Østrigsk mor optrapper kampen om Oliver

Oliver hører hjemme i Østrig, fastslår morens advokat. Hun pudser Østrigs justitsministerium på dansk far.

Foto: Europics.at
Foto: Europics.at

Østrigeren Marion Weilharter, som er mor til den bortførte Oliver, tager nu retslige skridt for at få sin fem-årige søn tilbage fra Danmark.

Det fastslår hendes advokat, Britta Schönhart, som sender en direkte appel til det østrigske justitsministerium i den bitre strid om forældremyndigheden over drengen.

- Vi har en fuldstændigt anden opfattelse af sagen i Østrig end i Danmark - også juridisk, siger Britta Schönhart til Ritzau på en telefonlinje fra Wien.

Den femårige Oliver blev tirsdag morgen bortført fra børnehaven i den østrigske by Graz af sin danske far, Thomas Sørensen, som tidligere har fået tildelt forældremyndigheden af myndighederne i Danmark.

- Vi anerkender ikke den danske beslutning, og vi vil appellere i henhold til Haager-konventionen om at få Oliver tilbage. Her i Østrig er holdningen, at Oliver er østriger, og moderen har den fulde forældremyndighed, siger Britta Schönhart.

- Der var ingen ekspertvurdering i Danmark, og det var kun faderens side af sagen, der blev hørt. De traf beslutningen uden at høre hverken moderen eller barnet, tilføjer hun.

Appellen om at få Oliver tilbage til Østrig rettes i første omgang til det østrigske justitsministerium, som derefter skal henvende sig til det danske justitsministerium, lyder det fra Britta Schönhart.

Den østrigske advokat peger på, at Oliver vil lide svær psykisk skade, hvis han ikke hurtigst muligt kommer tilbage til sin østrigske mor.

Hun har nemlig været hans tætteste omsorgsperson gennem de seneste par år, lyder det.

- Der findes en omfattende vurdering af sagen, som en børnepsykologisk ekspert har foretaget. Den fastslår, at Oliver risikerer at lide psykisk skade og massive traumer, hvis han adskilles fra sin mor, siger Britta Schönhart.

- Han har kun set sin far få gange de sidste par år. Oliver er socialt integreret i Østrig, hvor han går i børnehaven og har sine venner, tilføjer advokaten.

Thomas Sørensen har været adskilt fra sin søn siden juli 2010

Onsdag efterlyste de østrigske myndigheder den 40-årige dansker for at have bortført sin søn fra morens hjemland.

Rigspolitiet har modtaget en henvendelse fra østrigsk politi om den efterlyste Thomas Sørensen. Han blev afhørt i Danmark onsdag eftermiddag, men sat på fri fod umiddelbart efter.