Sultestrejkende aktivist er tæt på at dø

Den fængslede dansk-bahrainer Abdulhadi al-Khawaja er så svag, at selv drop kun vil holde ham i live i få dage

Abdulhadi al-Khawaja er døden nær. (Foto: AP)
Abdulhadi al-Khawaja er døden nær. (Foto: AP)

Den fængslede dansk-bahrainske statsborger Abdulhadi al-Khawaja er efter 57 dages sultestrejke så svag, at han kan dø meget snart.

Det oplyser en af hans advokater, Faten Haddad, til Ritzau torsdag aften.

- Situationen er meget dårlig. Selv hvis han accepterer at få drop, vil han ikke kunne leve mere end en uge, hvis han ikke begynder at spise, siger hans læge. Al-Khawaja har tabt 15-16 kilo og vejer nu 51 kilo, siger Faten Haddad.

Den sultestrejkende aktivist har afvist at modtage næring via drop og indtager i øjeblikket ikke andet end vand. Han har svært ved at bevæge sig, og hans blodcirkulation er ifølge lægen meget dårlig.

Al-Khawajas datter, Zainab Al-Khawaja, er angiveligt torsdag aften blevet anholdt, efter at hun foran det fængselshospital, hvor hendes far befinder sig, anråbte myndighederne om at løslade hendes far.

Samfund Datter af sultestrejker slipper ind i Kairo

Det oplyser menneskeretsorganisationen Bahrain Center for Human Rights på Twitter.

Al-Khawaja er shiamuslim og blev sidste år sammen med andre aktivister idømt livsvarigt fængsel for påståede planer om at omstyrte kongedømmet i det sunnimuslimske Bahrain.

På grund af sin dårlige tilstand blev han onsdag overført til et fængselshospital for at komme under lægelig observation.

Borgerorganisationer på Den Arabiske Halvø opfordrer regeringen i Bahrain til øjeblikkelig at frigive al-Khawaja.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) oplyste tirsdag, at en omfattende diplomatisk indsats er gået i gang for at få Khawaja løsladt.

- Jeg kan af hensyn til sagens løsning ikke oplyse, hvem der støtter os i sagen, men det er aktører, der taler med vægt i regionen, sagde Søvndal.