk sag fra 1980'erne, hvor omkring 25 IRA-fanger indledte en sultestrejke. Vand og salt var det eneste, de indtog.

- 40 procent af dem var døde efter to en halv måned. Det er noget af det sikreste viden, man har om, hvor længe man kan leve uden mad, siger Jens Kondrup.

Specielt salt er vigtig, hvis man i en længere periode ikke har adgang til mad, fordi det binder mineralerne inde i kroppen.

Læs også: Anholdt Bahrain-datter går i sultestrejkeFra 1989-2001 boede Abdulhadi al- Khawaja i Danmark, efter han fik politisk asyl og senere statsborgerskab.

Hans kone Khadija Al moosawi fortæller fredag aften til DR Nyheder, at familien frygter for hans liv, og at Abduhadi al-Khawaja netop er blevet overført til et militærhospital i byen Rifa.

- Jeg synes den danske regering har gjort hvad den kunne, siger hun yderligere til DR Nyheder og refererer blandt andet til, at udenrigsminister Villy Søvndal indtil nu har haft tre møder med den baharainske udenrigsminister.

Læs også:

Samfund Datter af dansk sultestrejker tilbageholdes

Følg situationen via angryarabiya (Abdulhadi al-Khawajas datter) på Twitter her:

<script type="text/javascript"> new TWTR.Widget({ version: 2, type: 'profile', rpp: 30, interval: 30000, width: 500, height: 500, theme: { shell: { background: '#333333', color: '#ffffff' }, tweets: { background: '#000000', color: '#ffffff', links: '#4aed05' } }, features: { scrollbar: true, loop: false, live: true, behavior: 'all' } }).render().setUser('angryarabiya').start();

1 af 3 
2 af 3 Abdulhadi al-Khawaja (AP Photo/Hasan Jamali)
3 af 3 Protester mod regeringen i Bahrain og til støtte for den fængslede og sultestrejkende Abdulhadi al-Khawaja (AP Photo/Hasan Jamali)